Automobilový průmysl v globálním kontextu, jeho budoucnost a nároky na lidské zdroje. Ing. Vladimír Hamáček, Personalistika managementu a Coaching, Škoda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik a vývoj automobilky
Advertisements

Škoda auto Mladá Boleslav
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Bakalářský studijní obor Marketing a obchod
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Název projektu: Zaměstnávání lidí s autismem Roman Turský.
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ČR Autor: Mgr. Jana Závodná
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
SKILLS Pracovní hodnocení zaměstnanců
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
CHEMIE KOLEM NÁS Brno, GUMOTEX OBSAH 1.Představení firmy 2.Trh práce a očekávání zaměstnavatele 2.1 Vzdělanostní struktura 2.2 Hard a soft.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
TRAINEE-PROGRAM ŠkodaAuto
Vlastní hodnocení školy
Isolit–Bravo spol. s r.o. Jablonné nad Orlicí. Co děláme? Vývoj a výroba vysoce náročných nástrojů a forem Lisování sofistikovaných termoplastů a termosetů.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách
Lidé ve službách.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Automobily Jméno: Petra Havlíčková Třída: VIII.
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Systém hodnocení zaměstnanců Trenkwalder KAPPA people a.s.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Automobilový průmysl v ČR
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
  Lukáš Schejbal.
ŠKODA AUTO Marketing v EU Tereza Hamáková.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
SIMPLY CLEVER Roční řízená praxe ve Škoda Auto v oblasti IT Ing. Jan Drtil, ŠKODA AUTO a. s.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Marketingový plán podniku
Profil společnosti Nový Dvůr
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Job rotace a jiné formy flexibilizace práce
Vzdělávání v období snižování nákladů
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Automobilový průmysl v globálním kontextu, jeho budoucnost a nároky na lidské zdroje. Ing. Vladimír Hamáček, Personalistika managementu a Coaching, Škoda Auto a.s. Mladá Boleslav

ŠKODA AUTO - HISTORIE 1895 1925

DĚJINY A DNEŠEK Založeno pány Laurin & Klement (původně závod na výrobu kol a motocyklů) Začátek automobilové výroby Sloučení se ŠKODA Plzeň Připojení závodů Kvasiny a Vrchlabí Joint-Venture s VW 1895 1905 1925 1950 duben 1991

ŠKODA AUTO 16. duben 1991 19. prosinec 1994 11. prosinec 1995 30. května 2000 podíl VW 30% podíl VW 60,3% podíl VW 70% podíl VW 100%

DŮVODY PRO AKTIVITU KONCERNU VW A ČSFR Vláda ČSFR hledala strategického partnera pro automobilku Škoda Očekávaný krátkodobý a dlouhodobý růst poptávky po automobilech ve střední a východní Evropě Výroba automobilů vysoké kvality a technické úrovně v zemi s výhodou nízkých mezd Vysoká úroveň technického vzdělání a odborné kvalifikace pracovníků Škody

VÝZNAM ŠKODA AUTO PRO CZ S obratem 153,6 mld. CZK je Škoda Auto největším průmyslovým podnikem v CZ 3% pracovních sil v CZ je zaměstnáno ve firmě Škoda Auto a dodavatelských firmách Škoda export = 7,7% celkového exportu z CZ V letech 1991-2003 reinvestovala Škoda Auto průměrně 12% ročního obratu

L & K, VOITURETTE – 1905-1907

ŠKODA POPULAR – 1936

VÝROBNÍ PLÁN FIRMY 1991-2004 1991 1995 2004 Superb Octavia II. Fabia Combi II. (+ 4x4) Favorit Felicia Fabia Sedan Octavia Tour Combi (+ RS, 4x4) Forman Felicia Combi Fabia Combi Pickup Pickup, FUN, Vanplus Fabia Praktik Octavia Tour (+ RS) 1991 1995 2004

ZÁVOD MLADÁ BOLESLAV Fabia Fabia Combi Fabia Sedan Fabia Praktik VÝROBNÍ PROGRAM Fabia Fabia Combi Fabia Sedan Fabia Praktik Octavia Octavia Combi VÝROBA 2004 cca 355.500 vozů ZAMĚSTNANCI cca 21.000

TRHY V ROCE 1991 Export do 30 zemí 172.000 vozů

TRHY V ROCE 2004 Export do 85 zemí 451.675 vozů

Ve všem, co děláme je naším cílem kvalita POSLÁNÍ Ve všem, co děláme je naším cílem kvalita kvalita produktů kvalita služeb kvalita spolupracovníků kvalita hospodářských výsledků

Péče o talenty

JUST - POOL Hlavní opatření Nadstavbová opatření JUST- Pool definice a cíle Cílem JUST-Poolu je vytvoření databanky talentovaných studentů s odborným nebo manažerským potenciálem a jejich rozvoj a příprava na budoucí povolání vzhledem k předpokládané cílové oblasti. Upevnění vazby student – firma ŠkodaAuto. Motivace studenta k nástupu do firmy po dokončení studia. JUST - POOL Hlavní opatření Nadstavbová opatření

Trainee-program definice, cíle jednoletý adaptační a rozvojový program pro absolventy vysokých škol technického a ekonomického směru zaměřený na vytvoření poolu potenciálního manažerského dorostu mezinárodně uznávaný pojem pro odbornou a nadodbornou přípravu čerstvých absolventů a její využití v praxi identifikace zaměstnance s kulturou firmy získání kvalifikovaných, flexibilních a vysoce motivovaných zaměstnanců vytvoření poolu potencionálního manažerského dorostu cílený rozvoj a příprava na budoucí cílovou pozici Cíle:

Trainee-program požadavkový profil úspěšné absolvování vysoké školy technického, popř. ekonomického směru pružná, pohyblivá a tvůrčí osobnost, ochotná učit se komunikativní znalost německého nebo anglického jazyka Sledovaná kritéria: Ochota učit se Sebereflexe Iniciativa, flexibilita Motivace Mobilita Podnikatelské schopnosti Sociální kompetence

Databanka Pohovory s vedoucími Assessment Center Trainee-program metodika výběru Spolupráce s vysokými školami Další nástroje personálního marketingu (např. inzerce, internet…) Databanka Praktikantské a diplomantské pobyty Pohovory s vedoucími Assessment Center Poznámka: Uchazeči jsou zváni k Assessment Center po splnění základních kritérií (přezkoumání telefonickým interview) dle aktuální potřeby ve firmě

Trainee-program struktura On-the-Job opatření Off-the-Job opatření Job-rotace, projektová práce Měsíční pobyt ve výrobě Týdenní pobyt u obchodníka …Škoda Zahraniční pracovní stáž Nadodborné semináře Jazyková příprava PC-kursy Další odborné vzdělávání Ostatní aktivity Koncernové setkání Trainees Exkurze do pobočných závodů Účast na infotour po vysokých školách a další…

Možnosti kariérového růstu Trainee-program budoucnost Trainees Povolání do managementu FNK-Program (FNK-Pool) Assessment Center Management Možnosti kariérového růstu Kandidáti do ACM (ACM) Nástup do OJ, rozvoj odborných znalostí Trainee-Program

Internacionalizace Škoda Auto Vývoj zahraničních nasazení 15 IPD 8 FSE 1 FSE 2 FSE 6 FSE 1 FSS 1 FSE 1 FSS 5FSS Vorschau 2005

Děkuji za pozornost. Ing Děkuji za pozornost. Ing. Vladímír Hamáček Vedoucí Personalistiky managementu a Škoda Auto Coaching vladimir.hamacek@skoda-auto.cz