Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_19-02_Práce a volný čas Autor:Mgr. Alice Frýželková Ročník:1.-3. Datum vytvoření:19. 2. 2014

2 Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Čas Předmět:Prvouka Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Vede k rozlišení práce a volného času, informuje o druzích povolání. Umožňuje třídit práci na duševní a manuální. Obsahuje obrázky předmětů určených k různým koníčkům. Klíčová slova:Práce, volný čas, koníčky, povolání Druh učebního materiálu:prezentace

3 PRÁCE A VOLNÝ ČAS Vaši rodiče chodí do práce, vykonávají určité povolání. Každý pracující je něčím užitečný. Jsou i lidé, kteří práci nemají. Říká se jim nezaměstnaní. Jednou se i vy budete rozhodovat, jaké povolání si vyberete. Jaké povolání mají vaši rodiče a co v práci dělají? Kde jsou zaměstnáni? Co byste chtěli v budoucnu dělat vy?

4 stolař Někteří lidé se zabývají duševní prací a jiní prací fyzickou neboli manuální – podle toho zkuste roztřídit tyto profese: spisovatel pošťačka učitelka lékař zedník instalatér automechanik kuchař úředník uklízečka

5 Prací dětí je chodit do školy a dobře se učit. Svému povolání se nemůžeme věnovat celý den. Každý z nás potřebuje i chvíle odpočinku. Ve volném čase můžeme provozovat různé koníčky. Např. sport, hru na hudební nástroj, malování, četbu, tanec, zpěv apod.

6 Je mnoho sportovních i kulturních zařízení nabízejících vhodné využití volného času. Jak trávíte svůj volný čas vy? Jak využívají svůj volný čas vaši rodiče?

7 Programátor Program obsluhuje počítač. Vytváří nové počítačové programy. Chirurg Chirurg pracuje v nemocnici. Operuje pacienty.

8 Lékař Lékař pracuje v ordinaci. Léči dospělé i děti. Zdravotní sestra Zdravotní sestra pomáhá lékaři při jeho práci.

9 Úředník Úředník pracuje na úřadě, v bance, na poště. Výpravčí Výpravčí vypravuje, kontroluje vlak a dává pokyn k odjezdu.

10 Soudce Soudce pracuje u soudu. Rozhoduje o vině nebo nevině obžalovaných. Kuchař Kuchař vaří jídlo ve školní jídelně nebo v restauraci.

11 Servírka Servírka servíruje nápoje i pokrmy. Obsluhuje hosty v restauraci. Prodavačka Prodavačka prodává v obchodě nebo v obchodním centru.

12 Popište, jaké mají zaměstnání lidé na obrázku a řekněte, co v práci dělají:

13

14 K jaké zálibě je potřeba tento předmět?

15 Použité zdroje: Obrázky z nabídky Klipart


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google