Gastouderopvang Holandský boom hlídání dětí a jeho dopady na pečovatele Tijne Berg- le Clercq 30. listopadu 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Alternativní formy péče o děti
Ing. Stanislava Správková
Přijímací řízení.
Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Analýza Centra ProEquality
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Struktury a nabídky pro malé děti.  Proto roste uvědomění: Nemůžeme si to „Jen tak dál!“ vůbec dovolit!
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Obecná část rozpočtového práva III
Služba péče o děti v dětské skupině
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Gastouderopvang v Nizozemsku V jakém rozsahu je v Nizozemsku hlídání dětí v domácnostech (childminding) opravdovou alternativou k mateřským školkám? Tijne.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Zdravotnické zařízení městské části Praha 4 mezinárodní projekt Péče o děti jako mezigenerační most CZ.1.04/5.1.01/
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Nikola Křístek, expert projektu Unie center pro rodinu a komunitu
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Rekvalifikační kurz ČLEN PRVNÍ POMOCI.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Financování regionálního školství
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Transkript prezentace:

Gastouderopvang Holandský boom hlídání dětí a jeho dopady na pečovatele Tijne Berg- le Clercq 30. listopadu 2010

Struktura prezentace Úvod Nejlepší způsob organizace péče o dítě Holandský způsob organizace péče o dítě Holandský boom hlídání dětí Hlavní dopady Dopady pro pečovatele Některé věci se nikdy nezmění … K zamyšlení 2

Úvod Tijne Berg- le Clercq The Netherlands Youth Institute Zprostředkovatel znalostí: –Import znalostí –Export znalostí 3

Nejlepší způsob organizace péče o předškolní děti (1) Tři nejčastěji zmiňované možnosti v roce

Nejlepší způsob organizace péče o předškolní děti (2) Hlídání dětí s osvědčením v soukromých bytech 5

Holandský způsob organizace péče od dítě (1) Zákon o péči o dítě: 3 typy formální péče o dítě: 1.Centra denní péče (od 0 do 4 let) 2.Odpolední péče po škole (od 4 do 12 let) 3.Registrovaní pečovatelé o děti / hostitelská péče (od 0 do 12 let) Formální péče o dítě nezahrnuje: Herní skupiny Hlídání v době přestávky na oběd 6

Holandský způsob organizace péče o dítě (2) Příspěvek na péči o dítě: formální péči o dítě hradí: 1.Zaměstnavatelé (1/3) 2.Rodiče 3.Vláda Pokud oba partneři: pracují, absolvují určitou formu vzdělávání, účastní se naturalizačního kurzu, nebo se účastní pracovního reintegračního plánu. A pokud je poskytovatel péče o dítě registrován obecní samosprávou : € 2.9 billion paid to parents =77% of all costs per applicant

Holandský způsob organizace péče o dítě (3) Posun od finančního systému odvozeného od nabídky k finančnímu systému odvozeného od poptávky = konec státního financování služeb péče o dítě Dohled nad kvalitou ze strany: –místních samospráv –& a jejich obecních zdravotnických úřadů 8

Holandský způsob organizace péče o dítě (4) Domácnosti podle hlavního typu péče: 9

Holandský boom hlídání dětí (1) Počet dětí ve formální péči o dítě v letech 2007, 2008 &

Holandský boom hlídání dětí (2) Počet dětí hlídaných pečovateli v Holandsku 2006: : : :

Holandský boom hlídání dětí (2) Počet domácností, kterým je vyplácen příspěvek na péči o dítě pro pečovatele o děti: 2006: : : :

Holandský boom hlídání dětí (3) Důvody zvýšení rozsahu formální péče o dítě: nabídka zařízení pro odpolední hlídání po škole na základních školách vyšší státní příspěvek pro střední a vyšší příjmové skupiny zavedení povinného příspěvku zaměstnavatele A také došlo k: náhradě neformální péče o dítě péčí formální mírnému nárůstu počtu žen na trhu práce 13

Holandský boom hlídání dětí (4) Důvody rozmachu hlídání dětí: Vyšší příspěvek na hlídání dětí v rámci příspěvku na péči o dítě Posun od neformálního hlídání dětí k formálnímung Snaha matek více pracovat/studovat Hlídání dětí je finančně zajímavé Podvod? Zneužití příspěvku na dítě? 14

Holandský boom hlídání dětí (5) Důvody rozmachu hlídání dětí: Před 2005 € 0 Po 2005 € 5 € € 5 € 3 Finanční Agentura pro Hlídající úřadhlídání dětí osoba 15

Hlavní dopady Rostoucí státní výdaje na péči o děti Vládní škrty v příspěvcích na péči o dítě, zejména na registrované hlídání dětí Rostoucí poptávka vůči agenturám na hlídání dětí Rostoucí poptávka po samotných pečovatelích o děti Silné společenské nepokoje 16

Hlavní dopady Rostoucí nároky na agentury na hlídání dětí: –Neexistence automatického zařazení do státního registru pečovatelů o děti –Větší poptávka vůči agenturám zprostředkujícím hlídání dětí od roku 2008 & 2010, například: Agentura na hlídání dětí odpovídá za veškeré platby Pracovníci agentury musí mít odpovídající vzdělání Agentura ročně podpoří každého pečovatele o dítě během 16 hodin 17

Dopady na samotné pečovatele (1) Předmět dohledu od 2005 do 2009: 18 Agentura na hlídání dětí Obecní zdravotní úřad Pečovatel o dítě

Dopady na samotné pečovatele (2) Předmět dohledu od 2010: 19 Obecní zdravotní úřad Agentura na hlídání dětí Pečovatel Neexistence automatického zařazení do státního registru péče o dítě

Dopady pro samotného pečovatele (3) Rostoucí pažadavky kladené na pečovatele 2008 & 2010: –Odborná kvalifikace: Příslušný diplom nebo osvědčení První pomoc pro děti –Plynulá holandština 20

Dopady na samotné pečovatele (4) Rostoucí nároky na “pracoviště pečovatelů” od 2008 & 2010: –Oddělená ložnice pro děti od 1 a ½ roku –Nekuřácké byty & detektory kouře –Existence protokolu zamezujícího zneužívání dětí v agentuře na hlídání dětí –Počet dětí v bytě/domě 21

K zamyšlení… V průběhu času musely agentury na hlídání dětí a sami pečovatelé začít plnit vyšší (přísnější) nároky, ale: Kolik a jaké požadavky by měly splňovat? Kdo by to měl kontrolovat a jak? A proč? –Aby se snížily vládní výdaje? –Za účelem ochrany dětí? 22

Některé věci se nikdy nezmění …. (1) Některé požadavky vůči hlídacím agenturám: Vypracovat pedagogický plán Zpracovat předpisy pro výbor rodičů Zpracovat předpisy pro výbor pro stížnosti Osvědčení o dobném chování pro všechny zaměstnance However: 23

Některé věci se nikdy nezmění…(2) Některé požadavky na pečovatele a jejich pracoviště: Osvědčení o dobrém chování pečovatelů a jejich dospělých dětí Požadavek vedení seznamu zdravotních a bezpečnostních rizik Dostatečný prostor pro dětské hry 24