Odborný seminář téma příspěvku odborný seminář PRÁCE S MIKROREGIONY, ČINNOST MIKROREGIONŮ A PROJEKTY NA MIKROREGIONÁLNÍ ÚROVNI téma příspěvku Spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Spolupráce s mikroregiony
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Odborný seminář PRÁCE S MIKROREGIONY NA ÚROVNI KRAJŮ téma příspěvku „Mikroregiony jako aktéři regionálního rozvoje odborný seminář PRÁCE S MIKROREGIONY.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
POV Východiska POV 2008 Odstranění překryvů s Programem obnovy venkova ČR, zejména s Osou III zaměřenou na venkovské projekty Zásadní změna podoby.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Návrh postupu - výsledky jednání koordinační skupiny 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Středočeský kraj.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
SPOLEČNÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM autor: Mgr. Marta Sargánková
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Rozpočty územních samosprávných celků
Aktivity ÚÚR v oblasti rozvoje mikroregionů RNDr. Vladimíra Labounková Ústav územního rozvoje, Brno.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Webová aplikace – databáze mikroregionů kartografické vyjádření mikroregionů Zlín, říjen 2005 ORR KrÚ JMK 10/2005.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
GRANTY A DOTACE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE VYPSANÉ V ROCE 2009  Cestovní ruch  Kultura a památková péče  Obce a mikroregiony  Sociální oblast  Školství.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Michal Šperling - EUREDIS
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Změny v soutěži Vesnice roku
Pracovní setkání středních škol
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Dotační program pro rok 2019
Transkript prezentace:

odborný seminář téma příspěvku odborný seminář PRÁCE S MIKROREGIONY, ČINNOST MIKROREGIONŮ A PROJEKTY NA MIKROREGIONÁLNÍ ÚROVNI téma příspěvku Spolupráce Jihomoravského kraje s mikroregiony v rámci podpory projektů a území zasaženém povodněmi Havlíčkův Brod, 3. listopadu 2010

Pojem mikroregionu v Jihomoravském kraji (svazek obcí dle §§ 49 až 53 č. zákona 128/2000 Sb., o obcích) - vzniká pro územně ucelenou oblast vymezenou přirozenými přírodními, technickými nebo historickými hranicemi nebo pojícími prvky. V obecné formě se jedná o spádové území, které využívá principu soudržnosti, kde tři a více obcí propojuje a provazuje své zájmy a záměry jednotlivých akcí a aktivit v územně uceleném zájmovém prostoru s cílem vymezení a realizování žádoucích změn ve všech obcích nebo části obcí takto vymezeného území. Registr zájmových sdružení právnických osob – vede krajský úřad Orgány mikroregionu – valná hromada, předseda, manažer – tajemník - poradce

Plošné rozložení mikroregionů v roce 2010 – počet 69

Mikroregionů podle velikosti

Šetření spokojenosti mikroregionů Cílem dotazníku bylo získat informace o aktuálních potřebách mikroregionů a tím zkvalitnit komunikaci i celkovou spolupráci Jihomoravského kraje a mikroregionů. Ze 69 mikroregionů odpovědělo 27 mikroregionů, což je 39% mikroregionů v Jihomoravském kraji.

Šetření spokojenosti mikroregionů Účastní se pracovních setkání Jihomoravského kraje a mikroregionů váš mikroregion ? Jste spokojen s tématickou náplní pracovních setkání mikroregionů? Jste spokojeni s podávanými informacemi z hlediska aktuálnosti, srozumitelnosti a odbornosti ? Jste spokojen s frekvencí pracovních setkání mikroregionů? Jste spokojen s metodickou pomocí JMK? Jaké komunikační prostředky preferujete pro operativní získávání informací ? Myslíte si, že by měla existovat přístupná databáze mikroregionů, kde by se probíhala průběžná aktualizace ?

Šetření spokojenosti mikroregionů S webovými stránkami JMK z hlediska potřeb mikroregionu jsem Jste spokojeni s přístupem pracovníků Krajského úřadu JMK (vstřícnost, odbornost)? Postrádáte vzdělávací programy pro mikroregiony? Jaké zaměření dotačních programů by bylo z hlediska potřeb rozvoje mikroregionu nejvhodnější ? Jaké máte hodnocení a připomínky ke stávajícím (event. ukončeným) dotačním programům? Co vám zcela chybí? Jiné

5. Jste spokojen s metodickou pomocí JMK? velmi spokojen10 spíše spokojen14 spokojen5 spíše nespokojen0 nespokojen0

9. Jste spokojeni s přístupem pracovníků Krajského úřadu JMK (vstřícnost, odbornost)? velmi spokojen19 spíše spokojen7 spokojen3 spíše nespokojen0 nespokojen0

11. Jaké zaměření dotačních programů by bylo z hlediska potřeb rozvoje mikroregionů nejvhodnější? Rozvoj cestovního ruchu, turistická infrastruktura 9x (ubytování 1x) Rozvoj cyklostezek (plus údržba) 6x Vodní turistika 1x Propagace regionů 5x, provoz infocenter Podpora akcí, které už mají tradici a návštěvnost a mikroregionální význam 4x Oprava místních komunikací 5x Silniční infrastruktura 2x Úprava zeleně a veřejného prostranství, životní prostředí 5x

12. Jaké máte hodnocení a připomínky ke stávajícím (event.ukončeným) dotačním programům? složitá legislativy a formální stránka žádostí pozdní schvalování podaných žádostí pozitivně je hodnocen dotační program Program rozvoje venkova JMK pozitivně jsou hodnoceny dotační programy pro mikroregiony obce jsou rády za drobné dotace z kraje ale nejsou schopny uživit žádosti z ROP JV 13. Co vám zcela chybí? více finančních prostředků na manažery mikroregionů odpovědnost kraje za budování a provádění údržby na mezinárodních a dálkových cyklo EURO_VELO péče o církevní stavby dotační titul na úhradu alespoň části úroků z úvěrů obcí a mikroregionů

Spolupráce s mikroregiony v oblasti přípravy a realizace projektů Roční souhrnný přehled o možnosti financování projetů obcí a mikroregionů „Dotační programy pro obce JMK“ Měsíční aktualizace aktuálních výzev „Měsíční grantový kalendář výzev pro minicipální sféru“ (RRA JM); Pracovní setkání s mikroregiony (3x ročně) Pracovní setkání se zástupci obcí (představitelé kraje a vedoucí odborů) Operativní komunikace v rámci aktuálních výzev Vyhlášený DP – Podpora čistoty komunikací pro nemotorovou dopravu V přípravě DP – Podpora regionálních produktů a výrobků

Přímá finanční podpora Jihomoravského kraje projektů mikroregionů Dotační program podpora rozvoje mikroregionů v Jihomoravském kraji 2009/2010 (projektová dokumentace a projektové žádosti) Oblast podporyPočet dotacíVýše dotací Poradenství a vzdělávání Kč Životní prostředí Kč Cestovní ruch Kč Cyklostezky Kč Vzdělávání - LZ Kč Podnikání Kč Celkem Kč

Podpořené projekty mikroregionů v rozvoji cyklostezek

Úkoly plněné při zasažení území živelnou pohromou Úkoly vyplývající ze:  zákona č. 12/2002 Sb. o státní pomoci při obnově území postiženého živelní nebo jinou pohromou a o změně zákona č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojišťovnictví), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o státní pomoci při obnově území)  vyhlášky Ministerstva financí č. 186/2002 Sb. kterou se stanoví náležitosti přehledu o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území postiženém živelní nebo jinou pohromou a vzor pověření osoby pověřené krajem zjišťováním údajů nutných pro zpracování tohoto přehledu

Spolupráce při zpracování předběžného odhadu nákladů na obnovu majetku Harmonogram 2. a 4. června: vyhlášení stavu nebezpečí v části území Jihomoravského kraje 7. června: stanovení metodiky sběru podkladů, uspořádání semináře a předání pověření pro osoby provádějící terénní šetření nákladů na obnovu –Za účasti hejtmana, proškoleno 35 osob –Pověření vystaveno 45 pracovníkům obcí a mikroregionů 11. června: konec stavu nebezpečí 12–16. června: terénní šetření –Počet zasažených obcí, kde probíhalo šetření: června: soustředění všech podkladů na KrÚ JMK 17–18. června: zpracování souhrnné tabulky a tabulek podle působnosti jednotlivých ústředních správních úřadů, vypracování průvodního komentáře 18. června: předání přehledu o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku Ministerstvu financí ČR Průběžná komunikace a doplňování informaci

Poškozeno celkem 37 obcí

Kontaktní osoby Jméno a příjmeníPavel Fišer Funkce oddělení strategického rozvoje Odbor regionálního rozvoje Adresa pracoviště (ulice, č.p., obec) Žerotínovo náměstí 3/5, Brno Telefon , Fax Děkuji Vám za pozornost