NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti a limity kontroly obcí
Advertisements

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Veřejná moc a veřejná správa
Občanská výchova 9. ročník
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
15. Moc soudní a výklad práva
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Parlamentní kontrola veřejné správy I. „Přímá“ parlamentní kontrola II
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Kontrola veřejné správy I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Veřejný ochránce práv M. Horáková.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Finanční a rozpočtové právo
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Nejvyšší kontrolní úřad
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ III.14 Vláda a jiné orgány výkonné moci
Česká národní banka.
Exekutiva a justice VkO 9.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Rozpočtový proces a jeho kontrola
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Obecná část finančního práva II 16. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 36.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Základy práva T5 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká národní banka.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Obecná část finančního práva II
NKÚ, ČNB, Veřejný ochránce práv a Úřad pro ochranu osobních údajů
Veterinární a potravinářská legislativa
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VEŘEJNÁ SPRÁVA (základní vymezení)
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Česká národní banka.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Obecná část rozpočtového práva III
Nejvyšší kontrolní úřad
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Veřejný ochránce práv.
Obecná část rozpočtového práva III
Obor finančního práva 6. března 2019 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv ÚSTAVNÍ PRÁVO NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Nejvyšší kontrolní úřad (čl. 97 Ústavy) samostatná hlava Ústavy (hlava pátá) zákon č. 166/1993 Sb. jeho činnost je materiálně činností správní, NKÚ však není formálně orgánem moci výkonné - není ústředním (ani jiným) orgánem státní správy NKÚ je nezávislý orgán (čl. 97/1 Ústavy) – nezávislý na vládě i na dalších orgánech veřejné moci (PSP, prezidentu rep. aj.) nezávislost je však užší, než v případě soudů je vázán celým právním řádem provádí kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu (čl. 97/1 Ú) – nevydává správní rozhodnutí JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Složení NKÚ 1) Prezident a viceprezident NKÚ NKÚ je monokratický orgán (v čele prezident NKÚ) jmenuje je prezident republiky na návrh Posl. Sněmovny jmenováni na 9 let 2) členové NKÚ voleni na časově neomezenou dobu 3) kontroloři NKÚ pracovníci NKÚ (zaměstnanci státu) 4) dva soudci Nejvyššího soudu (jsou členy Kárné komory NKÚ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Orgány NKÚ 1) Prezident NKÚ zastupuje navenek, předsedá Kolegiu a Kárné komoře 2) Kolegium NKÚ prezident, viceprezident a všichni členové NKÚ schvaluje plán kontrolní činnosti, v některých případech je odvolacím orgánem a rozhoduje i o námitce podjatosti proti členovi NKÚ 3) Senáty NKÚ kolegiální orgány – tři či více členů NKÚ odvolací orgán a schvaluje kontrolní závěry 4) jednotlivý členové NKÚ odvolací orgán či rozhodování o námitce podjatosti proti kontrolorovi 5) Kárná komora NKÚ proti jejímu rozhodnutí se lze odvolat k Nejvyššímu soudu JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Činnost NKÚ provádí kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu (čl. 97/1 Ústavy) zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky stanoví konkrétní podmínky nakládání s majetkem ČR pro jeho ochranu státní rozpočet – plán hospodaření státu (příjmy a výdaje) státní závěrečný účet – zpráva o výsledcích rozpočtového hospodaření za uplynulý rozpočtový rok PS jej předkládá NKÚ a ten k němu své stanovisko NKÚ nemůže vydávat rozhodnutí ani právní předpisy, vyjadřuje se k návrhům právních předpisů (na žádost PS, Senátu či jejich orgánů) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Výkon kontrolní činnosti kontrolu provádějí kontroloři a členové NKÚ u organizačních složek státu i fyzic. a právnic. osob (např. při kontrole veřej. zakázek) plán kontrolní činnosti kontrolní závěr – výsledek provedené kontroly schvaluje je senát NKÚ či kolegium NKÚ uveřejňují se ve Věstníku NKÚ (tj. jsou veřejně dostupné) zasílány i vládě, PS, Senátu a popř. i dalším NKÚ má právo požadovat, aby kontrolované osoby podaly ve stanovené lhůtě zprávu o nápravě výroční zpráva JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Česká národní banka (čl. 98 Ústavy) samostatná hlava šestá Ústavy (moc bankovní ???) ústřední banka státu – péče o cenovou stabilitu (od 1. 1. 2002) zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance ČNB má trojí postavení (roli) 1) ústřední banka státu 2) správní úřad orgán dohledu nad finančním trhem 3) podnikatel v oblasti bankovnictví vede účty bank, může od bank nakupovat či jim prodávat státní dluhopisy aj. cenné papíry se státní zárukou, úvěruje banky JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv ČNB jako ústřední banka státu právo emitovat peníze (jako jediná banka) řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank banka bank a banka státu určuje měnovou politiku Právnická osoba s veřejnoprávním statusem ČNB může vydávat vyhlášky (uveřejňované ve Sbírce zákonů) může vydávat opatření (uveřejňované ve Věstníku ČNB) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Bankovní rada nejvyšší řídící orgán ČNB určuje měnovou politiku, rozhoduje o měnových opatřeních a opatření v oblasti dohledu nad finančním trhem guvernér, 2 viceguvernéři a 4 členové jmenuje prezident republiky bez kontrasignace na 6 let (nález Pl.ÚS 14/01; č. 285/2001 Sb.) hlasování prostou většinou inkompatibilita funkcí (vláda, PS), zákaz členství v orgánech jiných bank a podnikatel subjektů i jiné výdělečné činnosti zakázány i aktivity, kde by byl střet zájmů JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Vztah ČNB k jiným orgánům 1) vztah k prezidentovi republiky 2) vztah k vládě JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv ochrana osob před jednáním úřadů a dalších institucí uvedených v zákoně, pokud je v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického státu a dobré správy, jakož i jejich před nečinností (§ 1 ZVOP) má zajistit „právo na dobrou správu“ (může chránit i před nevhodným úředním postupem – arogance, necitlivost) provádí i systematické návštěvy míst, kde jsou či mohou být osoby omezeny na svobodě veřejnou mocí či v důsledku závislosti na poskytovateli péče působnost v oblasti práva na rovné zacházení a ochraně proti diskriminaci „sledování vyhoštění“ cizinců JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv „ombudsman“ má svého zástupce (dělba práce) ombudsmana i jeho zástupce volí i PS na 6 let 2 kandidáty navrhuje Senát a 2 prezident republiky Inkompatibilita – neslučitelnost s funkcí prezidenta republiky, člena vlády PS nebo Senátu a s jakoukoli funkcí ve veřejné správě zákaz jakékoli jiné výdělečné činnosti Nesmí být členem politické strany či hnutí Trestní imunita – nelze jej trestně stíhat bez souhlasu PS jinak je však imunita užší než u členů PS či Senátu JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Postup prováděných šetření I) zahájení šetření a) z vlastního podnětu b) z podnětu kterékoli soukromé osoby c) z podnětu Poslanecké sněmovny předběžná analýza věci – zkoumá, zda má kompetenci nemá-li kompetenci, věc povinně odloží diskreční pravomoci – v některých případech právo si sám rozhodnout, zda řízení zahájí JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv II) postup při zjištění nedostatku sdělí příslušnému úřadu, že a hledán nedostatek; úřad se ve lhůtě 30 dnů může vyjádřit odpoví-li úřad, že provedl příslušná opatření a ombudsman je považuje za dostačující, sdělí to tomuto úřadu i stěžovateli v opačném případě zašle stěžovateli i úřadu své závěrečné stanovisko s návrhem opatření k nápravě (návrh opatření má jen iniciační charakter – nemůže nic nařídit) možnost vyrozumět nadřízený úřad či věc zveřejnit, není-li sjednána náprava – zpráva Poslanecké sněmovně JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv Úřad pro ochranu osobních údajů Úřad lze chápat jako speciálního ombudsmana Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů Nezávislý orgán, který je vázán pouze zákony působnost dozorového úřadu (§ 2/3) Předsedu úřadu a tzv. inspektory jmenuje prezident na návrh Senátu přijímá podněty a stížnosti občanů výroční zprávy o své činnosti poskytování konzultací JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::