DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vět Věty podle funkce
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Elektronická učebnice - I
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_240_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Druhy vět VY_32_INOVACE_06 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Neohebné slovní druhy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
Věty podle postoje mluvčího
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
TVARY OZNAMOVACÍHO A ROZKAZOVACÍHO ZPŮSOBU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – věty podle modality
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
Rozkazovací tázací oznamovací přací. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č.
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Druhy vět Věty podle funkce
3.Prezentace 9.tř..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2012 Ročník
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_19
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Druhy vět, větná melodie Stupeň a typ vzdělávání
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VY_32_ INOVACE_ 03_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO Mgr. Michal Oblouk

VĚTA OZNAMOVACÍ vyjadřuje prosté sdělení, oznámení nebo informaci sloveso má tvar oznamovacího nebo podmiňovacího způsobu melodie klesavá na konci píšeme tečku Uplynulo deset let. Na stéblech trávy se třpytí kapky rosy. Je klid. Přišel bych zítra odpoledne. Včera jsme navštívili tetu.

VĚTA TÁZACÍ vyjadřuje dotaz, otázku sloveso má tvar oznamovacího nebo podmiňovacího způsobu melodie stoupavě klesavá na konci píšeme otazník rozlišujeme: a) ZJIŠŤOVACÍ OTÁZKA – zjišťujeme, zda to, co máme na mysli, je správné, či nikoliv, na 1. místě sloveso, odpovídáme ANO/NE Vám se to nehodí? Dostal jsi zprávu včas? Přijdeš? Jestlipak ho znáš? b) DOPLŇOVACÍ OTÁZKA – doplňujeme danou skutečnost, uvozuje se tázacími zájmeny (kdo, co, který) nebo tázacími příslovci (kde, kdy, kolik) Kdo je doma? Co mi chceš? O čem jste mluvili? Kam jdeš? Kdy přijdeš? Kolik je hodin? c) VYLUČOVACÍ OTÁZKA – v odpovědi vybereme jednu z nabízených možností Dal by sis kávu, nebo čaj? Přijedeš v sobotu, nebo v neděli?

VĚTA ŽÁDACÍ vyjadřuje rozkaz nebo zákaz, vybídnutí, žádost nebo přání, aby se něco uskutečnilo sloveso má tvar rozkazovacího, oznamovacího nebo podmiňovacího způsobu melodie stoupavě klesavá na konci vykřičník nebo tečka a) ROZKAZOVACÍ – rozkaz, výzva nebo zákaz Přijďte mezi nás. Dávejte pozor! Choďte vpravo! Nevstupovat! b) PŘACÍ – přání, bývají uvozeny částicemi Ať se vám to podaří! Nechť se vrátí! Kéž se uzdraví!

VĚTA ZVOLACÍ vyjadřuje citový poměr mluvčího k tomu, co se jí říká, např. radost, zármutek, podiv, opovržení, hrůzu,… nemá vlastní mluvnickou formu – má podobu ostatních vět pronesených vzrušeným tónem melodie klesavá nebo stoupavě klesavá na začátku věty často částice, citoslovce na konci vždy vykřičník Jak ten chlapec za rok vyrostl! Ach, to je zde krásně! Vida, sestra je už doma! Co tě to jen napadlo!