Odpadové hospodářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Advertisements

Odpad.
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Termické odstraňování odpadů
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Kvarta: Martina Pluskalová Jan Novotný Dobromila Malíková.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Využívání druhotných zdrojů energie
technologie využití biomasy
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
Ohrožování základních složek biosféry
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ Jihlava TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odpady Martin Šimánko. Lidstvo svou činností produkuje velké množství odpadu, který končí na skládkách.
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Na výb ě r máte ze dvou mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
aneb Stirlingův motor Ondřej Douda
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
FLL 2015/16 Hodkovice nad Mohelkou Medvíďata Nakládání s odpady ve městě Hodkovice nad Mohelkou.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Horník nepatří jen do stoky…
Vypracoval: Viktor Andrianov
Uhlí.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Znečištění ovzduší Vypracoval: David Hampl
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Registr spaloven odpadů
Marek Barták ZŠ a MŠ Ludgeřovice
Transkript prezentace:

Odpadové hospodářství Vypracoval: Radek Hampl Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Školní rok: 2013/2014 Třída: 2.L

Úvod Mladé, avšak rychle se rozvíjející odvětví národního hospodářství První zákon o odpadech v ČR vznikl roku 1991 Před rokem 1991 nebylo nakládání s odpady v ČR nějak řízeno

Moderní zpracování odpadů Pyrolýza-řadí se mezi termické procesy Vytváří se působením na odpad vyšší teplotou, než je jeho chemická stabillita Výsledkem je plynná, kapalná nebo tuhá verze daného produktu, která se dá využít například jako palivo Lze využít ke zpracování pneumatik, olejů, nebo tříděného odpadu

Spalovny Spaluje se v nich nepotřebný odpad, ze kterého se potom získává energie Splňují ty nejpřísnější evropské směrnice EU 76/2000 o spalování odpadu Šetří se tím životní prostředí, uhlí a také ropa Pouhých 10% odpadu je spalováno

Skládky V ČR ročně vyprodukujeme neuvěřitelných 4 500 000 tun komunálního odpadu, z toho 65% končí na skládkách Místo na skládkách pomalu dochází a je tak nutné třídit odpad a dále ho recyklovat a využívat

Dopad na životní prostředí Odpad znečišťuje snad všechny části prostředí Netřídění odpadu v budoucnu způsobí zahlcení skládek, takže už ho nebude kam dále vyvážet

Třídění a recyklace odpadu Proč recyklovat a třídit odpady? Většina odpadu je znovu přepracovatelná Snížíme objem skleníkových plynů Šetříme tím naši přírodu Každý z nás vyprodukuje ročně kolem 200kg odpadu, z toho více než třetina je znovu přepracovatelná

Zdroje http://www.ecmost.cz/clanky.php?page=odp ady_dopady http://www.sroty.cz/pyrolyza-moderni-zpusob- likvidace-odpadu http://www.sroty.cz/skladky-praskaji-ve-svech- spalovny-pomahaji-redukovat-alarmujici- nadbytek-nepotrebneho-odpadu http://www.mzp.cz/cz/odpadove_hospodarstvi http://www.ecmost.cz/clanky.php?page=odp ady_dopady http://www.sroty.cz/jak-spravne-recyklovat- aneb-spravne-nakladani-s-odpady

Děkuji za pozornost