Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Samuel Beckett Čekání na Godota

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Samuel Beckett Čekání na Godota"— Transkript prezentace:

1 Samuel Beckett Čekání na Godota
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Samuel Beckett Čekání na Godota

3 VLADIMÍR Spal jsem, zatímco jiní trpěli. Spím snad v tuto chvíli
VLADIMÍR Spal jsem, zatímco jiní trpěli? Spím snad v tuto chvíli? Co řeknu o tomto dni zítra, až budu myslet, že jsem se probudil? Že jsem čekal na tomto místě se svým přítelem Estragonem až do setmění na Godota? Že přišel Pozzo se svým soumarem a že s námi mluvil? Ovšem. Ale co z toho všeho bude pravda? (Estragon po marné námaze s botami usne. Vladimír ho pozoruje) On nebude vědět o ničem. Bude mluvit o kopancích, které dostal, a já mu dám mrkev. (Ticho) Rozkročmo nad hrobem se těžko rodí. Na dně jámy blouznivý hrobník nasazuje svá pouta. Je čas stárnout. Vzduch je plný našich výkřiků. (Naslouchá) Ale zvyk zmůže mnoho. (Hledí na Estragona) Mě taky kdosi pozoruje a říká: spí, neví, že spí. (Ticho) Dál nemohu. (Ticho) Co jsem to říkal? (Chodí pobouřeně sem a tam, zastaví se u levé kulisy a zahledí se do dálky) (Vpravo vejde Chlapec, který tu byl včera. Zastaví se a čeká)

4 CHLAPEC Pane... (Vladimír se obrátí) Pane Alberte... VLADIMÍR Začněme znovu. (Ticho. Chlapci) Ty mě nepoznáváš? CHLAPEC Ne, pane. VLADIMÍR Nebyl jsi tady včera? CHLAPEC Ne, pane. VLADIMÍR Jsi tady dnes poprvé? CHLAPEC Ano, pane. (Ticho) VLADIMÍR Na příkaz pana Godota? CHLAPEC Ano, pane. VLADIMÍR Dnes večer nepřijde. CHLAPEC Ne, pane

5 VLADIMÍR Ale přijde zítra. CHLAPEC Ano, pane. VLADIMÍR Určitě
VLADIMÍR Ale přijde zítra. CHLAPEC Ano, pane. VLADIMÍR Určitě. CHLAPEC Ano, pane. (Ticho) VLADIMÍR Nepotkal jsi někoho? CHLAPEC Ne, pane. VLADIMÍR Dva jiné... (váhá)... lidi. CHLAPEC Neviděl jsem nikoho, pane. (Ticho) VLADIMÍR Co dělá pan Godot? (Ticho) Slyšíš? CHLAPEC Ano, pane. VLADIMÍR No a? CHLAPEC Nedělá nic, pane. (Ticho)

6 Jak se daří tvému bratrovi. CHLAPEC Je nemocen, pane
Jak se daří tvému bratrovi? CHLAPEC Je nemocen, pane. VLADIMÍR Snad tady byl včera on. CHLAPEC Nevím, pane. (Ticho) VLADIMÍR Má pan Godot plnovous? CHLAPEC Ano, pane. VLADIMÍR Světlý nebo... (váhá)... černý? CHLAPEC (váhá) Myslím, že bílý, pane. (Ticho) VLADIMÍR Milosrdenství! (Ticho) CHLAPEC Co mám vyřídit panu Godotovi, pane?

7 VLADIMÍR Řekni mu. (odmlčí se). řekni mu, žes mě viděl. (zamyslí se)
VLADIMÍR Řekni mu... (odmlčí se)... řekni mu, žes mě viděl... (zamyslí se)... žes mě viděl. (Ticho. Vladimír postoupí, Chlapec couvne, Vladimír se zastaví, Chlapec se zastaví) Pověz, jsi si skutečně jist, že mě vidíš, a neřekneš mi zítra, žes mě nikdy nespatřil? (Ticho. Vladimír náhle vyrazí a Chlapec prchne jako střela. Ticho. Slunce zapadá, měsíc vychází. Vladimír zůstane bez hnutí. Estragon se probudí, zuje boty, vezme je do rukou, vstane, postaví je na kraj rampy, jde k Vladimírovi a pozoruje ho) ESTRAGON Co je ti? VLADIMÍR Mně nic. ESTRAGON Jdu pryč. VLADIMÍR Já taky. (Ticho)

8 Samuel Beckett Čekání na Godota
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů:


Stáhnout ppt "Samuel Beckett Čekání na Godota"

Podobné prezentace


Reklamy Google