Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK Téma: TVAROSLOVÍ – zájmena-cvičení Ročník: 8.-9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ZÁJMENA - CVIČENÍ

3 Doplň tvary zájmena já. Beze ____ nikam nechoďte. Můžeš ____ napsat
Doplň tvary zájmena já. Beze ____ nikam nechoďte. Můžeš ____ napsat? Chceš se se ____ poradit? Přijď pro ____ včas. Snad ____ tam uvidí. Napiš ____, kdy přijedeš. Včera byl u ____ strýc Karel. Koupi jsi ____ také lístek? O ____ tam hovořili jen v dobrém. Zazpívej si se ____ tu píseň. Počkej na ____ před domem. Pozorně se na ____ podívej. Nečekali na ____ .

4 Řešení. Beze mě nikam nechoďte. Můžeš mi napsat
Řešení. Beze mě nikam nechoďte. Můžeš mi napsat? Chceš se se mnou poradit? Přijď pro mě včas. Snad mě tam uvidí. Napiš mi, kdy přijedeš. Včera byl u mě strýc Karel. Koupi jsi mi také lístek? O mně tam hovořili jen v dobrém. Zazpívej si se mnou tu píseň. Počkej na mě před domem. Pozorně se na mě podívej. Nečekali na mě.

5 Doplň správné tvary zájmen. (Ty)____ to říkat nebudu
Doplň správné tvary zájmen. (Ty)____ to říkat nebudu. O (my) ____ tam budou hovořit. Bez (vy)____ tam nepůjdeme. Četl (já) ____ to z očí. Přijď k (my)____ dnes odpoledne. Upekla jsem (vy)____ dort. Ryba (sebou)____ mrskla. Nad (vaše)____ zahradou krouží poštolka. Hrál odbíjenou za (naše)____ školu. Vzal na představení i (můj)____ bratra. To mám od (oni)___.

6 Řešení. (Ty)tobě to říkat nebudu. O (my)nás tam budou hovořit
Řešení. (Ty)tobě to říkat nebudu. O (my)nás tam budou hovořit. Bez (vy)vás tam nepůjdeme. Četl (já)mi to z očí. Přijď k (my)nám dnes odpoledne. Upekla jsem (vy)vám dort. Ryba (sebou)s sebou mrskla. Nad (vaše)vaší zahradou krouží poštolka. Hrál odbíjenou za (naše)naši školu. Vzal na představení i (můj)mého bratra. To mám od (oni)nich.

7 Označ správný tvar zájmena. Souhlasím s (vašim/vaším) názorem
Označ správný tvar zájmena. Souhlasím s (vašim/vaším) názorem. Pojeď (našim/naším ) autem. Pod (naši/ naší) střechou se uhnízdily vlaštovky. Dárek je pro (moji/mojí) sestru. Uvěřil (našim/naším) slibům. Před (vašimi/ vašími) okny roste dub. Bez (vaši/vaší) pomoci to asi nezvládnu. Za (naši/naší) školou je hřiště. Od (vaši/vaší) návštěvy se nic nezměnilo. S (vašim/vaším) psem.

8 Řešení. Souhlasím s (vašim/vaším) názorem. Pojeď (našim/naším ) autem
Řešení. Souhlasím s (vašim/vaším) názorem. Pojeď (našim/naším ) autem. Pod (naši/ naší) střechou se uhnízdily vlaštovky. Dárek je pro (moji/mojí) sestru. Uvěřil (našim/naším) slibům. Před (vašimi/ vašími) okny roste dub. Bez (vaši/vaší) pomoci to asi nezvládnu. Za (naši/naší) školou je hřiště. Od (vaši/vaší) návštěvy se nic nezměnilo. S (vašim/vaším) psem.

9 Doplň y,ý,i,i. Martin tam půjde zítra s nám_ . V_ tam určitě budete chybět Děkuji t_, že jsi m_ to přinesl až sem. S vám_ je vždy doma veselo. Váš pes běžel za vám_. Připomněl m_ můj dávný slib. Mohu s vám_ dohodnout opravu okna? Napiš m_, kdy přijedeš ze školy. M_ už si s tou prací poradíme.

10 Řešení. Martin tam půjde zítra s námi . Vy tam určitě budete chybět Děkuji ti, že jsi mi to přinesl až sem. S vámi je vždy doma veselo. Váš pes běžel za vámi. Připomněl mi můj dávný slib. Mohu s vámi dohodnout opravu okna? Napiš mi, kdy přijedeš ze školy. My už si s tou prací poradíme.

11 ANO-NE: My s vámy určitě souhlasíme.
Jsou věty napsány správně? Označ. ANO-NE: My s vámy určitě souhlasíme. ANO-NE: Eva s sebou leknutím trhla. ANO-NE: Řekni mi, čí je to auto? ANO-NE: Ty jsi mně nepoznal? ANO-NE: Mluvila o tebe jen hezky. ANO-NE: Na mě se můžeš spolehnout. ANO-NE: Za naši zahradou je lesík. ANO-NE: Vezmi si sebou i teplou šálu. ANO-NE: Hráli si s vaší kočkou.

12 Řešení. ANO-NE: My s vámy určitě souhlasíme
Řešení. ANO-NE: My s vámy určitě souhlasíme. ANO-NE: Eva s sebou leknutím trhla. ANO-NE: Řekni mi, čí je to auto? ANO-NE: Ty jsi mně nepoznal? ANO-NE: Mluvila o tebe jen hezky. ANO-NE: Na mě se můžeš spolehnout. ANO-NE: Za naši zahradou je lesík. ANO-NE: Vezmi si sebou i teplou šálu. ANO-NE: Hráli si s vaší kočkou.

13 Zdroj: Vlastní tvorba Citace:
Klíč k češtině: aneb Na češtinu od lesa. Praha: Albatros nakladatelství, a. s., právní nástupce, ISBN Český jazyk: Přehled učiva základní školy. Praha: Nakladatelství Fortuna, ISBN

14 Anotace: Žáci do vět doplní správné tvary číslovek dva, oba a tvary zájmen. Ve větách označí správný tvar zájmena. Procvičí si pravopis zájmen. Rozhodnou, zda jsou věty napsány správně a označí pravdivost svého tvrzení.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK"

Podobné prezentace


Reklamy Google