Objektivní faktory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Terciér – Obslužná sféra
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Agregátní poptávka a nabídka
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Společenské a hospodářské prostředí
Demografie je věda, která se zabývá:
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Světové hospodářství.
Charakteristika kraje
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
Marketingové prostředí
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
geografie/věková pyramida ČR
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
Selektivní předpoklady URBANIZACE - městský způsob života X tendence návratu k přírodě, + služby, finance, volný čas, vzdělání, dosah CA a CK, dopravní.
CESTOVNÍ RUCH.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Trh práce a politika zaměstnanosti
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní prostředí.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Socioekonomická geografie, hospodářské sektory
Ekonomika – základní pojmy.
Hospodářství (ekonomika)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Postavení CR v hospodářství
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Podnikatelské koncepce
ZAMĚSTNANOST.
Demografie je věda, která se zabývá:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Objektivní faktory

Vliv dosažené životní úrovně a objem fondu volného času S růstem ekonomické aktivity státu, roste životní úroveň obyvatelstva a zároveň také aktivita v cestovním ruchu =>zvýšení poptávky po objemu fondu volného času; Ekonomicky silnější státy mají větší podíl účasti na cestovním ruchu => stává se to životním stylem Jedním z hlavních předpokladů CR je disponibilita volného času. Hlavním zdrojem zvyšování volného času => rozvoj výrobních sil => zkrácení pracovní části dne, týdne a roku => snížení počtu odpracovaných let v životě Trvale zaměstnaní lidé získávají fond volného času prostřednictvím placené dovolené (EU min. 20 dnů)

Vliv životního prostředí prvky přírodního podsystému - reliéf, půdy, klima, vodstvo, fauna a flóra, prvky socioekonomického podsystému – obyvatelstvo, sídla, zemědělství, průmysl a služby

Vliv životního prostředí měla by být dodržována rovnováha mezi společností a přírodou, lidstvo se však od rovnováhy spíše vzdaluje; rozvoj výroby, zvýšené množství odpadů není přírodní podsystém schopen absorbovat; v důsledku dochází k potížím např. s počasím => nepravidelnost => vliv nejen na ekonomiku a tudíž i na CR ale také na zdraví populace; je dokázáno, že masový rozvoj cestovního ruchu může ohrozit kvalitu přírody v oblastech, kde se soustřeďuje v enormním množství;

Demografická struktura Cestovního ruchu využívají především lidé mladší (15-39 let) a muži Na věku záleží i výběr formy cestovního ruchu (mladší volí spíše zájezdy se sportovním zaměřením, starší upřednostňují formy poznávací a pobytové) Co se týče zaměstnanosti, největší zájem o cestovní ruch projevují osoby ekonomicky aktivní zaměstnanci v průmyslu a službách Cestovní ruch více vyhledávají osoby s vyšším vzděláním – mají větší touhu po poznání. Na cestovní ruch také pozitivně působí vlastnictví auta a rekreačního objektu.

Mariotova stupnice (1993) Determinace vlivu demografických struktur na cestovní ruch Čím vyšší je bodová hodnota, tím silnější je vliv faktoru na rozhodování ohledně cestovního ruchu

Mariotova stupnice (1993) Čím vyšší je bodová hodnota, tím silnější je vliv faktoru na rozhodování ohledně cestovního ruchu.