Jak psát tiskovou zprávu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Advertisements

Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Propagace a reklama na facebooku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní struktura, metainformace
HyperText Markup Language
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:
Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.
Média, PR a virtuální svět , VŠB – TU Ostrava.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
Interpretace neuměleckého textu Popis pracovního postupu III.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.10 Téma: PowerPoint Číslo.
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_06 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
Struktura obchodního dopisu
Titulek Tvorba titulků a mezititulků. Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
Úvod do studia.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Podnikatelský plán VEBER, Jaromír a kol. Management – základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2002, ISBN , str. 464 –
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Mgr. Karel FischerZáhlaví a zápatí1 Dokument ve Wordu si můžeme zobrazit ve dvou základních zobrazeních : a) Zobrazení NORMÁLNĚ b) Zobrazení ROZVRŽENÍ.
Židovské Velikonoce neboli Pesach
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Zásady tvorby prezentace
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Struktura, organizace a fungování redakce
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Elektronická pošta Informatika 5. třída.
Jak učit tvorbu textových dokumentů
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Obchodní dopisy.
Fakulťáci.cz Informace, návody, popisky…
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD 2010 – záhlaví a zápatí Co se všechno naučíme??? Jak vkládat.
T VO Ř IT Č ASOPIS NÁS BAVÍ. Jmenuji se Jolana Jančová a chodím do čtvrté třídy Základní školy a mateřské školy v Olešnici. Moje zájmy jsou: jízda na.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
1 Jak si zabezpečit profil na Facebooku. 2 Zabezpe č ení profilu na Facebooku Na Facebooku klikni na ikonku Účet (vpravo nahoře) a vyber si možnost Nastavení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
F EJETON Ivana Samcová. F EJETON z franc. feuilleton respektive feuille [fœj] = lístek, či též poznámka pod čarou, v češtině také tzv. podčárník specifický.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
SEM VLOŽTE RAZÍTKO. Poznámka: Tato brožura je určená k tisku. Pokud chcete mít jistotu, že je umístění pro tisk správně nastavené, zkuste si ji nejdřív.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Word – textový editor.
Zásady správné prezentace
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
Název: Publicistický styl Autor: Mgr.Andrea Jílková
Vzor individuální prezentace
Elektronická pošta.
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

Jak psát tiskovou zprávu? Střední škola Kostka, s.r.o. Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

STRUČNÁ INFORMACE O SPOLEČNOSTI HLAVIČKA TITULEK DOMICIL PEREX TEXT ZPRÁVY OBRÁCENÁ PYRAMIDA PRVNÍ ODSTAVEC PŘÍMÁ ŘEČ KONTAKT POZNÁMKY A PŘÍLOHY STRUČNÁ INFORMACE O SPOLEČNOSTI Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Titulek je jednou z nejdůležitějších částí naší tiskové zprávy. Jak psát tiskovou zprávu? TITULEK Titulek je jednou z nejdůležitějších částí naší tiskové zprávy. Měl by být krátký, výstižný a pokud je to možné, měl by obsahovat sloveso. Dejme si vždy práci vymyslet takový titulek, který vystihuje obsah i smysl celé tiskové zprávy. Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Správná tisková zpráva obsahuje také to, čemu se říká domicil. Jak psát tiskovou zprávu? DOMICIL Správná tisková zpráva obsahuje také to, čemu se říká domicil. Je to uvedení: data místa vydání na začátku prvního odstavce. Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Jak psát tiskovou zprávu? PEREX Krátký text, cca 2 – 4 věty, který má zaujmout a upoutat pozornost na následující informace v tiskové zprávě a naznačit o čem článek bude. Perex rozvádí to, co jsme nestačili dát do titulku, popřípadě do podtitulku. Usnadňuje čtenáři rozhodnutí v tom, zda mu tato informace stačí nebo si přečte celou tiskovou zprávu Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

HLAVIČKA název organizace případně logo kontaktní údaje adresa telefon Jak psát tiskovou zprávu? HLAVIČKA název organizace případně logo kontaktní údaje adresa telefon e-mail internetové stránky Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Existují formální pravidla pro psaní tiskové zprávy. Jak psát tiskovou zprávu? TEXT ZPRÁVY PĚT W  Existují formální pravidla pro psaní tiskové zprávy. Každá TZ by měla obsahovat základních pět W: What? Co? Who? Kdo? When? Kdy? Where? Kde? Why? Proč?  K tomu můžeme přidat ještě jednu otázku: As? Jak? Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Redaktoři více než první odstavec většinou nečtou… ! Jak psát tiskovou zprávu? PRVNÍ ODSTAVEC Odpovědi na všechny otázky (PĚT W) by měly být obsaženy hned v prvním odstavci tiskové zprávy. První odstavec by měl obsahovat to nejdůležitější sdělení a to pokud možno v ucelené formě. Jinými slovy, už z prvního odstavce by se měl čtenář dozvědět, o čem celá tisková zpráva bude. Redaktoři více než první odstavec většinou nečtou… ! Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Tomuto uspořádání se říká pyramida obrácená na vrchol. Jak psát tiskovou zprávu? OBRÁCENÁ PYRAMIDA Tisková zpráva by pak měla být psána tak, aby (v případě zkracování postupně odzadu) dávala do poslední chvíle smysl. Tomuto uspořádání se říká pyramida obrácená na vrchol. Během dne může dojít k jiným, zajímavějším událostem, které vlastní zprávu zatlačí do pozadí, takže bude potřeba ji zkrátit. Editoři pak krátí zásadně vždy odzadu. Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Jak psát tiskovou zprávu? PŘÍMÁ ŘEČ Jestliže první odstavec TZ má obsahovat pouze nepopiratelná fakta, druhý a další odstavce mohou obsahovat též hodnotící soudy. Ty je nejlépe vkládat jako přímou řeč do úst jednotlivým členům organizace, případně expertům (odborníkům, vědcům, veřejně známým osobnostem atd.), s nimiž na tématu spolupracujeme. Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Dává se na konec tiskové zprávy, někdy také do hlavičky. Jak psát tiskovou zprávu? KONTAKT V tiskové zprávě nesmí nikdy chybět fungující spojení na kontaktní osobu - především mobil a e-mail. Dává se na konec tiskové zprávy, někdy také do hlavičky. Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

Odkazujeme-li ve zprávě na externí zdroje informací Jak psát tiskovou zprávu? POZNÁMKY A PŘÍLOHY Jako přílohu můžeme k tiskové zprávě přidat číslované odkazy nebo vysvětlivky. Používají se tehdy, pokud chceme něco blíže či podrobněji vysvětlit ale do textu se to již nevejde. Odkazujeme-li ve zprávě na externí zdroje informací vždy uvádějme přesný odkaz, podle kterého půjde zdroj dohledat a/nebo funkční odkaz na internet. Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

STRUČNÁ INFORMACE O SPOLEČNOSTI Jak psát tiskovou zprávu? STRUČNÁ INFORMACE O SPOLEČNOSTI Pod kontaktní údaje můžeme jako jednu z poznámek připojit krátký odstavec o organizaci (resp. organizacích, které zprávu vydávají) Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

STRUČNÁ INFORMACE O SPOLEČNOSTI HLAVIČKA TITULEK DOMICIL PEREX TEXT ZPRÁVY OBRÁCENÁ PYRAMIDA PRVNÍ ODSTAVEC PŘÍMÁ ŘEČ KONTAKT POZNÁMKY A PŘÍLOHY STRUČNÁ INFORMACE O SPOLEČNOSTI Střední škola Kostka, s.r.o. | Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz

TZ jako přílohy pro inspiraci…

Děkuji za pozornost Střední škola Kostka, s.r.o. Mgr. Libor Čada | cada.libor@kostka-skola.cz