Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkalické kovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkalické kovy."— Transkript prezentace:

1 Alkalické kovy

2 prvky Lithium Sodík Draslík Rubidium Cesium Francium

3 VÝSKYT Tyto prvky jsou velmi reaktivní a v přírodě se
nachází pouze ve sloučeninách. Sodík a draslík patří k 10 nejrozšířenějším prvkům na Zemi. Ostatní alkalické kovy se vyskytují jen v malém až v mizivém množství. Francium je radioaktivní.

4 ZISK A VÝROBA Většina alkalických kovů se získává především z mořské vody. Pouze lithium se ve větším množství získává ze svých minerálů. U ostatních alkalických kovů se nejdříve odpaří mořská voda a nechají se zkrystalizovat minerály rozpuštěné ve vodě. Jednotlivé sloučeniny alkalických kovů se od sebe oddělí a poté se získávají elektrolýzou jejich taveniny nebo se rovnou elektrolyzují a jednotlivé kovy se oddělí na základě různých teplot tání a varu.

5 základní sloučeniny obsahující tyto kovy
kamenná sůl NaCl Glauberova sůl Na2SO H2O chilský ledek NaNO3 sylvín KCl karnalit KCl . MgCl2 . 6 H2O

6 vlastnosti měkké, lehké a stříbrolesklé kovy, které lze krájet nožem
v Mohrově stupnici tvrdosti mají hodnoty menší než 1 dobře vedou elektrický proud i teplo Li, Na, K jsou lehčí než voda a plavou na ní , Rb, Cs, Fr jsou těžší než voda a klesají ke dnu dlouhodobě se uchovávají v petroleji nebo naftě, s nimiž nereagují

7 Kationty alkalických kovů barví plamen :
Li – červená Na - světlá oranž./žlutá K - tmavě oranžová Rb – růžová Cs - fialová

8 reaktivita Jejich velká chemická reaktivita je dána jejich schopnosti snadno odštípit jeden elektron. Mají nejnižší ionizační energii (energie potřebná k odtržení jednoho elektronu z izolovaného, plynného atomu nebo iontu). Reaktivita alkalických kovů stoupá s protonovým číslem prvku. (Lithium je nejméně reaktivní a francium je nejreaktivnější). Alkalické kovy reagují přímo s většinou nekovových prvků - reagují přímo s halogeny za vzniku iontových solí a s vodou za vzniku silných hydroxidů.

9 REAKCE ALKALICKÝCH KOVŮ
s kyslíkem – vznik oxidů, peroxidů nebo hyperoxidů za mírného zahřátí - s vodíkem a dusíkem i když je lithium nejméně reaktivní, tak jako jediné reaguje s dusíkem za normální teploty a při zahřátí také dokonce s uhlíkem a křemíkem bouřlivá reakce s vodou - vzniká hydroxid, uvolňuje se plynný vodík a velké množství tepla. 2 Na H2O → 2 NaOH + H2


Stáhnout ppt "Alkalické kovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google