Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie"— Transkript prezentace:

1 PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie IEC 364 a zapracování do ČSN v 90.letech Soubor IEC 364 platí omezeně pro elektroenergetiku – viz ČSN Nereálné požadavky na jištění DS energetiky a ochranu před úrazem el. proudem Sítě DS byly bezpečné i podle ČSN Autor:

2 V r. 2008 byl obdobný seminář ke 4. Vydání PNE 33 0000-1 ed.4
Význam PNE PNE je základní normou pro DS a PS dodavatele elektřiny s velice širokým využitím při vývoji, projektování, provozu a revizích V r byl obdobný seminář ke 4. Vydání PNE ed.4 PNE je věnována velká pozornost a bylo již vypracováno 5. vydání normy s účinností od (1. vydání bylo od ) Autor:

3 PNE 33 0000-1 není v rozporu s ČSN ani právními předpisy
· obsahuje základní ustanovení z novelizovaného 3.vydání normy ČSN , týkající se terminologie podle IEV, požadavků na bezpečnost, prostory z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem, požadavky na ochranu před nebezpečným dotykem živých a neživých částí v sítích TN-C ·V normě jsou zohledněny specifické podmínky pro navrhování a provoz DS tak, aby vyhovovala možnostem navrhování a provozu DS a PS a požadavkům, které IEC a HD připouští pro přenos, distribuci a rozvod elektrické energie. Norma neřeší požadavky na sítě DC s napětím do V a nad V. · Sítě TT do V z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem se řeší podle ČSN · na rozdíl od norem ČSN řady ČSN tvoří ucelený soubor pro zařízení nn, vn, vvn a zvn a může být v přiměřené míře aplikována i pro průmyslové a komunální rozvodné sítě AC do i nad V Autor:

4 Hlavní změny oproti 4. vydání z 1.1.2008:
·   Aktualizace souvisejících norem ·  Snížení dovoleného dotykového napětí v prostorách zvlášť nebezpečných dle ČSN ·   Aktualizace kapitoly 3.3 (zrušení tabulky 2,sjednocení max. doby zkratu na 30 s, upřesnění požadavků na ochranu proudovými chrániči) ·    Aktualizace kapitoly 3.4 (upřesnění tabulky dovolených dotykových a krokových napětí, aktualizace ochrany kompenzovaných sítí, aktualizace čl ) ·    Celkové přepracování čl. 5.4 podle EN 50522 ·    Upřesnění požadavků na měření uzemnění a dotykových napětí dle čl a 6.3.5, upřesnění čl a 6.6 (vypuštění tabulky jmenovitých vybavovacích proudů proudových chráničů) ·    Doplnění nové přílohy 10 (výpočty dotykových napětí u zařízení AC nad 1 kV) Autor:

5 Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a. s
Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a.s. divize Energoprojekt Praha Autor:


Stáhnout ppt "PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie"

Podobné prezentace


Reklamy Google