Voda H2O.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VI. VÝPOČET Z CHEMICKÉ ROVNICE
Advertisements

PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VODA Vytvořil Martin Borek.
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy vod.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Kovy alkalických zemin
VODA Kateřina Beranová.
Voda Význam a použití. Voda Je základní podmínkou života Je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Lidské tělo obsahuje.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Abiotické faktory prostředí
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
VODA.
Mezimolekulové síly.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
VODÍK.
VODA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8),
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Alkalické kovy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Mezimolekulové síly.
Transkript prezentace:

Voda H2O

Výskyt 3 skupenství Téměř ¾ povrchu Země … 97,2% slaná Lidské tělo … 50-72%, denní spotřeba 2- 3 litry Nejvýznamnější biogenní sloučenina

1. vypařování - 2. kondenzace - 3. srážení - 4. déšť, prosakování - 5 1. vypařování - 2. kondenzace - 3. srážení - 4. déšť, prosakování - 5. vodní toky - a opět vypařování…

Význam Je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Je to rozpouštědlo, ve kterém probíhají veškeré chemické děje v organismu. Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná. Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. (Podle Guinnesovy knihy rekordů vydržel bez vody nejdéle jeden mladý Rakušan, kterého policie zapomněla v cele pro zadržené. Našla ho po 18 dnech na prahu smrti.) Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu, k výrobě elektrické energie ve formě páry a v potravinářství k výrobě nápojů atd. Je základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby Je zdrojem obživy v přímořských státech Vodní toky (řeky) a plochy (oceány, moře, jezera) hrají významnou roli v dopravě. Přítomnost vodních ploch má vliv na klima krajiny. Voda je využívána při rekreaci a sportu. Minerální voda má léčivé účinky. Obsah vody v některých potravinách: máslo 18 % chléb 40 % sýr 30 až 60 % jogurt, mléko 87,5 % maso 60-75 % jablko, hruška 85 % vodní meloun 90 % mrkev 94 % okurky, rajčata 98 %

Fyzikální vlastnosti a struktura

Voda je za normální teploty bezbarvá, v silné vrstvě namodralá kapalina bez chuti a zápachu. Její teplota varu a tání je (100°C a 0 °C)tvoří základní body Celsiovy teplotní stupnice.( tlak ?) Při přechodu do pevného stavu vzrůstá objem o 10% a led plave na vodě, protože má menší hustotu než kapalná voda. Molekuly vody jsou lomené, kovalentní vazby O-H jsou silně polární, Dva volné (nevazebné) elektronové páry na kyslíku a polarita vazeb způsobují, že molekuly vody jsou polární (mají dipólový moment) Izolované molekuly H2O jsou jen ve vodní páře. V kapalné vodě se jednotlivé molekuly sdružují (asociují) prostřednictvím vodíkových vazeb. …tepelná vodivost, povrchové napětí, velké měrné teplo

Chemické vlastnosti Voda patří mezi nejstálejší sloučeniny, nepatrně se rozkládá na výchozí prvky až za velmi vysokých teplot. S vysoce reaktivními alkalickými kovy a kovy alkalických zemin (Ca,Sr,Ba) reaguje bouřlivě za běžné teploty, přičemž vzniká vodík a příslušný hydroxid, např.: 2 Na(s) + 2 H2O(l) -> 2 Na+(aq) + 2 OH- (aq) + H2(g)Lodička,voda\lodicka2.mpg, Je voda vždy hasební prostředek ?voda\Mg+H2O.mpg Acidobazické vlastnosti vodyvoda\FlexIntUcebnice\Start.htm chemicky je voda známá jako reaktant nebo reakční produkt, jako reakční prostředí při mnoha důležitých reakcích. NADH + H+ + 1/2O2  NAD+ + H2O

Voda jako rozpouštědlo

Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O Přírodní voda není nikdy chemicky čistá. Podle jejího původu jsou v ní rozpuštěny různé látky, někdy obsahuje i látky suspendované. Celkovou tvrdost můžeme rozdělit na přechodnou, tj. uhličitanovou a na stálou. Přechodnou (karbonátovou) tvrdost vody způsobují rozpustné hydrogenuhličitany a to především hydrogenuhličitan vápenatý Ca(HCO3)2 a hydrogenuhličitan hořečnatý Mg(HCO3)2; tuto tvrdost vody lze odstranit převařením - dekarbonizací: Ca(HCO3)2 → CaCO3 + H2O + CO2 Mg(HCO3)2 → MgCO3 + H2O + CO2. Vařením se však nezbavíme tvrdosti trvalé (nekarbonátové), za kterou jsou odpovědné především sírany, a to síran vápenatý CaSO4 a síran hořečnatý MgSO4. K jejich odstranění používáme srážení působením hydroxidu vápenatého Ca(OH)2 a uhličitanu sodného Na2CO3: Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O Mg(HCO3)2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + MgCO3 + 2 H2O MgSO4 + Ca(OH)2 → CaSO4 + Mg(OH)2 CaSO4 + Na2CO3 → CaCO3 + Na2SO4, čímž se rozpustné hydrogenuhličitany a sírany převedou na méně rozpustné normální uhličitany, a to uhličitan vápenatý a uhličitan hořečnatý, resp. hydroxid hořečnatý.

Pitná voda    Pitná voda se získává úpravou surové vody. Surová voda se získává v České republice z podzemních (asi 45-55 %) nebo povrchových (asi 45-55 %) zdrojů. Z některých zdrojů - zejména podpovrchových - je možné získat pitnou vodu bez úpravy. http://projektysipvz.gytool.cz/ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=132

Odpadní vody - ČOV