Voda H2O
Výskyt 3 skupenství Téměř ¾ povrchu Země … 97,2% slaná Lidské tělo … 50-72%, denní spotřeba 2- 3 litry Nejvýznamnější biogenní sloučenina
1. vypařování - 2. kondenzace - 3. srážení - 4. déšť, prosakování - 5 1. vypařování - 2. kondenzace - 3. srážení - 4. déšť, prosakování - 5. vodní toky - a opět vypařování…
Význam Je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Je to rozpouštědlo, ve kterém probíhají veškeré chemické děje v organismu. Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná. Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. (Podle Guinnesovy knihy rekordů vydržel bez vody nejdéle jeden mladý Rakušan, kterého policie zapomněla v cele pro zadržené. Našla ho po 18 dnech na prahu smrti.) Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu, k výrobě elektrické energie ve formě páry a v potravinářství k výrobě nápojů atd. Je základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby Je zdrojem obživy v přímořských státech Vodní toky (řeky) a plochy (oceány, moře, jezera) hrají významnou roli v dopravě. Přítomnost vodních ploch má vliv na klima krajiny. Voda je využívána při rekreaci a sportu. Minerální voda má léčivé účinky. Obsah vody v některých potravinách: máslo 18 % chléb 40 % sýr 30 až 60 % jogurt, mléko 87,5 % maso 60-75 % jablko, hruška 85 % vodní meloun 90 % mrkev 94 % okurky, rajčata 98 %
Fyzikální vlastnosti a struktura
Voda je za normální teploty bezbarvá, v silné vrstvě namodralá kapalina bez chuti a zápachu. Její teplota varu a tání je (100°C a 0 °C)tvoří základní body Celsiovy teplotní stupnice.( tlak ?) Při přechodu do pevného stavu vzrůstá objem o 10% a led plave na vodě, protože má menší hustotu než kapalná voda. Molekuly vody jsou lomené, kovalentní vazby O-H jsou silně polární, Dva volné (nevazebné) elektronové páry na kyslíku a polarita vazeb způsobují, že molekuly vody jsou polární (mají dipólový moment) Izolované molekuly H2O jsou jen ve vodní páře. V kapalné vodě se jednotlivé molekuly sdružují (asociují) prostřednictvím vodíkových vazeb. …tepelná vodivost, povrchové napětí, velké měrné teplo
Chemické vlastnosti Voda patří mezi nejstálejší sloučeniny, nepatrně se rozkládá na výchozí prvky až za velmi vysokých teplot. S vysoce reaktivními alkalickými kovy a kovy alkalických zemin (Ca,Sr,Ba) reaguje bouřlivě za běžné teploty, přičemž vzniká vodík a příslušný hydroxid, např.: 2 Na(s) + 2 H2O(l) -> 2 Na+(aq) + 2 OH- (aq) + H2(g)Lodička,voda\lodicka2.mpg, Je voda vždy hasební prostředek ?voda\Mg+H2O.mpg Acidobazické vlastnosti vodyvoda\FlexIntUcebnice\Start.htm chemicky je voda známá jako reaktant nebo reakční produkt, jako reakční prostředí při mnoha důležitých reakcích. NADH + H+ + 1/2O2 NAD+ + H2O
Voda jako rozpouštědlo
Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O Přírodní voda není nikdy chemicky čistá. Podle jejího původu jsou v ní rozpuštěny různé látky, někdy obsahuje i látky suspendované. Celkovou tvrdost můžeme rozdělit na přechodnou, tj. uhličitanovou a na stálou. Přechodnou (karbonátovou) tvrdost vody způsobují rozpustné hydrogenuhličitany a to především hydrogenuhličitan vápenatý Ca(HCO3)2 a hydrogenuhličitan hořečnatý Mg(HCO3)2; tuto tvrdost vody lze odstranit převařením - dekarbonizací: Ca(HCO3)2 → CaCO3 + H2O + CO2 Mg(HCO3)2 → MgCO3 + H2O + CO2. Vařením se však nezbavíme tvrdosti trvalé (nekarbonátové), za kterou jsou odpovědné především sírany, a to síran vápenatý CaSO4 a síran hořečnatý MgSO4. K jejich odstranění používáme srážení působením hydroxidu vápenatého Ca(OH)2 a uhličitanu sodného Na2CO3: Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O Mg(HCO3)2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + MgCO3 + 2 H2O MgSO4 + Ca(OH)2 → CaSO4 + Mg(OH)2 CaSO4 + Na2CO3 → CaCO3 + Na2SO4, čímž se rozpustné hydrogenuhličitany a sírany převedou na méně rozpustné normální uhličitany, a to uhličitan vápenatý a uhličitan hořečnatý, resp. hydroxid hořečnatý.
Pitná voda Pitná voda se získává úpravou surové vody. Surová voda se získává v České republice z podzemních (asi 45-55 %) nebo povrchových (asi 45-55 %) zdrojů. Z některých zdrojů - zejména podpovrchových - je možné získat pitnou vodu bez úpravy. http://projektysipvz.gytool.cz/ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=132
Odpadní vody - ČOV