Základy dotazníku Dotazník vychází z vědecké teorie o lidech a jejich povolání. V Americe ji vytvořil v 60.letech 20.století dr. John L Holland a dnes.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Kariérové poradenství
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ J. Holland
Terénní sociální práce
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha K OMORA S OCIÁLNÍCH P ODNIKŮ Kulatý stůlBrno
Outsourcing a Facility Management
Personální management
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Zdravá škola.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Volba povolání.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Volba povolání 8. roč. Mgr. Michaela Hantková
Fakulta zdravotnických studií
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
GRANTOVÉ PROJEKTY VĚCNĚ Leoš Křeček Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Psychologické aspekty zdraví
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Postavení pedagogiky mezi vědami
Manager nebo leader? Management je pozice
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
1 PROPAGACE ŘEMESLNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ CZ.1.07/1.1.13/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Přijímání zaměstnanců
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Volba budoucího povolání
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Úvod do psychologie II. přednáška
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Změny na trhu práce?.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

Základy dotazníku Dotazník vychází z vědecké teorie o lidech a jejich povolání. V Americe ji vytvořil v 60.letech 20.století dr. John L Holland a dnes představuje vlivnou teorii volby povolání (mezinárodně přes 500 vědeckých studií). Základní myšlenka je prostá. Při zkoumání osobnosti bylo zjištěno šest různých skupin resp. typů, které jsou označeny písmeny „R, I, A, S, E, C“. Každý člověk je v souladu se svou osobností přiřazen jednomu typu. Různé profese lze charakterizovat podobně.Každému osobnostnímu typu proto odpovídá vhodná skupina povolání, která člověka v zásadě zajímají a odpovídají jeho schopnostem. PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha

Šest skupin pracovních činností podle Hollanda Kód R (Realistic): řemeslně technické Profese této skupiny vyžadují zacházení s předměty, které jsou ovládány rukou nebo opracovávány pomocí nářadí. Často je nutné pracovat se stroji nebo technickými zařízeními. Tyto profese vyžadují řemeslnou zručnost a pochopení techniky. Mnohé z těchto profesí vyžadují pohyb venku, tělesnou zdatnost a vytrvalost. Pracovní oblasti: řemesla, technika, zemědělství Příklady: truhlář/ka, mechanik/mechanička, elektrikář/ka PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha

Kód I (Investigative): vědecko-výzkumné V těchto profesích jde o problémy, které jsou řešeny pomocí logického uvažování, nových nápadů,přesného pozorování a vědeckých metod. Tyto profese vyžadují ve vysoké míře schopnost přemýšlet, zvídavost a ochotu poznat důkladně svou odbornost a stále se učit. Pracovní oblasti: věda, výzkum Příklady: fyzik/fyzička, výzkumný pracovník/pracovnice, laborant/ka PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha

Kód A (Artistic): umělecko-tvořivé V těchto profesích jde o uměleckou tvorbu s pomocí materiálů, hudebních nástrojů nebo vlastního těla, podle měřítek estetiky a perfektnosti. Umělec/umělkyně se zpravidla snaží vyjádřit ideje či ideály, něco vytvořit a zkrášlit, případně kulturně obohatit společnost. Tyto profese vyžadují vysoké výtvarné, hudební či jazykové nadání a tvořivost, jakož i vytrvalost při nácviku a vylepšování svých uměleckých schopností. Pracovní oblasti: umění, hudba, divadlo, psaní knih Příklady: hudebník/hudebnice, herec/ herečka, designér/designérka, spisovatel/spisovatelka PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha

Kód S (Social): vychovávající a pečující V těchto profesích jde o pomoc lidem – péči o ně, poradenství nebo vzdělávání. V centru zájmu je duševní, duchovní a tělesné zdraví dětí nebo dospělých.Tato povolání vyžadují velkou ochotu pomáhat druhým. Schopnost vcítění a schopnost dobře vycházet s druhými lidmi. Pracovní oblasti: vzdělávání/školství, poradenství, zdravotnictví Příklady: učitel/ka, zdravotní sestra, psychoterapeut/ka, sociální pracovník/pracovnice PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha

Kód E (Enterprising): vůdčí a prodávající Profese tohoto typu směřují k dosahování hospodářských cílů, organizování, vedení lidí a prodeji. Je třeba druhé přesvědčovat a motivovat (např. k nákupu produktu nebo podání výkonu). Profese tohoto druhu vyžadují obchodní myšlení a přesvědčivé vystupování, často také organizační schopnosti. Pracovní oblasti: management, prodej Příklady: hotelový manažer/ka, politik/politička, obchodník/obchodnice, reklamní agent/ka PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha

Kód C (Conventional): uspořádávající a spravující Profese tohoto typu vyžadují řádné a systematické zacházení s čísly, daty a informacemi. V centru stojí spolehlivé provedení, správa nebo vedení účetnictví jakož i dobrá organizace a kontrola. Pracovní oblasti: oblast obchodu, práce v úřadech a u přepážek Příklady: sekretář/ka, pokladník/pokladní, účetní PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha

Kód R (Realistic): řemeslně technické Profese této skupiny vyžadují zacházení s předměty, které jsou ovládány rukou nebo opracovávány pomocí nářadí. Často je nutné pracovat se stroji nebo technickými zařízeními. Tyto profese vyžadují řemeslnou zručnost a pochopení techniky. Mnohé z těchto profesí vyžadují pohyb venku, tělesnou zdatnost a vytrvalost. Pracovní oblasti: řemesla, technika, zemědělství Příklady: truhlář/ka, mechanik/mechanička, elektrikář/ka PhDr. Anna Krontorádová, Pedagogicko-psychologická poradna Praha