Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zájmena a pády Adjust the pronouns between slash marks to fit the context. Remember to use the correct case. Vzor: Pozdravuj od /já/ rodiče. Pozdravuj.
Advertisements

16. Jakub s Ezauem se usmířili. Jak se daří mému bratrovi? Zlobí se na mě stále?
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Chapter 5 vocabulary. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Nová slova Chapter 6. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Vy a ty: Changing Personal Pronouns In each of the following sentences, replace vy with ty, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Poslechneme píseň: Díky. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Eportfolio Otázka číslo 4. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Kolja 9.
Předložky -Předložky jsou neohebné slovní druhy, které samy o sobě nejsou větnými členy. -Plného významu nabývají pouze ve spojení s podstatnými jmény,
Fonologie Cvičení číslo 5. Interview Kde jsi byl/byla včera? Co jsi dělal/dělala včera? Co budeš dělat dnes po hodině češtiny? Co budeš dělat zítra?
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Practice with Numbers II For each of the following sections, insert the correct form of the given noun and/or number. Vzor: Jeden Mám ___(sešit) a ___(kniha).
Člověk se nědy zeptá proč...???
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L5 ex 6: se a si 1. Nepamatujeme __ každý obraz.
V í š, k d o j s e m ? Jsem ta, s kterou společně žiješ po celý den.
Pohádka o myrtové panně
Skladba – stavba větná Zápor.
Song Presentation. RL10 nová slova Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns In each of the following sentences, replace ona with on, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Vědět vs. znát Fill in the blanks with the appropriate forms of vědět (to know a fact) or znát (to be familiar with), depending on the context. Vzor: Sestra.
,,Marcelko,jak ti dnes dařilo v autoškole?“ ptá se jedna přítelkyně druhé.,,Skvěle! Zítra to zkusím s otevřenýma očima.“
My a já: Singular & Plural Personal Pronouns In the following sentences, replace my with já, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the appropriate.
ZÁJMENA Český jazyk 5. ročník ZŠ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_03.
Opakujeme Skloňování zájmena JÁ.
Lidové noviny a webové stránky. Kdo je ta dy? Kdo má domácí úkol ?
Samuel Beckett Čekání na Godota
IF-clauses: jestli and counterfactuals Create sentences based on the following pattern. Vzor: udělám to/ zavolám vám Jestli to udělám, zavolám vám. Kdybych.
Poslechněme píseň: Buď na mě hodná. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns Insert the correct form of the demonstrative pronoun into the following sentences. Be sure to use the appropriate case,
18. Bratři prodali Josefa do otroctví
VY_32_INOVACE_14_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_ČJ - SLOVNÍ DRUHY Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
SEN NewFoton.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
More Indefinite Pronouns Insert ně-, -si, -koliv, lec-, leda-, kde-, or málo- as appropriate. Vzor: Můžeš jít __kam__. Můžeš jít kamkoliv.
Eportfolio otázka 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Eportfolio otázka 7. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs In each of the following sentences, change all masculine animate nouns into their feminine counterparts,
Poslechneme píseň: Mně se zdá. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Zápor: Negation Negate the following sentences. This will require negating the verb and changing the indefinite pronouns into negative pronouns. Vzor:
Já a Ája. Jméno: Ája Barva: Ryzák Plemeno: ČT Datum nar.: Otec: North Star Matka: Jasná.
Povídka In the following short story, fill in the blanks with the correct Czech form of the English pronoun given in parentheses.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_CJ4_Čtení s porozuměním TEMA:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Mluvnické významy zájmen Autor Fulínová.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
Interrogatives with ně- and ni-
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Skloňování zájmen 1. a 2. osoby JÁ – TY – MY – VY + zvratná
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
POZNÁVÁME ZÁJMENA JEJICH JÁ ONI NAŠE KDO ? MĚ NIC TY MŮJ
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
SOUŘADNĚ SPOJENÉ VĚTY VEDLEJŠÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
My a já: Singular & Plural Personal Pronouns
Zájmena pravopis Kdo? Nikdo? Já! Někdo? Všichni?.
Dative in singular.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku.

L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli.

L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli. Mně to neřekli. 3. Bratr s námi často pracuje.

L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli. Mně to neřekli. 3. Bratr s námi často pracuje. Bratr se mnou často pracuje. 4. Nějak si nás nepamatuje.

L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli. Mně to neřekli. 3. Bratr s námi často pracuje. Bratr se mnou často pracuje. 4. Nějak si nás nepamatuje. Nějak si mě nepamatuje. 5. Volal jste mně?

L5 ex 3: my a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá.

L5 ex 3: my a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá. Říkal, že to pro mne udělá. 7. Matka mi dala hezkou knihu.

L5 ex 3: my a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá. Říkal, že to pro mne udělá. 7. Matka mi dala hezkou knihu. Matka nám dala hezkou knihu. 8. Co vám o nás vyprávěl?

L5 ex 3: my a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá. Říkal, že to pro mne udělá. 7. Matka mi dala hezkou knihu. Matka nám dala hezkou knihu. 8. Co vám o nás vyprávěl? Co vám o mně vyprávěl?

L5 ex 4: vy a ty 1. Snad jsem vám dobře nerozuměl.

L5 ex 4: vy a ty 1. Snad jsem vám dobře nerozuměl. Snad jsem ti dobře nerozuměl. 2. Co si o vás bude myslet?

L5 ex 4: vy a ty 1. Snad jsem vám dobře nerozuměl. Snad jsem ti dobře nerozuměl. 2. Co si o vás bude myslet? Co si o tobě bude myslet? 3. Učí vás Češka?

L5 ex 4: vy a ty 1. Snad jsem vám dobře nerozuměl. Snad jsem ti dobře nerozuměl. 2. Co si o vás bude myslet? Co si o tobě bude myslet? 3. Učí vás Češka? Učí tě Češka? 4. Opakoval s tebou větu po větě, slovo po slově.

L5 ex 4: vy a ty 1. Snad jsem vám dobře nerozuměl. Snad jsem ti dobře nerozuměl. 2. Co si o vás bude myslet? Co si o tobě bude myslet? 3. Učí vás Češka? Učí tě Češka? 4. Opakoval s tebou větu po větě, slovo po slově. Opakoval s vámi větu po větě, slovo po slově.

L5 ex 4: vy a ty 5. Proč ti o tom nic neřekl?

L5 ex 4: vy a ty 5. Proč ti o tom nic neřekl? Proč vám o tom nic neřekl? 6. Vás to nezajímá?

L5 ex 4: vy a ty 5. Proč ti o tom nic neřekl? Proč vám o tom nic neřekl? 6. Vás to nezajímá? Tebe to nezajímá? 7. Nepředstavoval jsem tě Ludvíkovi?

L5 ex 4: vy a ty 5. Proč ti o tom nic neřekl? Proč vám o tom nic neřekl? 6. Vás to nezajímá? Tebe to nezajímá? 7. Nepředstavoval jsem tě Ludvíkovi? Nepředstavoval jsem vás Ludvíkovi? 8. Kdo je po vás?

L5 ex 4: vy a ty 5. Proč ti o tom nic neřekl? Proč vám o tom nic neřekl? 6. Vás to nezajímá? Tebe to nezajímá? 7. Nepředstavoval jsem tě Ludvíkovi? Nepředstavoval jsem vás Ludvíkovi? 8. Kdo je po vás? Kdo je po tobě?

L5 ex 5 ona a on 1. Jak s ní mluvíte?

L5 ex 5 ona a on 1. Jak s ní mluvíte? Jak s ním mluvíte? 2. Kromě něj tam byli jen profesoři.

L5 ex 5 ona a on 1. Jak s ní mluvíte? Jak s ním mluvíte? 2. Kromě něj tam byli jen profesoři. Kromě ní tam byli jen profesoři. 3. Zajímá se o něj.

L5 ex 5 ona a on 1. Jak s ní mluvíte? Jak s ním mluvíte? 2. Kromě něj tam byli jen profesoři. Kromě ní tam byli jen profesoři. 3. Zajímá se o něj. Zajímá se o ni. 4. Říkali o něm něco dobrého?

L5 ex 5 ona a on 1. Jak s ní mluvíte? Jak s ním mluvíte? 2. Kromě něj tam byli jen profesoři. Kromě ní tam byli jen profesoři. 3. Zajímá se o něj. Zajímá se o ni. 4. Říkali o něm něco dobrého? Říkali o ní něco dobrého? 5. Ji jsem tu píseň naučil včera.

L5 ex 5 ona a on 5. Ji jsem tu píseň naučil včera. Jeho jsem tu píseň naučil včera. 6. Pamatuji si dobře, co jí hoši vyprávěli.

L5 ex 5 ona a on 5. Ji jsem tu píseň naučil včera. Jeho jsem tu píseň naučil včera. 6. Pamatuji si dobře, co jí hoši vyprávěli. Pamatuji si dobře, co mu hoši vyprávěli. 7. To nesmíš dělat, zvlášť ne jí.

L5 ex 5 ona a on 5. Ji jsem tu píseň naučil včera. Jeho jsem tu píseň naučil včera. 6. Pamatuji si dobře, co jí hoši vyprávěli. Pamatuji si dobře, co mu hoši vyprávěli. 7. To nesmíš dělat, zvlášť ne jí. To nesmíš dělat, zvlášť ne jemu. 8. Někdo mu to snad vysvětlí.

L5 ex 5 ona a on 5. Ji jsem tu píseň naučil včera. Jeho jsem tu píseň naučil včera. 6. Pamatuji si dobře, co jí hoši vyprávěli. Pamatuji si dobře, co mu hoši vyprávěli. 7. To nesmíš dělat, zvlášť ne jí. To nesmíš dělat, zvlášť ne jemu. 8. Někdo mu to snad vysvětlí. Někdo jí to snad vysvětlí.