Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková Číslo VY_32_Inovace_3210 Název Přímá řeč Téma hodiny Předmět Český jazyk a literatura Ročník/y/ 5 Anotace Prezentace představí pravidla zápisu přímé řeči. Očekávaný výstup Žák se seznámí se zápisem přímé řeči, rozšíří si své znalosti, které získal pasivně při čtení. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Přímá řeč

3 Květa mi řekla, že má překvapení.
S přímou řečí se potkáváte od 1. třídy. Přímou řečí něco oznamujeme, ptáme se nebo rozkazujeme. Poznáme ji také podle uvozovek. Zkuste ji poznat v následujících ukázkách. Uvozovky se píší před a za přímou řečí. Květa mi řekla, že má překvapení. Jarda zavolal: „ Sejdeme se v šest.“ „ Sejdeme se v šest.“ přímá řeč věta uvozovací

4 Umístění přímé věty ve větě.
„Běž rychle na nákup, za patnáct minut zavírají!“ poručila maminka. Maminka poručila :„Běž rychle na nákup, za patnáct minut zavírají!“ „Běž rychle na nákup,“ poručila maminka, „za patnáct minut zavírají!“ Přímá věta může být na začátku, na konci a nebo rozdělená na více částí.

5 Jak správně napsat přímou řeč:
1) Věta uvozovací je před přímou řečí. Simona zašeptala: „Já se bojím.“ Pepa řekl: „ Čí je to svačina?“ Táta zavolal: „ Pojď rychle sem!“ Jak začíná uvozovací věta? Velkým písmenem. Čím končí uvozovací věta? Dvojtečkou. Jak začíná přímá věta? Uvozovkami dole a velkým písmenem. Jak končí přímá věta? Uvozovkami nahoře a znaménkem . (.!?)

6 2)Když je první věta přímá a za ní věta uvozovací.
„Mám poznámku,“ řekl Tonda. „ Pozor!“ zakřičela Lucka. „ Který je dnes den?“ ptal se děda. Jak začíná přímá věta? Uvozovkami dole a velkým písmenem. Jak končí přímá věta? Uvozovkami nahoře a znaménkem . (,!?) Pozor, za oznamovací větou píšeme , . Jak začíná uvozovací věta? Malým písmenem. Čím končí uvozovací věta? Tečkou.

7 3) Když je věta uvozovací vložená do věty přímé.
„Mám hlad,“ stěžoval si Lojza, „zapomněl jsem si svačinu.“ „Přines mi chleba,“ řekla teta, „namažu ti ho medem.“ „Mrzí mě to,“ přiznal se Viktor, „tu vázu koupím novou.“ Všimni si, že větu přímou tvoří souvětí, které je rozdělené na 2 části. Vložená uvozovací věta, je oddělená čárkami a píše se s malým počátečním písmenem.

8 Pamatuj! Věta uvozovací může stát:
Přímá řeč je na začátku i na konci označena uvozovkami. Začíná velkým písmenem. Na konci píšeme .!?, Věta uvozovací může stát: před přímou řečí (píšeme za ní dvojtečku) za přímou řečí ( píšeme za ní tečku) Je do přímé řeči vložena ( je oddělena čárkami)

9 Pepa řekl : „ Čí je to svačina?“
Vzor: : „ ! ? “ „ , ?!“ „ ,“ , „ ?! Doplňte chybějící části. (Věty už jste jednou potkali.) _epa řekl_ _ _í je to svačina_ _ Pepa řekl : „ Čí je to svačina?“ _ _ozor_ _ _akřičela Lucka. „ Pozor ! “ zakřičela Lucka. _ _ám hlad_ _ _těžoval si Lojza_ _ _apomněl jsem si svačinu_ _ „ Mám hlad , “ stěžoval si Lojza , „ zapomněl jsem si svačinu . “


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková"

Podobné prezentace


Reklamy Google