Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Firemní školky – praktický návod JAK NA TO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Firemní školky – praktický návod JAK NA TO"— Transkript prezentace:

1 Firemní školky – praktický návod JAK NA TO
Projekt CRISTAL Firemní školky – praktický návod JAK NA TO Renata Steinerová Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

2 Proč zřídit firemní školku?
Dostat potomka do školky je mnohem těžší, než na vysokou školu Ve světě jsou firemní školky běžná věc, např. v Dánsku – 60 % všech dětí umístěno ve firemních školkách

3 Co tím získá zaměstnavatel?
1. Loajálního zaměstnance 2. Udrží si kvalitní zaměstnance 3. Sníží se fluktuace 4. Omezí se stres rodičů malých dětí na pracovišti 5. Ušetří se peníze za nábor nových zaměstnanců a jejich zaškolování Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

4 1. Zjistěte si, zda mají zaměstnanci o zřízení školky opravdový zájem
Jak na to? 1. Zjistěte si, zda mají zaměstnanci o zřízení školky opravdový zájem 2. Co na to zaměstnanci, kteří nebudou tento benefit využívat? Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

5 Jaký zákon zřízení školek upravuje ?
Zákon 258/2000, vyhláška 410/2005 ve znění 343/ 2009 Tento zákon podrobně stanovuje požadavky na prostory, hygienu, požadované množství zeleně v okolí, teploty, osvětlení, vlhkost vzduchu Pročtěte si, zda je to vůbec možné u vás realizovat. Některá nařízení jsou možná zajistit náhradním řešením – např. hřistě, stravování- thermoporty apod. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

6 Možnosti zřízení firemní školky jsou tedy tyto :
1. Celodenní péče o děti ve věku do tří let - je potřeba zajistit vázanou živnost, dle nařízení vlády 278/2008 Sb. – Péče o dítě do tří let věku v denním režimu 2. Denní režim dětí od tří let věku - je potřeba zajistit volnou živnost Mimoškolní výchova a vzdělávání 3. Při kombinaci obou skupin dětí je nutné disponovat oběmi živnostmi Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

7 Zřízení dle školského zákona ( dle školského rejstříku)
4. Týká se dětí od 3 let Výhoda : možné získání finančních prostředků od státu Podmínka : dodržení vzdělávacích programů stanovených Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy, které by měly garantovat přípravu dětí pro budoucí přijetí na základní školu Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

8 Poskytování služeb pro rodinu a domácnost
„Hlídací koutek“ - volná živnost Výhody : - nevztahuje se zákon 258/2000 vyhláška 410/2005 ve znění – zákon o hygienických požadavcích - snadnější zřízení Nevýhoda : - stát chce začít hradit náklady na firemní školku % od roku 2012 - může se stát, že stát sjednotí podmínky - může být udělena vyjímka Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

9 Poskytování služeb pro rodinu a domácnost
- Možnost vyzkoušet si fungování firemní školky tímto způsobem. - Pokud by došlo ke sjednocení pravidel a vy jste nedostali vyjímku, víte, že pustit se do vybudování firemní školky dle zákona 258/2000 vyhláška 410/2005 ve znění – zákon o hygienických požadavcích se firmě vyplatí Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

10 E-mail: steinerova@grafia.cz
Děkuji za pozornost Renata Steinerová Grafia, s.r.o. Budilova 4 / Přemyslova 1 Plzeň Telefon: Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Firemní školky – praktický návod JAK NA TO"

Podobné prezentace


Reklamy Google