Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Advertisements

Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Bedřich Smetana.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Bedřich smetana Život a dílo
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ludwig van beethoven –
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
ICT 2 – 3 – 40 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vyšehrad
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Bohuslav Martinů
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Richard Wagner –
Bedřich Smetana ( ).
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Český hudební romantismus
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Výukový materiál Bedřich Smetana
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Giuseppe Verdi –
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Anotace: Určeno žákům 1.stupně ZŠ. Prvotní seznámení s osobností a dílem B. Smetany. Obsahuje odkazy na videa (učitel vybere jen něco podle svého uvážení).
Bedřich Smetana Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 1 – výukový.
BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Bedřich Smetana 19.století – ROMANTIZMUS Český národní skladatel.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_5_Bedřich Smetana Ročník4. Číslo.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Strouhalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Test ověřující znalosti z HV
František Ladislav Čelakovský
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: Základní škola Netvořice
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
2. Fáze Národního obrození
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 33 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 9. 4. 2013

Bedřich Smetana

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Litomyšl, hluchota, Má vlast, Hubička, Prodaná nevěsta, Pražské jaro.

Významný český hudební skladatel období romantismu. Bedřich Smetana 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha Významný český hudební skladatel období romantismu.

Bedřich Smetana

Dětství a mládí: Zámožná rodina - jeho otec František se vyučil sládkem. Po praxi si pronajal postupně pivovary - od konce roku 1823 měl v nájmu panský (valdštejnský) pivovar ve východočeské Litomyšli. Byl třikrát ženatý a měl celkem 18 dětí, z nichž však sedm zemřelo v raném dětském věku. Bedřich byl třetí dítě z třetího manželství (celkem jedenácté) a první přeživší syn. Oba Smetanovi rodiče měli jisté hudební nadání, svého syna od útlého věku učil hrát na housle a v pěti letech dostával hodiny hry na klavír.

Životní osudy Skladatel nezažíval jen radostné chvíle, ale musel čelit i těžkým ranám osudu – úmrtí dcery Bedřišky = skladba Trio g moll. V padesáti letech ohluchl, přesto nepřestal skládat (př.: Má vlast, Z mého života, Hubička). Jeho choroba se postupně proměnila v šílenství, pobýval v ústavu pro choromyslné v Praze, kde zemřel.

Dílo: Opery: Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše, Hubička, Tajemství, Dvě vdovy, Čertova stěna. (Devátá opera = Viola – nedokončena). Má vlast = cyklus symfonických básní (již hluchý) Z mého života = smyčcový kvartet České tance = vychází z lidových písní Vynikající tanečník a skladatel polek – př.: Luisina polka, Jiřinková polka, Ze studentského života.

Pražské jaro Mezinárodní hudební festival, který začíná každoročně v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany. Úvodní skladbou festivalu je: Má vlast

Proč bychom se netěšili Poslech: CD č. 21 Bedřich Smetana Proč bychom se netěšili (Jedna z nejznámějších částí Prodané nevěsty.)

Opakování: Do jakého vývojového období řadíme Smetanovu tvorbu? V kolika letech ohluchl? Jak se jmenuje festival, který začíná každoročně v den výročí jeho úmrtí? Jak se nazývá cyklus symfonických básní, které složil už jako hluchý?

Řešení: Období ROMANTISMU. Ohluchl v padesáti letech. Festival: Pražské jaro Cyklus: Má vlast

Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN 80-723-5295-4. KUNA, Milan. Osobnosti české hudby. 2. vyd. Ilustrace Míla Preslová, Lubomír Anlauf. Praha: Fragment, 2011, 64 s. Odkaz (Fragment). ISBN 978-80-253-1274-2. KUNA, Milan. Skladatelé světové hudby. 1. vyd. Praha: Fragment, 1993, 63 s. ISBN 80-857-6803-8.

Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Použity obrázky z klipartu.