prosinec Světový den AIDS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
AIDS.
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Globální problémy lidstva
Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-15
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
Virus HIV Z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti RNA virus náležející mezi retroviry, což je skupina virů mající.
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
HIV-Aids.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Petr Němec a Jan Novotný
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
CHUDOBA.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
AIDS Eva Ivánková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aids.
Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4
-morbili, measles Ivona Jurčová
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Aids HIV.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Číslo: VY_32_INOVACE_14_06 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
Virus lidského imunodeficitu
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Chřipka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Speciální Valné shromáždění o drogách – UNGASS 2016
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Eliška Dětáková Jiří Krafka
Virus lidského imunodeficitu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

prosinec Světový den AIDS

Světový den AIDS Na celém světě si připomínáme 1. prosinec jako Světový den AIDS. Jeho smyslem je zhodnotit výsledky kampaně proti této zákeřné nemoci a upoutat pozornost k problémům souvisejícím s epidemií. Letošní den nese název „Odpovědnost“ a to odpovědnost na všech úrovních. Nemoc AIDS není záležitost jen nemocných, ale celé společnosti (politici, doktoři, vědci, atd.) Ve společnosti musí být politická vůle k prosazování spolupráce s nevládními organizacemi, které pracují s ohroženými skupinami obyvatel (ženy i muži poskytující sexuální služby, drogově závislí, homosexuálové). Všichni musíme dostat AIDS ze stínu a nahlas říkat, že mlčení znamená smrt.

Pomoc Každý rok na Světový den AIDS se prodávají „stužky“, jejich koupí pomáháme nemocným.

AIDS Objeven v 80. letech v USA. Nicméně z lékařských záznamů je zřejmý jeho výskyt jak v USA, tak jinde již od poloviny 70. let.

Rozšíření AIDS V rozvinutých zemích se daří držet AIDS pod kontrolou. Ve středojižní Africe, se pandemie velmi rychle šíří. Neexistuje zde lékařská a vzdělávací infrastruktura.

Něco o nemoci AIDS = Syndrom získaného imunodeficitu (soubor příznaků, které vedou ke ztrátě imunity). Název je zkratkou Acquired Immuue Deficiency Syndrome. Virus HIV napadá v organismu skupinu bílých krvinek. Člověk nakažený virem HIV nemusí mít několik let žádné příznaky (= bezpříznakové nosičství viru HIV), ale může ho přenášet. U většiny nakažených dojde k rozvoji příznaků za 10 – 15 let po nákaze.

model viru HIV

Jak se virus HIV přenáší? Nechráněným pohlavním stykem Krevní cestou Z matky na dítě

ČÍSLA HIV pozitivní na světě - 39,5 milionu. Z toho 2,3 milionu jsou děti mladší 15 let. Letos nově infikováno 4,3 milionu osob (65% z nich ve státech Afriky). Počet obětí AIDS jen za letošní rok dosáhl téměř 3 milionů. Každý den - 8 tisíc obětí. V ČR je průměrně ročně nově registrováno 80 osob nakažených virem HIV (skutečnost je asi 5x až 10x větší).

Veronika Jirásková Martin Krupauer Tomáš Perlik Děkujeme za pozornost.