O Ježíši Kristu a Božím království

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Města ČR – orientace na mapě
Život a působení apoštola Pavla „Nevíte, že při běhu na závodišti všichni závodníci sice běží, ale cenu že získá jenom jeden? Běžte tak, abyste jí dosáhli!“
Požehnání skrze autority Židům 13:17 Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Křesťanství.
Cesta za poklady Božího království. Nabídka: - starosti - vzácné poklady.
domýšlivost klopýtnutí.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
Technické kreslení.
Úkoly nejen pro holky.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
♫ Zapněte reproduktory ♫ Zapněte reproduktory Pokračujte kliknutím.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

O Ježíši Kristu a Božím království Ebed Vyškov 7. 4. 2013 Viktor Baláž

Ježíš Kristus Mnozí se ptali: Kým je? Mt 8:27 Lidé užasli a říkali: "Kdo to jen je, že ho poslouchají větry i moře?", Lukáš 7:49 … "Kdo to jen je, že dokonce odpouští hříchy?" Ježíš – jméno (Hospodin je spása) Kristus – titul (z řeckého Christos – překlad hebrejského mašíach - pomazaný, Mesiáš) Ježíš je jedinečný: Poznání Ježíše jako Spasitele vede prostřednictvím zkušenosti k duchovnímu vnímání osobní existence Ježíše v současnosti. V tomto je poznání Ježíše odlišné od poznání jiných historických postav.

Jedinečný život Naplnění asi 300 SZ proroctví Nadpřirozené narození z panny a z Ducha svatého Neměl hříšnou přirozenost 12 let – uvědomoval si své poslání měl další sestry a bratry a zřejmě se o ni po smrti otce staral Asi 30 let – zahájení veřejné služby – křest ve vodě, naplnění Duchem svatým, pokušení od satana Služba plná moci, zázraků….mocného vyučování Ukřižování a vzkříšení Odchod do nebe – nyní na pravici Boží a přimlouvá se Znovu přijde a bude kralovat

Jedinečný poslání Rozhodl se ponížit a opustit privilégium Božího syna vykoupení člověka z hříchu a smrti cestou zástupné oběti neexistuje jiné náboženství, ve kterém by Bůh položil život za lidi a které by mělo svého spasitele jako je Ježíš Lukáš 19:10 Neboť Syn člověka přišel, aby hledal a spasil, co zahynulo."

Časový sled událostí

Časový sled událostí

Ježíš byl plně člověkem Filipským 2:6 Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl,7 nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí. A v podobě člověka 8 se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži. Co by se stalo kdyby nebyl člověkem? Neexistovala by adekvátní oběť za hřích člověka Znaky lidství – jedl, měl city, měl tělo, únava….

Ježíš byl plně Bohem Kol 2,9 V něm je přece vtělena všechna plnost božství; 10 v něm jste i vy dosáhli plnosti. On je hlavou všech mocností a sil. Co by se stalo, pokud by nebyl zároveň Bohem? Měl by lidskou hříšnou přirozenost a nemohl by se obětovat  znaky božství – svrchovanost, věčnost, vševědoucnost, všemocnost, svatost – bezhříšnost, uzdravování slepých, hluchých, malomocných…zázraky

Ježíšovy tituly, která dává Ježíši NZ Pán - Skutky apoštolské 2:36 Služebník - Skutky apoštolské 3:13 Prorok - Skutky apoštolské 3:22 Logos - Jan 1:1 Syn Boží - Lukáš 22:70 Syn člověka - Jan 6:27 Mesiáš - Mt 16,20 Hlavou církve - Efezským 1:22 Král - Matouš 25:31

Boží království Existují jen dvě duchovní království – satanovo a Boží Každý člověk patří do jednoho království Každé království má lid, krále a pravidla vládnutí Boží království je místo vlády Ježíše Krista – jeho vláda začíná v lidských srdcích Vliv Boží království boří satanovo království a vyvolává v něm zmatek

Přebírání vlády zahrnuje Příchod Božího království je počátek zkázy satanova král moc konat zázraky a uzdravovat nemocné Bůh vysvobozuje z hříchu, démonské moci…. Podmínkou vstupu do Božího království je pokání a víra v Ježíše Krista

Úloha věřícího v Božím království Hledat Boží království - Mt 6,33 Naplňovat Boží vůli pro svůj život podílet na vítězství Boží vlády nad satanovým královstvím Duchovně bojovat - jsme v duchovním boji Dostanou se do něj lidé, kteří o něj usilují

Praktický úkol – Ježíš Kristus Ježíšovo lidství nebo božství? Jaký znak božství vyjadřuje? Matouš 28,18 Lukáš 2,40 – 45 1. Jan 1,1-2 Marek 4,37 - 41 Židům 13,8 Jan 4,4 – 26 Koloským 2,2-3 Lukáš 4,2 2. Korinským 5,21 Jan 11,33 – 45 Skutky 3,14-15 Jan 14,6 Nad jakou oblastí demonstroval Ježíš svoji moc? Maouš 8,23-27 Marek 6,46-51 Lukáš 4,33 – 41 Lukáš 9,12 – 14 Jan 11, 43

Praktický úkol – Boží království Podobenství o Božím království Matouš 13, 24 – 30 Matouš 13, 31 – 35 Matouš 13, 44 – 46 Matouš 13, 47 – 51 Matouš 25, 1 – 13 Co se o něm dozvídáš?