Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

z pohledu technických norem EU a ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "z pohledu technických norem EU a ČR"— Transkript prezentace:

1 z pohledu technických norem EU a ČR
OBNOVITELNÉ ZDROJE z pohledu technických norem EU a ČR Autor:

2 Normy Mezinárodní a evropské
Větrné elektrárny IEC TC 88/CLC TC 88 – v ČR TNK 97 subkomise VE Soubor IEC/EN 61400: Konstrukční (turbíny, komponenty apod.) Návrhové (zatížení, ochrana před bleskem atd.) Parametry kvality Typové (dle výkonu), Fotavoltarické elektrárny EN :2006 – Ochrana před bleskem – Řízení rizika EN :2006 – Ochrana před bleskem – Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života EN :2006 – Ochrana před bleskem – Elektrické a elektronické systémy ve stavbách Autor:

3 Fotavoltarické elektrárny
IEC TC 82/CLC TC 82- v ČR TNK 127 (solární energie a lasery) Soubory norem IEC/CLC 60904, 61194, 61730, 62109: 1. Fotovoltarické součásti (zejména panely, střídače atd.) Měření VA charakteristik Fotovoltarické systémy (parametry, měření) Připravují se normy: IEC – Metody měření linearity IEC Posuzování kvality modulů – Požadavky na konstrukci IEC Posuzování kvality modulů – Požadavky na zkoušky EN Bezpečnost silových měničů ve fotovoltarických systémech – Část 1: Všeobecné požadavky Autor:

4 Připojování rozptýlených zdrojů do DS
Zatím neexistuje mezinárodní norma, v IEC TC 8 a CLC TC 8X pro připojování zdrojů nad 16 A/fázi, (pouze EN pro připojování mikrogenerátorů do 16 A/fázi) Zatím existují v návrhu dokumenty: CLC/prTS Požadavky na připojování generátorů nad 16A/fázi do sítí nn a vn Do konce r bude připraven návrh k hlasování a v r vyjde TS CLC IEC 8/1256/NP Připojovací kritéria pro rozptýlenou výrobu do 10 MW do sítě vn do 35 kV Zatím ve stádiu návrhu, předpoklad vydání jako TR v r. 2011 Autor:

5 Porovnání obou návrhů Navrhovaný obsah obou dokumentů je: - prakticky totožný jako rozpracovaná CLC/TS prTS připravovaná WG3 TC8X : Requirements for the connection of generators above 16 A per phase to the LV distribution system or to the MV distribution system Návrh normy předpokládá pro omezení harmonických proudů vycházet z IEC :2004, která platí pro zařízení se vstupním proudem 16 až 75 A , není tedy určena pro emise zdrojů, ve společném materiálu DACHCZ se pro zdroje připouští polovina emisí ve srovnání se zdroji. - Pro flikr se předpokládá vycházet z IEC TR , která se rovněž týká odběrných zařízení do 75 A.. - V dokumentu není respektováno užití systémů HDO, pro jejichž ovlivnění jsou stanoveny limity v německé normě i naší PNE a které mohou omezovat velikost připojovaných zdrojů,či znamenat nároky na jejich parametry, příp. přídavná technická opatření. Autor:

6 Obsah návrhů dokumentů CLC a IEC pro připojování: - terminologie - požadavky na připojení (synchronizace, připojení, odpojení, farmy) - odezvy na odchylky napětí a kmitočtu - parametry kvality elektřiny - ochrany - specifikace spínacího a řídicího zařízení - zkoušení - měřicí signály, - zkušební protokoly - popis a specifikace zkoušek - emise harmonických - odchylky a výpadky napětí - flikr Autor:

7 Normy ČSN a PNE Je snaha překládat normy na obnovitelné zdroje, ale ne vždy je to podporováno výrobci a investory Nejdále se pokročilo u norem pro větrné elektrárny – chybí překlad souboru norem pro komunikaci VE s DS V předstihu byly vypracovány normy PNE Parametry kvality el. energie a PNE Ochrana VE před bleskem – neodpovídá EN 62305, nový návrh IEC (stadium CDV, vydání ČSN v r. 2011) při vydání norem ČSN budou tyto normy zrušeny Autor:

8 Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a. s
Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a.s. divize Energoprojekt Praha Autor:


Stáhnout ppt "z pohledu technických norem EU a ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google