Financování mateřských škol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Kariérové poradenství
Vlastní hodnocení školy
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ACPD Mazánek a ADSN Lvíček
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ.
Společensky účelné pracovní místo v mateřské škole
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Firemní školky – praktický návod JAK NA TO
Výstupy z Úvodního semináře
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Minimální preventivní program školy
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Logopedická třída MOTÝLCI
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Reforma financování regionálního školství
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Financování regionálního školství
Místní akční skupina Rakovnicko
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Organizace předškolního vzdělávání
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Změny financování regionálního školství
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Normativní financování vztahy a souvislosti
PHmax ve středním vzdělávání
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Rozpočet přímých NIV na rok 2018
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Transkript prezentace:

Co potřebují mateřské školy ve vztahu k přijímání dvouletých dětí do běžných mateřských škol.

Financování mateřských škol MŠMT prostřednictvím krajských úřadů – normativní financování Mzdy, odvody, ONIV (nemocenské, cestovné, učební pomůcky, knihy, DVVPP, pracovní oděvy) Zřizovatel Materiál (kancelářské, výtvarné, čistící prostředky, inventář, služby, energie, jízdné, opravy a údržba)

Kompetence současného pedagoga v mateřské škole Průcha:,,Profesní kompetence je soubor osobnostních a odborných předpokladů pro výkon učitelské profese“ - Vychází z RVP PV Model kompetencí učitele mateřské školy dle Zory syslové zahrnuje: Kompetence k řízení vzdělávacího procesu (plánování na základě znalosti skupiny dětí, volba metod a obsahu vzdělávání, podpora samostatnosti dětí, respektování zájmu, schopností a možností dětí, individualizace vzdělávání) Ukazatele kvality (aktivizující metody, znaky prožitkového učení, vyváženost spontánních a řízených činností, vedení pedagogické diagnostiky) Komunikace a organizace vzděl. procesu (efektivní komunikace s dětmi, rodiči, kolegyněmi, tvořivý a konstruktivní postoj k inovacím, týmová práce a spolupráce, pravidelná a promyšlená dokumentace, pravidelné a smysluplné setkávání s rodiči, výběr organizačních forem – skupinové, frontální, indiv., Sebereflexe a vlastní rozvoj (rozvíjení sebe samé, reálná představa o svých silných a slabých stránkách, vyhodnocování své práce, plán profesního růstu..)

Současný stav http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/statistika-skolstvi/statisticke-udaje-o-regionalnim-skolstvi-v-casove-rade

dle statistiky z výkonových výkazů je v letošním školním roce v mateřských školách 33 141 dětí ve věku do tří let, což je 30,4 % z věkové kategorie 2 – 3 roky, aniž by byly vytvořeny mimořádné podmínky Stoupá počet dětí 2-3 letých, aniž by byly upraveny podmínky!

Opatření z MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v letošním roce zadalo úkol Národnímu ústavu pro vzdělávání (NÚV) zjistit možnosti a podmínky pro zařazování dětí od dvou let do mateřské školy. V současné době je toto ve fázi zjišťování, není žádný výstup http://www.nuv.cz/

Oblasti, kde mohou být vnímány potřeby odlišně Odborná kvalifikace pedagogů (není podstatný rozdíl v oblasti pedagogiky a znalostech vývojové psychologie dětí starších 3 let a mladších 3 let) Současné požadavky na vzdělávání a kvalifikaci pedagoga v předškolním vzdělávání jsou dostatečné.

2. Oblast financování – normativ na dítě Normativní financování Nárokové a nenárokové složky mzdy 2 pedagogové + 0,5 správních zaměstnanců 28 dětí ve třídě

Požadavky Maximálně 15 ( Analýza podmínek a možností zařazení dětí od 2 let do mateřských škol – vlády ČR) - 20 zapsaných dětí při zachování současných finančních prostředků pro pracovníky na nárokové a nenárokové složky ( potřeba dorovnat normativ za ,,chybějících 6 dětí “) Pedagogové : chybí 6x 22450 Kč Školní jídelna: 6x 12842 Kč Nepedagogové: 6x 11580 Kč 2 pedagogové při provozu 7-17 nebo 7,30-17,30 Doplnit finance o 281232 Kč. Částka je i s odvody…

Doplnit finance o 114600 Kč na rok + povinné odvody – zdravotní, sociální, FKSP Pomocná síla - vychovatelka, eventuálně chůva na 8 hodin denně (pomoc s oblékáním, stravováním, hygienou dětí apod.) 8-16 Odpovídající platové zařazení – minimálně 4. platová třída tj. 9550 -12850 Kč hrubého + odvody

Inventář K doplnění: Přebalovací pult Nezbytné hygienické zázemí Nábytek dle požadavků Vyhlášky č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení…v platném znění (výška židliček, stolků, nábytku)

Nutná opatření RVP PV Doplnění cílů, forem, obsahu a podmínek pro výchovu a vzdělávání dětí ml. 3 let Zpracována metodika práce s dětmi ml. 3 let DVPP pedagogů – semináře na téma metodika a didaktika práce s dětmi ml. 3 let Legislativa - MŠMT: drobné úpravy Zákon 561/2004 Sb.(přijímání dětí ml. 3 let) Vyhláška 14/2005 Sb. (úprava počtu dětí) Zákon 563/2004 Sb. (kvalifikace ped. prac.) Vyhláška 73/2005 Sb. o vzděl. žáků se specif. vzděl. potřebami

Legislativa mimo MŠMT Vyhláška 410/ 2005 Sb., o hyg. požadavcích…

Zahraniční zkušenosti Většina zemí západní Evropy – předškolní péče je zajišťována od útlého věku a zřizována většinou privátně.. Německo – povinnost zřídit(spolupráce s nestátním sektorem) místo pro každé dítě starší 3 let v zařízení denní péče, děti do 3 let (Kinderkrippen obdoba našich jeslí) rodiče platí v závislosti na ekonomice rodiny, intenzity návštěv apod. Předškolní péče není součástí vzdělávacího systému organiz. státem, ale spolkovými ministerstvy Itálie – jesle (nejsou součástí vzdělávacího systému (zřiz. např. církve), školky jsou součástí národního vzdělávacího systému – mohou být i privátní, pokud splní podmínky, mají pak stejné podmínky jako státní Finsko – předškolní vzdělávání v rámci systému je pro děti 5-6 leté (zřizují místní úřady), mladší využívají komunální centra denní péče Polsko – jesle (Ministerstvo zdravotnictví), děti 3-6 leté – mateřské školy zřiz. Místními úřady

Portugalsko – financování : Ministerstvo školství – 3-6 leté děti (5-7 hodin denně), pak sociálně vzdělávací aktivity, 0-3 Ministerstvo práce a sociálních věcí, soukromé i privátní zařízení Island - 3měsíce až 3 roky – jesle s celodenní péčí, mateřské školy jsou prvním stupněm vzdělávacího systému, odpovědné jsou místním samosprávám, integrace dětí se specif. vzdělávacími potřebami

Vize do budoucna Předškolní vzdělávání pro všechny děti rodičů, kteří projeví zájem Snížení počtu dětí ve třídě (normativ na třídu ne na dítě) Upravení velkosti optimální třídy dle věku dětí (již od 2 let) Pomocná síla (asistentka, chůva) v každé třídě

Děkuji za pozornost Mgr. Zdenka Nováková