PRIORITNÍ OSA 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží Petr Stejskal Odbor ochrany přírody, odpadů a environmentálního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SFŽP ČR Úpravy dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu při MŠ
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Dobrý den Ing. Kateřina Nousková
Rozhodnutí o poskytnutí dotace
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
SEMINÁŘ PRO PODNIKATELE
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka OPŽP – výroční konference Akcelerační.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Téma: DOTACE LIBERECKÉHO KRAJE OBLAST SPORTU A TĚLOVÝCHOVY 2015 – 57 mil. Kč, 2016 – 55 mil. Kč Dotační programy PŘÍMÉ PODPORY z rozpočtu LK (2015 – 12.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 a předcházení vzniku odpadů.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
maximální spoluúčast kraje 70 % příjem žádostí –
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Integrovaný regionální operační program – IROP
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Transkript prezentace:

PRIORITNÍ OSA 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží Petr Stejskal Odbor ochrany přírody, odpadů a environmentálního vzdělávání

Prioritní osa 4 - oblasti podpory V rámci prioritní osy 4 budou realizovány následující oblasti podpory: Oblast podpory 4.1 –Zkvalitnění nakládaní s odpady Oblast podpory 4.2 –Odstraňování starých ekologických zátěží

Základní dokumenty Programový dokument OPŽP Implementační dokument Směrnice MŽP č. 5/2008 o předkládání žádostí a poskytování podpory Příručka pro žadatele Závazné pokyny pro žadatele Dokumenty jsou ke stažení na

PODPOROVANÉ PROJEKTY - OBLAST PODPORY 4.1 INTEGROVANÉ SYSTÉMY NAKLÁDÁNÍ S ODPADY regionální systém pro využití bioodpadů, regionální systém pro mechanickou a biologickou úpravu KO, speciální zařízení na využití upraveného paliva z regionálního systému pro mechanickou a biologickou úpravu KO, v případech jež jsou v souladu s POH ČR/kraje.

PODPOROVANÉ PROJEKTY - OBLAST PODPORY 4.1 Zařízení na úpravu nebo využívání odpadů, zejména na třídění, úpravu a recyklaci odpadů třídičky odpadů i s navazujícími technologiemi, úpravny odpadů, zařízení pro energetické využití zdravotnických odpadů, zařízení na úpravu autovraků, recyklaci pneumatik a využívání upotřebených olejů, zařízení na úpravu elektroodpadů, zařízení na úpravu stavebních odpadů, kompostárny, bioplynové stanice pro zpracování bioodpadů *, zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady (autoklávy, separátory, homogenizéry, termická desorpce, reaktory, biodegradační zařízení). * projekty slouží ke zpracování bioodpadů, tj. které zahrnují další systémové prvky svozu a třídění KO, nebo svozu bioodpadů, nebo doplňují již existující takový systém svozu a/nebo třídění

PODPOROVANÉ PROJEKTY - OBLAST PODPORY 4.1 Systémy odděleného sběru, skladování a manipulace s odpady systémy pro separaci a svoz odpadů, systémy pro separaci bioodpadů, sběrné dvory, překladiště a sklady KO, systémy pro separaci nebezpečných KO, systémy pro separaci nebezpečných zdravotnických odpadů.

PODPOROVANÉ PROJEKTY - OBLAST PODPORY 4.1 Rekultivace starých skládek a odstranění nepovolených skládek rekultivace starých skládek, odstranění nepovolených skládek ve zvláště chráněných územích.

PŘÍJEMCI PODPORY neziskové organizace, územní samosprávné celky a jejich svazky, občanská sdružení a církve, fyzické osoby, podnikatelské subjekty, příspěvkové organizace, organizační složky státu a jejich přímo řízené organizace, právnické osoby státem pro tyto účely zřízené, státní podniky, nadace a nadační fondy, organizace zřízené na základě zvláštního zákona Podrobnější informace – Implementační dokument.

ROZDĚLENÍ FINANČNÍ ALOKACE DO JEDNOTLIVÝCH OBLASTÍ PODPORY

SRUKTURA PODPORY Celkové způsobilé (uznatelné) výdaje projektu 100% Příspěvek Společenství výše příspěvku z FS) max. 85 % Příspěvek SFŽP ČRa SR max. 5 % Spoluúčast příjemce podpory min. 10 % Minimální způsobilé výdaje na projekt jsou 0,5 mil. Kč

STRUKTURA PODPORY - OMEZENÍ Celková maximální míra dotace bude určena: Na základě pravidel pro poskytování veřejné podpory Na základě výstupu z předepsaného modelu finanční analýzy(model provozní ztráty, jádrový model) Maximální výše podpory pro podnikatelské subjekty je 50 mil. Kč

Projektový cyklus příjem žádostí posouzení formálních náležitostí a přijatelnosti projektu – akceptace žádosti hodnocení projektu – výběrová kritéria –technické (váha 40%) –ekologické (váha 40%) –ekonomické (váha 20%) –Realizace projektu v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Registrační list, Rozhodnutí ministra zpracování podkladů ke smlouvě (důraz kladen na kvalitní výběrové řízení) Rozhodnutí o poskytnutí dotace a podpis Smlouvy o podpoře realizace projektu – financování, průběžné kontroly závěrečné vyhodnocení akce

Výsledky výzev oblast podpory výzva - akceptováno 145 žádostí (2 125 mil.Kč uznatelné náklady) 5. výzva - akceptováno 269 žádostí (3 721 mil.Kč uznatelné náklady)

Výsledky 1. výzvy v Libereckém kraji 4.1 ŽadatelNázev opatřeníOkres Celkové náklady akce Uznatelné nákladydotace FSdotace SFŽP KOVOŠROT Děčín,a.s. Centrum zpracování a recyklace odpadů - Technologická linka na třídění a přípravu kovového odpadu k recyklaciČeská Lípa Josef Mach - J.+ E.Zařízení úpravy autovrakůJablonec n/N T.P.RECYCLI NG s.r.o. Technologie na zpracování plastů firmou T.P.Recycling s.r.o.Liberec WRAP, s.r.o.Pořízení technologie na recyklaci plastůSemily ŽadatelNázev opatřeníOkres Celkové náklady akce Uznatelné nákladydotace FSdotace SR MĚSTO LIBERECLiberec- Zlaté návrší - sanace skládkyLiberec DIAMO, státní podnik Analýza rizik území ve správě DIAMO s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem zasažených hlubinnou těžbou uranuČeská Lípa

Výsledky 5. výzvy v Libereckém kraji 4.1 ŽadatelNázev opatřeníOkres Celkové náklady Uznatelné nákladydotace FS dotace SFŽP DOLEŽAL - NB s.r.oModernizace recyklačního centra Česká Lípa Lomnice nad Popelkou Systém pro separaci a svoz odpadů Lomnice nad PopelkouSemily Lomnice nad PopelkouSběrný dvůr Města Lomnice nad PopelkouSemily ŽadatelNázev opatřeníOkres Celkové náklady Uznatelné nákladydotace FSdotace SR Liberecký kraj Analýza rizika vybraných lokalit v Libereckém kraji I. Česká Lípa Liberecký kraj Analýza rizika vybraných lokalit v Libereckém kraji II. Česká Lípa Liberecký kraj Analýza rizika vybraných lokalit v Libereckém kraji III.Liberec

Projekt 1.výzvy Kovošrot Group CZ a.s. Výstavba Centra pro zpracování a recyklaci druhotných surovin Kapacita zařízení t/rok Celkové výdaje na projekt Kč Celkové způsobilé výdaje projektu Kč Dotace 40% Dotace FS Kč Dotace SFŽP ČR Kč

Projekt 1.výzvy Statutární město Liberec sanace skládky Zlaté návrší Plocha m2 Celkové výdaje na projekt Kč Celkové způsobilé výdaje projektu Kč Dotace 90% Dotace FS Kč Dotace SR Kč

Projekt 5.výzvy Sběrný dvůr Města Lomnice nad Popelkou Kapacita zařízení t/rok Plocha m2 Celkové výdaje na projekt Kč Celkové způsobilé výdaje projektu Kč Dotace 90% Dotace FS Kč Dotace SFŽP ČR Kč

Projekt 5.výzvy Systém pro separaci a svoz odpadů Lomnice nad Popelkou Kapacita systému odd. sběru 162 t/rok Celkové výdaje na projekt Kč Celkové způsobilé výdaje projektu Kč Dotace 81% Dotace FS Kč Dotace SFŽP ČR 0 Kč

Časté chyby: Nabytí právní moci Územního rozhodnutí Nedostačující Analýza potenciálu produkce odpadů – popis toku odpadů Nedostatečné vysvětlení modelu provozní ztráta Špatně vyplněné ukazatele v žádosti „J“ Nesoulad kapacity zařízení v různých dokumentech Nedostatečný rozpočet ČIŽP Svozové prostředky – vždy veřejná podpora Neznalost postupu při administraci žádosti Ověřit si schopnosti konzultanta Smlouvy s poradcem či konzultantem Záměr, Dokumenty ( zelená linka nebo RPIM, technik SFŽP

Petr Stejskal Státní fond životního prostředí ČR Kaplanova 1931/1, Praha 11 tel.: , fax: ,