Organizace veřejné správy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Struktura územní samosprávy a jiná územní členění
Nástroje územního plánování
ředitel Krajského úřadu Olomouckého kraje
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Organizační struktura veřejné správy
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Veřejná správa – úvod.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Organizace Státní správy
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Členění a organizace veřejné správy
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Veřejná správa.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Státní správa.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Organizace veřejné správy
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
Struktura územní samosprávy a jiná územní členění
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
Havarijní plán kraje.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Vybrané problémy územních samosprávných celků
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Organizace veřejné správy
Název školy: Základní škola Městec Králové
Organizace veřejné správy blok č. 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
Transkript prezentace:

Organizace veřejné správy

Ústřední orgány státní správy Ministerstva a jimi řízené organizace Za řízení státní správy a samosprávy je odpovědné Ministerstvo vnitra

Ministerstvo vnitra Bezpečností agenda Civilní agenda Policie Hasičský záchranný sbor Integrovaný záchranný systém (Horká služba, Vodní záchranná služba, atp.) Interpol Civilní agenda Vede matriky a rejstříky, osobní a cestovní doklady, povolování pobytů cizincům, atp. Sdružování a shromažďování osob (občanská sdružení, politické strany, veřejné sbírky) Archivnictví a spisová služba Územní členění státu – státní hranice, jejich vyměřování a udržování, státní symboly Kombinovaná agenda Krizové řízení, civilní nouzové plánování, ochrana obyvatelstva a integrovaný záchranný systém

Vnitřní správa ČR Vnitřní správa ČR Ministerstvo vnitra Přímá působnost Nepřímá působnost Policie ČR HSZ Archivnictví Evidence obyvatel Úřady územní samosprávy s přenesenou nebo rozšířenou působností Další záležitosti státu a obyvatel Obecní úřady Krajské úřady

Vnitřní správa Zajišťuje péči o obyvatele, území a osoby, které se na něm pohybují Koordinováno zejména Ministerstvem vnitra, Realizováno příslušnými rezortními orgány státní správy (např. Česká správa sociálního zabezpečení – MPSV) Samosprávnými institucemi a přenesené působnosti pověřené výkonem státní správy

Samospráva Samospráva Územní samospráva Samospráva profesní Samospráva zájmových sdružení Obecní územní samospráva Ústřední správa zájmových organizací Statutární město s úřadem magistrátu Obec s úřadem výkonu rozšířené působnosti Obec s úřadem výkonu přenesené působnosti Obec s úřadem samosprávní funkcí Oblastní (krajská správa zájmových organizací) Samospráva zájmové organizace

Místní samospráva Kraje Obce s rozšířenou působností (obce III. stupně, bývají to větší města s velkým správním obvodem) Obce s pověřeným osobním úřadem (obce II. stupně)Obce a obecní úřad s výkonem správy v přenesené působnosti Obce a obecní úřad s výkonem správy v základní rozsahu (obce I. stupně)

Samostatná a přenesená působnost Obec i kraje jsou veřejnoprávní korporace a jejich hlavním znakem, který je odlišuje od klasických státních orgánů je širší míra samosprávy. To znamená, že obce i kraje mají vlastní majetek a vlastní příjmy a hospodaří rozpočtu (samozřejmě musí splňovat všechny požadavky zákona). Kraj i obec vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající. Tyto samosprávy mají pečovat o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů; při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem. Přesto kraje i obce nevykonávají jenom tuto samosprávu, ale v některých situacích plní i funkci státních orgánů Proto se u nich rozlišuje tzv. samostatná a přenesená působnost. Toto rozlišení je velice důležité, ať už jde kupř. o právní předpisy, které obce a kraje vydávají, o systém kontroly nebo v celku o možnosti občanů zapojit se do jejich fungování a správy.

Samostatná působnost Do samostatné působnosti obce patří všechny záležitosti, které jsou v zájmu obce a občanů obce. Při výkonu samostatné působnosti se obec řídí: při vydávání obecně závazných vyhlášek zákonem, schvalovat program rozvoje obce, schvalovat rozpočet obce a závěrečný účet obce, zřizovat a rušit příspěvkové organizace a organizační složky obce, schvalovat jejich zřizovací listiny, rozhodovat o vyhlášení místního referenda, navrhovat změny katastrálních území uvnitř obce, schvalovat dohody o změně hranic obce a o slučování obcí zřizovat a rušit výbory, volit jejich předsedy a další členy a odvolávat je z funkce, volit z řad členů zastupitelstva obce starostu, místostarosty a další členy rady obce (radní) a odvolávat je z funkce, stanovit počet členů rady obce, zřizovat a zrušovat obecní policii, rozhodovat o spolupráci obce s jinými obcemi a o formě této spolupráce, rozhodovat o zřízení a názvech částí obce, o názvech ulic a dalších veřejných prostranství, - udělovat a odnímat čestné občanství obce a ceny obce, rozhodovat o zrušení nařízení rady obce

Přenesená působnost S přenesenou působností se občan nejčastěji setká při územním nebo stavebním řízení nebo při jiných správních řízeních v ochraně přírody a krajiny. V přenesené působnosti obce vykonávají státní správu, která byla jejich orgánům svěřena státem. Znamená to, že obce vykonávají tuto činnost jménem státu a plní jeho úkoly. Přenesenou působnost většinou vykonává obecní úřad (a jeho odbory jako je stavební úřad nebo matrika). Pro výkon přenesené působnosti získávají obce příspěvky ze státního rozpočtu. V přenesené působnosti obce jednak vydávají nařízení obce k provedení zákonů a přitom se řídí zákony a jinými právními předpisy a vedle toho vykonávají veškerou jinou veřejnou správu, která je jim státem svěřena. Pak se řídí samozřejmě také zákony a dalšími předpisy, ale musí také respektovat usnesení vlády a směrnice ministerstev (pozor: ani tyto směrnice a usnesení však nemohou ukládat obcím povinnosti, pokud nejsou zároveň takové povinnosti stanoveny zákonem). V rámci přenesené působnosti musí obce respektovat taky opatření kontrolních orgánů.

Kraj – vyšší územní celek Kraje Kraj – vyšší územní celek Krajský úřad Ředitel krajského úřadu Odbor finanční Odbor sociální Odbor dopravy Odbor školství Odbor správní Odbor

Uspořádání kraje – volené orgány Zastupitelstvo kraje – rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti kraje Rada kraje – výkonný orgán Hejtman Výbory kraje – předkládají návrhy a stanoviska zastupitelstvu Komise – iniciativní a poradní orgán Zástupce hejtmana

Obce a obecní úřad s výkonem správy v základním rozsahu Obec s obecním úřadem plnícím základní samosprávnou funkci, s malým počtem obyvatel a obvykle jedním katastrálním územím. Obecní úřad má jednoduchou organizační strukturu a nezřizuje odbory.

Orgány obce Starosta Zastupitelstvo přímo zvoleni na dobu 4 let, Rada obce Výbory komise

Tradiční principy organizace veřejné správy Centralizace a decentralizace Koncentrace a dekoncentrace Kolegiální a monokratický Volební a jmenovací Územní a věcný (rezortní)

Územní a věcný princip Územní p.: působnost je určena územním hlediskem, vede k soustředění správní agendy k jednomu spr. Orgánu Věcný p.: obsahová stejnorodost nebo příbuznost správní agendy, vede ke zřizování specializovaných orgánů

Centralizace a decentralizace Centralizace: rigidní soustava státní správy, rozhoduje státní centrum (pravomoc si vyhradí, přisvojí), anebo zasahuje prostřednictvím vnitřních předpisů, individuálních instančních příkazů, používá služební dozor Decentralizace: přenos části výkonu VS z originálního nositele na jiné subjekty (včetně pravomoci a odpovědnosti), např. obce, kraje, zájmová samospráva

Koncentrace a dekoncentrace Horizontální nebo vertikální slučování nebo rozlučování správních úřadů, orgánů souvislosti se změnou agendy Koncentrace: soustředění úkolů do jednoho úřadu Dekoncentrace: rozdělení úkolů do více úřadů na stejné úrovni Vertikální dekoncentrace: delegace pouze na nižší úřad stejného organizačního systému. Nemění se vztahy subordinace

Kolegiální a monokratický Kolegiální: přijímá rozhodnutí usnesením, které je výsledkem hlasování o návrhu v kolektivu osob ( ve sboru) Monokratický: pravomoc rozhodovat je svěřena jediné osobě, možnost delegace na podřízené, zachovány vztahy pravomoci a odpovědnosti (vnitřní dělba práce)

Volební a jmenovací Způsob ustanovení jednotlivých osob do funkcí Ustanovující akt – jmenování Volba Rozdíly: funkční období, míra odpovědnosti