Pronouns.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to jsem? Where am I?. Už jsem v tomhle obchodě někdy byl? Have I been in this store before?
Advertisements

Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Anglický slovosled (oznamovací věty)
Členy.
Použito z webu TICK.CZ Determinanty (členy a/the/-) dávají se k podstatným jménům doplňují, “určují” jeho význam a/an, the, (-) Členy my, your, his, her,...
Zájmena (osobní) I have got / We have got Angličtina 7. ročník
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
ANJ-GRAMATIKA Zájmena
Zájmena přivlastňovací
Počitatelná podstatná jména
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Pavlína Hůrková Datum: Název: VY_22_INOVACE_1.2.7.
PRESENT PERFECT SIMPLE
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Už ti to řekli? Have you been told already?. Kdo ti to řekl? Who told you?
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Komunikace Wh question words ve větách VY_22_INOVACE_13 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
Kdy chcete začít? What time are you going to begin?
Pronouns Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ18 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Relative Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_56.
Pronouns Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_112 ŽS Jenišovice.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Jak se mu říká? What is he called?.
Slyšel mě někdo že bych něco řekl? did anyone hear me say anything?
Co tohle znamená? What does this mean?. Všichni ví kdo jsem. Everyone knows who I am.
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
Question tags Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_421_Zájmena osobní AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová ROČNÍK,
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Nemusela se vrátit brzo she didn't have to be back early.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_440_Složeniny se SOME, ANY, NO a EVERY AUTOR: Ing. Magdalena.
Kolik je hodin? What time is it?. Jak se tam dostanu? How do I get there?
Indefinite pronouns Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
So, such, (a) few, (a) little Nominal Subject Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Nezapomeň co musíš udělat don't forget what you have to do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_427_Zájmena neurčitá a ukazovací AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tázací zájmena (6.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_56.
Osobní, předmětná, přivlastňovací
 Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Bc. Lucie Ševčíková  VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_23  Téma: členy   8.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaAnglický jazyk NázevSubject.
IF / FUTURE TIME CLAUSES. 1)I´ll wait here. You´ll get back. (until) 2)Give me a ring. You´ll hear some news. (when) 3)The TV programme will end. I´ll.
Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník:8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 05 Přivlastňovací zájmena – 5. tř.
Some/any Zájmenné a příslovečné složeniny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Because it was fun! Why did he sleep in the tent?
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Věra Tománková
Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
Jazyk a jazyková komunikace - Anglický jazyk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Quantifiers.
POZNÁVÁME ZÁJMENA JEJICH JÁ ONI NAŠE KDO ? MĚ NIC TY MŮJ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_03.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Translation 06/07 Kdy Clara vstává? When does Alice get up?
WH-QUESTIONS.
Transkript prezentace:

Pronouns

OSOBNÍ předmětný tvar Talk to me. / Talk to him. / Talk to us. podmětný tvar I am here. / He is there. / They are there. předmětný tvar Talk to me. / Talk to him. / Talk to us.

Podmětové tvary: v češtině většinou odpovídají prvnímu pádu (kdo? co?). Používáme je převážně V PODMĚTU věty: I am tall. (Jsem vysoký) She goes to work. (Chodí do práce) They will be sorry! (Toho budu litovat) : Předmětové: v češtině odpovídají pádovým osobním zájmenům (tedy ve druhém, třetím, čtvrtém, šestém a sedmém pádě). V angličtině je používáme následovně: Jako předmět slovesa: Předmět předložky: He saw me. (Viděl mě) He was talking about me.(Mluvil o mně)

PŘÍVLASTŇOVACÍ nesamostatný tvar This is my house. / This is his house. / This is our house. samostatný tvar This house is mine. / This house is his. / This house is ours.

Nesamostatná přivlastňovací zájmena: Používáme je vždy ve spojitosti s nějakou konkrétní věci (my dog, his car). Jak z název vypovídá, nemohou stát osamocena, musí za nimi vždy následovat to, co přivlastňujeme. My dog hates your cat. ( Můj pes nesnáší tvou kočku.) Samostatná přivlastňovací zájmena: Používají se v případech, kdy za přivlastňovacím zájmenem již nic není nebo také v otázkách typu: Je to tvoje? This red ball is mine. (Tenhle červený míč je můj.)

UKAZOVACÍ Ukazovací zájmena pro jednotné číslo (THIS/THAT) vyslovujeme krátce. Ukazovací zájmena pro množné číslo (THESE/THOSE) vyslovujeme dlouze. U ukazovacích zájmen se nerozlišují rody. Zajímá nás pouze skutečnost, zda se jedná o jednotné nebo množné číslo a jestli je objekt u nás (zde) nebo dál (tam

TÁZACÍ Tázací slovo: Překlad: Ptáme se na: Použití: WHAT co, jaký věc What does she do? WHICH který věc určitého počtu Which book do you want? WHERE kde,kam,kudy místo Where do you live? WHEN kdy čas When do you go to bed? WHO kdo,koho, komu osobu Who is it? WHOSE čí vlastnictví Whose pet is it? WHY Proč? důvod Why are you sad? HOW jak způsob How are you?

Složená tázací zájmena Tázací zájmeno: Překlad: Ptáme se na: Použití: HOW MANY HOW MUCH kolik jak mnoho How many books do you have? How much water do you want? HOW FAR HOW LONG HOW OLD HOW OFTEN jak daleko jak dlouhý jak starý jak často How far is it? How long is the film? How old are you? How often do you go swimming? WHAT TIME WHAT KIND v kolik hodin jaký druh přesný čas druh What time do you get up? What kind of food do you like?

Pozor na: WHAT Jaká barva se ti líbí? - jakákoli What colour do you like? x WHICH Která barva se ti líbí? – konkrétní výběr Which colour do you like? WHAT Jaká barva se ti líbí? What colour do you like? HOW Jak se máš? How are you? WHOSE Čí kniha je to? (Čí je to kniha?) Whose book is it? X Whose is the book? WHO‘S Kdo je ten muž? Who´s (who is) the man? HOW MANY Kolik je tam lidí? How many people are there? HOW MUCH Kolik vody chceš? How much water do you want?

ONE-ZÁJMENO Možná jste již zaznamenali, že slova SOMEBODY, ANYBODY, NOBODY či EVERYBODY mají synonymní výrazy SOMEONE, ANYONE, NO ONE (pozor, píše se jako dvě slova), EVERYONE. Jejich významy jsou skutečně stejné, je jen na vás, co si vyberete. Somebody stole my bag! = Someone stole my bag! I haven't seen anybody. = I haven't seen anyone. Nobody helped me. = No one helped me. Everybody needs someone. = Everyone needs someone.

Zájmeno ONE dále může zastupovat neurčitou osobu, např Zájmeno ONE dále může zastupovat neurčitou osobu, např. když mluvíte obecně o lidech. Často se to objevuje v nejrůznějších zvoláních, rčeních či příslovích. One never knows. (Člověk nikdy neví.) ONE je ale poměrně formální a objevuje se spíše v psané angličtině. V mluvené řeči je běžnější zájmeno YOU. You never know. (Člověk nikdy neví.) Se zájmenem ONE se ale setkáme často i ve slovníku a to především ve tvaru ONE'S (přivlastňovací) a ONESELF (zvratné) Zástupné ONE může nahrazovat jakékoliv počitatelné podstatné jméno (životné i neživotné). Zástupné ONE má dokonce množné číslo, ONES.

Konec 