Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. František Bret Vytvořeno: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Zeměpis – Afrika – Problémy Afriky Anotace: Slouží k výkladu učiva o problémech Afriky

3 HLAVNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Hladomor Chudoba Nemoci - nedostatek lékařské péče Negramotnost Války a politické rozbroje Nedostatek pitné vody

4 HLAD FORMY HLADU: Akutní hlad: příjem energie je menší než výdej → umírání Chronická podvýživa: trvalý nedostatečný energetický příjem, ale nad hranicí minima Specifický hlad: neplnohodnotná strava, nedostatek živočišných bílkovin Podvýživa: trpí jí hlavně tropická Afrika - zde žije asi 150 mil. obyvatel a z toho 43% domácností trpí podvýživou.

5 CHUDOBA Chudobu způsobují: Příliš rychlá urbanizace způsobuje vysokou úroveň nezaměstnanosti (až 75%), dále úbytek lidí žijících na venkově, což znamená nedostatek potravin, málo investic do průmyslu, malá kvalifikovanost, služby zde téměř neexistují a státní sektor odumírá.

6 NEMOCI MALÁRIE ŽLUTÁ ZIMNICE EBOLA SPAVÁ NEMOC AIDS

7 NEGRAMOTNOST V některých zemích Afriky se často vyskytuje negramotnost - například v Nigeru 86% lidí je negramotných.

8 VÁLKY A POLITICKÉ ROZBROJE
Od roku 1945 proběhlo v Africe 9 konfliktů s více jak mrtvými, přičemž ve velkých konfliktech od roku 1945 zahynulo 9 milionů lidí, z čehož bylo 8 milionů civilistů. Jen několik málo států, v nichž nedocházelo ke konfliktům a palácovým převratům, má lepší životní úroveň (např. Botswana, Kamerun, Gabun, Ghana, Keňa).

9 NEDOSTATEK PITNÉ VODY Jednu třetinu kontinentu tvoří bezodtoké oblasti (=oblasti, ve kterých se voda hromadí a neodtéká do okolního moře, oceánu). Polovinu zbytku území odvodňují řeky Kongo a Nil. Nedostatek vody také způsobují: z 52% je voda používána k zavlažování a dalších 6% vodstva je využíváno k výrobě energie.

10 ZDROJE OBRÁZKŮ:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google