11 Hodnocení nerovností Daniel Svoboda Občanské sdružení Development Worldwide Czech Republic.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Gender v rozvojové spolupráci
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Evropský sociální fond
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
a jeho využití u klientů po CMP
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
1 Evaluace průřezových témat Daniel Svoboda Evaluace průřezových témat Daniel Svoboda KONFERENCE 2013 ODPOVĚDNOST ZA VÝSLEDKY A.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
VY_32_INOVACE_EKO_08 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: chování.
16/1 Hybatelé ekonomiky (české) a hrubé národní štěstí. Smilovice ’09 - prosinec M. Vlček.
Segmentace občanského chování občanů v ČR jako nástroj pro přesnější zacílení občanského vzdělávání.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Chudoba jako sociální problém
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

11 Hodnocení nerovností Daniel Svoboda Občanské sdružení Development Worldwide Czech Republic

22 Gender equality - MDGs MDG 3 “Podpora rovnosti mezi ženami a muži a posilování žen” má 3 indikátory: 3.1Poměr dívek a chlapců na jednotlivých vzdělávacích úrovních 3.2Podíl zaměstnaných žen v nezemědělském sektoru 3.3Podíl žen v národních parlamentech

33 Gender equality - MDGs ALE: Měření školní docházky neidentifikuje příčiny, proč některé děti nenavštěvují školu, ani kvalitu vzdělávání, ani možnost uplatnění vzdělávání v reálném životě. Tento indikátor nemá ani žádné ambice odstraňovat bariéry… Měření zaměstnanosti nepopisuje motivace (zaměstnavatelů a zaměstnanců/žen) ani pozitivní a negativní dopady (na zdraví, rodinný život, využití času). Nezaměřuje se ani na pracovní příležitosti… Podíl míst v národním parlamentu neměří ani motivaci žen ani kvalitu demokracie (kvalitu a roli parlamentu v dané zemi).

44 Gender indikátory Gender Inequality Index kombinuje indikátory pro ženy a muže v aspektech zdraví, posilování rolí a pracovního trhu.

55 Gender indikátory Ale dva „ženské“ indikátory pro zdraví jsou mateřská úmrtnost a těhotnost dospívajících – neexistuje žádný srovnatelný indikátor pro muže. Pokud nejsou srovnatelná vstupní data, žádný matematický postup z nich nemůže vytvořit objektivní srovnávací indikátor pro muže a ženy! Jeden z indikátorů pro posilování rolí je počet míst v parlamentu. Ale tento indikátor nezahrnuje žádnou informaci o tom, jaké procento mužů a žen chce opravdu tuto práci. Stejně bychom mohli monitorovat zastoupení mužů a žen v jiných sektorech a vždy bychom dostali úplně jiný výsledek – podle toho, jaký výsledek bychom chtěli.

66 Gender indikátory Data Světové banky zahrnují 54 cenných indikátorů, ale žádný z nich se netýká změny chování, např. rozhodování v rodinách nebo komunitách nebo trendy ve využití času. Podobná segregovaná data jsou zásadně důležitá pro indikaci problémů, ale neindikují ani příčiny těchto problémů ani dopady konkrétních politik a dalších rozvojových intervencí. Data Světové banky zahrnují 54 cenných indikátorů, ale žádný z nich se netýká změny chování, např. rozhodování v rodinách nebo komunitách nebo trendy ve využití času. Podobná segregovaná data jsou

77 Gender indikátory Inequality-adjusted Human Development Index pracuje se třemi relevantními dimensemi: i) dlouhý a zdravý život, ii) znalosti, a iii) slušný standard života.

88 Gender indikátory Ale indikátor očekávané délky života může popsat délku, ale ne, jak zdravý a šťastný tento život je. Více let ve škole neznamená lepší vzdělání a lepší vzdělání automaticky neznamená šťastnější život. Indikátor příjmu na hlavu lze těžko sledovat podle pohlaví nebo konkrétní komunity. Indikátor spotřeby to sice umožňuje lépe, ale otázka je, kdo rozhoduje o tom, jaký model spotřeby je nejlepší… Pokud jde o očekávanou délku života, muži většinou umírají podstatně dříve. Tento fakt obvykle není zohledněn v projektech zaměřených na gender…

99 Shrnutí Komplexnost problematiky gender zahrnuje řadu propojených aspektů a týká se mnoha aktérů: l Mateřská úmrtnost určitě potřebuje efektivní intervence, ať už jde o zdravotní služby nebo osvětu. Tyto intervence musí primárně mířit na ženy, ale musí také pracovat s rodinami, komunitami a vládami. l Problematika těhotnosti nezletilých potřebuje mnoho osvěty mezi dívkami i chlapci, ale také politickou práci – zejména v zemích, kde má otázka lidské důstojnosti nízkou politickou podporu.

10 Shrnutí §Intervence v oblasti vzdělávání nesmí skončit na úrovni základního vzdělání, ale musí se zaměřit také na bezpečnost, výdělečné aktivity rodin a na možnost využití vzdělání – příležitost a schopnost pokračovat ve vzdělávaní nebo šanci pro a odpovědnost za výběr odpovídající a slušné práce. Takže se problematika netýká jen dětí, učitelů, komunit či místních vlád, ale také soukromého sektoru. §Pokud jde o zaměstnanost, některé indikátory již ukazují na podíl nezaměstnaných, kteří jsou připraveni pro daný sektor a hledají v něm zaměstnání. Obdobně i místa v parlamentu by měla být porovnávána s lidmi připravenými pro a usilujícími o toto uplatnění.

11 Závěry Změny chování a přístupů nemohou být vnuceny zvenku – osvícenými vládami, donory nebo neziskovými organizacemi. Cílové skupiny jsou klíčovými aktéry a musí se podílet na stanovení priorit, na implementaci rozvojových intervencí a na hodnocení a udržování přínosů. Indikátory úspěchu musí reflektovat úroveň cílů a dopadů, bez ohledu na to, jak složitý je jejich monitoring.

12 Závěry Intervence v oblasti gender musí být zaměřeny na odstraňování vnějších a vnitřních bariér, ale nejdůležitější indikátor by měl reflektovat vzájemný respekt mezi muži a ženami, chlapci a dívkami. Náhradní (proxy) indikátory těžkou mohou rozeznat lidské pocity… Další důležitá informace by měla reflektovat spokojenost lidí s jejich rolemi, rozeznat, co opravdu chtějí nebo nechtějí. To souvisí i s poznáním možností a pochopením vlastních šancí a odpovědností. Vzdělání, sebedůvěra a poučení se z vlastních zkušeností jsou klíčovými předpoklady.

13 Závěry Možné otázky pro hodnocení změn by mohly být: l Pro respekt: Respektujete, že ženy a muži mají stejná práva? Vadí vám pracovat s muži/ženami? l Pro diskriminaci: Cítíte nějakou diskriminaci ohledně svého pohlaví? l Pro spokojenost: Pokud jde o vaše pohlaví, jste spokojeni se svou rolí v komunitě/rodině? l Pro rozhodování: Je váš hlas v rodině/komunitě důležitý? l Pro posilování: Pokud čelíte nějaké diskriminaci, jste připraveni iniciovat nějaké konkrétní kroky, jak tuto situaci změnit?

14 Závěry Externí tlak nemůže nikomu vnutit štěstí. Pro štěstí není univerzální definice, natož manuál. Vlastní poznání je mnohem atraktivnější a důležitější než externě poskytované benefity. Poslední dvě poznámky: Absolutní rovnost mezi muži a ženami není dosažitelná a nesmí být prosazována. Každý člověk je unikátní lidskou bytostí se svými problémy, sny a motivacemi. Štěstí ani pokrok nelze zajistit bez respektu k diverzitě. Pokud posuzujeme rovnost, musíme si uvědomit minimálně jednu zásadní nevýhodu mužů – nemohou rodit děti. A to nezmění žádná intervence.

15 Děkuji za pozornost!