Hledám práci. Co teď a co potom?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Jak se uplatnit na trhu práce
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Vítáme Vás na dnešním odpoledním setkání na téma…
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
jdu na … pohovor, ÚP, do zaměstnán
Pracovní smlouva Po úspěšném absolvování pracovního pohovoru čeká uchazeče před nástupem další důležitý krok – podpis pracovní smlouvy.
vytvořený v projektu OP VK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Občanská nauka 2. ročník dvouletého učebního poměru SOU
Personální řízení Cvičení 1
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Návrh struktury personálního spisu
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
S handicapem zpět do zaměstnání
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Absolventi na trhu práce
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Komunikace při přijímacím řízení a v pracovním týmu
Téma 7 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Jak obstát na pracovním trhu aneb nalézt zaměstnání
VY_32_INOVACE_08_PEK_477_Kou
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Hledám práci. Co teď a co potom?

Víte, že… Hledání práce byste se měli věnovat stejně jako kdybyste pracovali na plný úvazek Informaci, že hledáte práci, není dobré tajit, ale naopak co nejvíce rozšířit mezi příbuzné a známé O zprostředkování zaměstnání můžete požádat úřad práce i v případě, že nepatříte mezi nezaměstnané Při shánění práce je důležité být aktivní a vytrvalý Největším průšvihem u pracovních pohovorů bývá nepřipravenost a nezájem uchazečů Jak hledat práci? Víte, že?

Co až budu hledat práci…? Víte, jak si úspěšně najít zaměstnání? Buďte aktivní! Hledejte, ptejte se, dejte o sobě vědět… Klíčová slova pro vás zní: životopis a motivační dopis Vytvořte si přehled svých předností a nedostatků Na každý pohovor se připravte (informace, oblečení…) Ujasněte si, co chcete Rozšiřujte si obzory – učte se jazyky, čtěte si články… Buďte v psychické pohodě, udržujte si lehký nadhled a zdravé sebevědomí Jak hledat práci? Postup při hledání práce

Jak dobře napsat životopis? Životopis = Curriculum Vitae (CV) je vaší vizitkou, proto nepodceňujte jeho přípravu! Při psaní svého CV si hlídejte hlavně tato 3P: Pravdivost informací Pravopis Přehlednost a střídmost Snažte se své CV vždy přizpůsobit konkrétnímu inzerátu Tipy pro vaše CV: vhodné foto pomůže, i brigády a mimoškolní aktivity se počítají, uvedením zájmů se můžete vrýt do paměti Jak hledat práci? Životopis

K čemu slouží motivační dopis? Motivační (průvodní) dopis má přesvědčit adresáta o tom, že vy jste pro něj tím nejlepším kandidátem Z motivačního dopisu by se měl adresát dozvědět: o jakou pozici se ucházíte proč máte zájem právě o tuto pozici proč by si měl na danou pozici vybrat právě vás (vaše předpoklady, znalosti, zkušenosti v daném oboru) Motivační dopis by měl být součástí každé žádosti o práci V dnešní době mívá podobu e-mailové zprávy, která by měla mít maximálně 2 odstavce Jak hledat práci? Motivační dopis

Jak a kde můžu práci hledat? na internetu existuje spousta portálů s nabídkami práce – dokážete uvést příklady? www.jobs.cz, www.prace.cz, www.monster.cz v tisku inzeráty vycházejí ve většině tištěných deníků zkuste třeba: mnoha dalšími způsoby – zkuste uvést alespoň 3: pomocí příbuzných a známých, oslovením zaměstnavatelů v personálních agenturách, na úřadech práce… Jak hledat práci? Kde hledat?

Pozvali mě na pohovor, co teď? Jak uspět při osobním setkání? Nepodceňte přípravu! zjistěte si informace o zaměstnavateli a o pozici, kam se hlásíte připravte se na testování vašich jazykových schopností přijďte včas a upravení Při rozhovoru: dbejte na vhodné vystupování (verbální i neverbální) dejte najevo svůj zájem a zapálení pro věc nelžete, pravda stejně časem vyjde najevo Hlavní je: přirozenost a přiměřenost zejména ve vlastní iniciativě, sebevědomí a vtipu Jak hledat práci? Pracovní pohovor

Hurá, vzali mě a nastupuju! Nastupujete do prvního zaměstnání? Připravte se na spoustu nového: lidé, povinnosti, stresující situace, pracovní prostředí, pravidelná pracovní doba, denní režim, finanční situace… Co vás bude při nástupu nejspíš čekat: úvodní formality – podpis smlouvy, doložení vzdělání, lékařská prohlídka, školení o bezpečnosti…. představení v novém pracovním kolektivu – víte, jak se chovat? zkušební doba – víte k čemu slouží a jak dlouho většinou trvá? Pokud ne, odpovědi naleznete v této prezentaci Jak hledat práci? Nástup do práce

Pracovní poměr a pracovní smlouva je vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem vzniká uzavřením pracovní smlouvy Pracovní smlouva musí nutně obsahovat: druh práce, kterou bude zaměstnanec vykonávat místo výkonu práce datum nástupu do zaměstnání V pracovní smlouvě může být stanovena zkušební doba: maximálně na dobu 3 měsíců (u vedoucích až na 6 měs., záleží vždy i na době trvání smlouvy – určito/neurčito ) obě strany mohou ukončit pracovní poměr bez udání důvodu Jak hledat práci? Práce – právní minimum

Zánik pracovního poměru Pracovní poměr může zaniknout několika způsoby: Zrušením ve zkušební době Během zkušební doby může zaměstnanec i zaměstnavatel od pracovní smlouvy okamžitě odstoupit, a to i bez udání důvodu Uplynutím sjednané doby Pokud byla uzavřena smlouva na dobu určitou Výpovědí Výpověď musí být: písemná, s výpovědní lhůtou min. 2 měs. Zaměstnavatel musí uvést důvody – vymezuje zákoník práce Další způsoby: okamžitým zrušením, vzájemnou dohodou Jak hledat práci? Práce – právní minimum

Pro projekt Správná volba vyrobila v roce 2010 (aktualizace 2013) Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o. p. s. Design: Creative Studio, s.r.o., Plzeň

Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt Správná volba je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky