Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Všeobecné osobnostní právo
Občanské právo - zásady
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Název vzdělávacího materiálu
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Všeobecné osobnostní právo
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Milana Reichlová.  1)co jsou právní vtahy  2)účel právních vztahů  3)prvky právního vztahu  4)subjekty právních vztahů  5)druhy subjektů  6)co je.
JUDr. Jaroslav Stránský
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
2. Správní trestání a správní delikty
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Práva a povinnosti mezi manželi
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Dispozice s firmou Firma je movitá nehmotná věc, proto by měly být možné všechny dispozice, které jsou možné u věcí. Některé z nich jsou však problematické,
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Název prezentace (DUMu):
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007

Subjekty všeobecného osobnostního práva jsou :  Pouze lidé – fyzické osoby – na straně oprávněných subjektů jako nositelé všeobecného osobnostního práva  Na straně povinných subjektů mohou vystupovat jak osoby fyzické, tak osoby právnické – tj. všichni ti, kteří zasáhli do všeobecného osobnostního práva Všeobecné osobnostní právo nabývá každá fyzická osoba jako individualita okamžikem narození, příp. již početím. Protože všeobecné osobnostní právo jako jednotné právo je právem neoddělitelným od osobnosti fyzické osoby, tzn., že je právem ryze osobním, nemůže se před soudem domáhat úspěšně občanskoprávní ochrany podle § 11 a násl. nikdo jiný než sama dotčená určitá konkrétní fyzická osoba.

Posmrtná (postmortální) ochrana osobnosti - § 15 OZ Subjektivní občanské právo osob uvedených v § 15 OZ je třeba kvalifikovat jako původně (originárně) a nikoliv odvozeně vzniklé osobnostní právo na občanskoprávní ochranu osobnosti zemřelé fyzické osoby. Toto právo lze s ohledem na jeho funkci označit jako zvláštní osobnostní právo. Není ani co do rozsahu, ani co do obsahu a funkce shodné s osobnostním právem zemřelé fyzické osoby. Společné mají obě tato práva to, že i osoby uvedené v § 15 mohou k občanskoprávní ochraně osobnosti zemřelé fyzické osoby použít některé právní prostředky, které připouští § 13 OZ. Platí však, že záporný projev vůle fyzické osoby, který učinila ohledně některé hodnoty své osobnosti (např. ohledně jejího mrtvého těla – zákaz transplantací apod.) ještě za svého života, nemůže být nahrazen svolením osob podle § 15 OZ.

Stejně tak platí, že tam, kde fyzická osoba dala výslovné svolení (např. prohlášením v závěti) k dispozicím s některou hodnotou své osobnosti po své smrti (např. s mrtvým tělem, s rozmnožováním své podobizny apod.), pak i tato dispozice fyzické osoby učiněná ještě za jejího života pro případ smrti, vylučuje z opačných dispozic osoby uvedené v § 15 OZ. Osoby taxativně vypočtené v § 15 OZ : 1.Pozůstalý manžel a partner (nikoli však manžel, jehož manželství bylo rozvedeno – shodně platí u partnerů homosexuálních dvojic) 2.Děti (jim na roveň jsou postaveny osvojenci zemřelé osoby, bez ohledu na stupeň osvojení) 3. Rodiče (jim jsou na roveň postaveni osvojitelé).

Žádným dalším osobám zvláštní osobnostní právo nevzniká. Nelze proto rozšiřovat toto právo např. na vnuky nebo prarodiče apod. Osoby podle § 15 jsou rozděleny do dvou skupin. Při tomto členění platí, že osoby zařazené do druhé skupiny mohou své zvláštní osobnostní právo uplatnit až poté, není-li osob zařazených do skupiny prvé (a nikoliv, že nechtějí své právo uplatnit). Zvláštní osobnostní právo osob uvedených v § 15 na uplatnění občanskoprávní ochrany osobnosti zemřelé fyzické osoby, se pro jeho osobnostní povahu nepromlčuje ani nezaniká prekluzí.

Předmět všeobecného osobnostního práva Předmětem (objektem) všeobecného osobnostního práva jako jednotného práva je osobnost každé fyzické osoby jako individuality, resp. jednotlivé hodnoty (stránky, statky), tvořící celistvost její osobnosti v její fyzické (tělesné) a morální jednotě. Jaké dílčí hodnoty osobnosti fyzické osoby zařazujeme do celistvosti její fyzické a morální jednoty ? život, zdraví (včetně psychického) a tělo člověka. Tyto hodnoty souhrnně označujeme jako tělesná integrita a její nedotknutelnost (čl. 6 a 7 Listiny) osobní svoboda (čl. 8 a 14 Listiny) jméno fyzické osoby (čl. 10 Listiny) občanská čest a lidská důstojnost (v Listině se hovoří o dobré pověsti – srov. čl. 10 Listiny

ochrana podoby fyzické osoby a ochrana projevů osobní povahy soukromí fyzické osoby (např. čl. 10 odst. 2 a 3 Listiny) kromě obecné úpravy (generální klauzule) v § 11 obsahuje občanský zákoník v § 12 ještě zvláštní úpravu pouze pro některé hodnoty osobnosti fyzické osoby : - písemnosti osobní povahy - podobizny - obrazové snímky - obrazové a zvukové záznamy, které se týkají fyzické osoby a jejích projevů osobní povahy Hmotné substráty jsou hmotné věci ve smyslu § 118 OZ. Na tyto hmotné substráty se vztahují ustanovení o vlastnickém právu. V případě střetu (kolize) těchto dvou odlišných právních úprav je třeba dát přednost jako společensky závažnějšímu, významnějšímu a funkčně vyššímu právu - všeobecnému osobnostnímu právu.