Mgr. Michal Oblouk PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ. PŘÍMÁ ŘEČ reprodukuje to, co n ě kdo ř ekl nebo si myslel, p ř ímo, doslova obsahuje č asto oslovení osoby, ke.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Označení hasičů na přilbách
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Základní škola Krátká 676 v Klášterci nad Oh ř í ud ě luje DIPLOM Jan ě Zr ů stkové za 1. místo ve školním kole Olympiády z č eského jazyka Mgr. Jana Dimunová.
POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBO Ř ANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_181_SAMOHLÁSKY Téma: ROZD Ě LENÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Krátký film TRUTNOV a.s. Uvádí.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Richard Liška Jan Bo č ek.  Tu čň ák je pokrytý pe ř ím, které mu ve studené vod ě slou ž í jako potap ěč ský neoprén  Kdy ž je tu č nák ů m zima tak.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
86.1 Přímá řeč Prohlédni si obrázky a popiš, co na nich vidíš.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
Jirka Pospíšil, AC Rousínov, Spolu s Bohem… Jirka Pospíšil, AC Rousínov, PŘEKONÁVÁME PROBLÉMY.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.10 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování souvětí. Vysvětluje rozdíly mezi větou hlavní a vedlejší a uvádí postup.
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
word – Tabulky podle normy
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Jsou v ž ivot ě chvíle, kdy nám p ř ítomnost druhého velmi chybí, a stále by jsme jej cht ě li mít p ř i sob ě.
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
KURZ PRVNÍ POMOCI Ve č tvrtek 13. února 2014 jsme navštívili Mendelovu st ř ední školu v Novém Ji č ín ě, kde si pro nás ž ákyn ě 4. ro č níku pod vedením.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_214_POČÍTÁNÍ_GEOMETRICKÝCH_TĚLES Téma:
Mgr. Michal Oblouk HLÁSKOSLOVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_681.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
KERAMICKÉ SUROVINY A MATERIÁLY.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … PTÁCI VY_32_INOVACE_10.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
Mgr. Michal Oblouk.  v ě ta, která je tvo ř ena jednou skladební dvojicí  obsahuje jedno sloveso v ur č itém tvaru = jeden p ř ísudek Na nádra ž í p.
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná Věta předmětná Věta přívlastková (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přísudková (podrobně vysvětleno.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Michaela Levá 1. CNP.  bezbarvý, ho ř lavý plyn  bez chuti a bez zápachu  prudce jedovatý  mírn ě leh č í ne ž vzduch.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vypracovala Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mlado ň ovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_III.Vu_SBĚR.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Digitální učební materiál
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
Správné užití přímé řeči
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
PŘÍMÁ ŘEČ.
SKLADBA STAVBA VĚTY. SKLADBA STAVBA VĚTY STAVBA VĚTY VĚTA - je uspořádaný jazykový celek složený ze slov, kterým sdělujeme nějakou myšlenku - na.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_REC_PRIMA_A_NEPRIMA Název materiálu:
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY 32 INOVACE 361.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Typy promluv.
Psaní přímé řeči.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_13 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ

PŘÍMÁ ŘEČ reprodukuje to, co n ě kdo ř ekl nebo si myslel, p ř ímo, doslova obsahuje č asto oslovení osoby, ke které se mluv č í obrací uvozovací v ě ta uvádí, kdo ř e č pronesl, jakým zp ů sobem dává se obvykle do uvozovek „” m ů že být vyzna č ena i poml č kami na jejím za č átku píšeme velké písmeno uvozovací v ě ta m ů že stát: a) p ř ed p ř ímou ř e č í – od p ř ím ě ř e č i se odd ě luje dvojte č kou b) za p ř ímou ř e č í – za č íná vždy malým písmenem, odd ě luje se č árkou, pop ř. vyk ř i č níkem nebo otazníkem c) uprost ř ed p ř ímé ř e č i – na za č átku uvozovací v ě ty je vždy malé písmeno, od p ř ímé ř e č i se odd ě luje č árkami

PŘÍMÁ ŘEČ V________________: „V_____________________.(!?)“ Táta volal: „Poj ď dom ů !“ „V____________________,(!?)“ m______________. „Poj ď dom ů,“ volal táta. „V__________,“ m__________, „m_____________.(!?)“ „Hanko, “ volal táta, „poj ď dom ů !“

NEPŘÍMÁ ŘEČ mluvnicky závislá na slovese uvozovací v ě ty je vedlejší v ě tou p ř edm ě tnou uvozenou spojovacím výrazem je závislá na v ě t ě hlavní, která ji uvozuje Táta volal, že Hanka má jít dom ů.