Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady správné prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady správné prezentace"— Transkript prezentace:

1 Zásady správné prezentace
© Mgr. Petr Loskot –

2 Zásady správné prezentace
Sestaveno s využitím nejnovějších informací a trendů uveřejněných v časopisu COMPUTERWORLD 17/2012.

3 Prezentace – Slide Show
Zpravidla se promítá projektorem. Dobrá zvyšuje účinnost přednášky. Špatná může přednášku zruinovat. Velmi záleží na kvalitě snímků ale i přednášejícího.

4 Upřesněte si přesný scénář
Plánování se vyplatí. Logická stavba scénáře: úvod, hlavní pasáž, závěr. Myšlenky pište zásadně v bodech. Snímky musí udržovat pozornost.

5 Logická posloupnost Na každém snímku pouze jedna informace – ta o které mluvíme. Jednotlivé body (odstavce) zobrazujeme postupně, tak jak na ně přichází řeč. Publikum očekává informaci k tomu, co je právě na snímku  nový snímek přepneme až v době, kdy o něm budeme mluvit !

6 Méně textu znamená více
Snímek musí být stručný. Snímek je pouze nastíněním problému či tématu naší přednášky. Text členíme do odstavců. Používáme velké písmo. Doplňující informace pro případné zájemce vložíme do poznámek. Nikdy nečteme přesné znění prezentace !!!

7 Design Nepoužíváme žádné zbytečné (tzn. skoro žádné) vizuální efekty.
Pro většinu informací používáme bezpatkové písmo (Arial, Helvetika) Dekorativní fonty užíváme pouze pro nadpisy.

8 Design Používáme tmavé písmo na světlém pozadí, zejména pokud chceme prezentaci promítat projektorem na plátno či tabuli. Je-li nutné zvolit tmavé pozadí, volíme světlé, kontrastní písmo.

9 Design Text zarovnáváme vlevo, případně vpravo.
Text zarovnaný na střed je hůře čitelný. Pro všechny snímky používáme stejný design. Vyjímkou může být jeden jediný snímek, který obsahuje zásadní informaci.

10 Obrázky S obrázky neplýtvejme.
Použijme je pouze tehdy, pokud konkretizují představu příliš abstraktního pojmu. Nepoužívejme okoukané grafické symboly: kliparty sady MS OFFICE 2003, jen vyjímečně použijme zatím méně okoukané kliparty z verze 2010. Obrázek z galerie klipartů Microsoft Office

11 Plátno vs. lektor Pro vedení živé prezentace je kromě kvalitních snímků velmi důležitá osoba lektora. Měníme modulaci hlasu. Snažíme se udržet pozornost publika. Nejsme-li profesionálové, vyzkoušíme si celou prezentaci nanečisto.

12 Konec prezentace Mgr. Petr Loskot
Myšlenky a názory autora byly doplněny článkem „Jak na úspěšnou prezentaci” z čísla 17/2012 časopisu ComputerWorld.

13 Konec


Stáhnout ppt "Zásady správné prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google