Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily."— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, 513 01 Semily

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0240 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_10_3_15/20 Název školy Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607 513 01 Semily Autor Bc. Jana Strouhalová Tematický celek AJ — Indefinite pronouns Some x Any x No x Every Ročník Všechny ročníky SOU i SŠ Datum tvorby10.7.2013 Anotace Materiál slouží k procvičení neurčitých zájmen Some x Any x No x Every a jejich složenin. Pozornost je věnována typům vět, ve kterých se slova Some, Any, Every a No používají. Součástí výukového materiálu je i doplňovací cvičení s přiloženým správným řešením. Metodický pokyn Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora

3 INDEFINITE PRONOUNS – ZÁJMENA NEURČITÁ SOME ANY NO EVERY - ONE - THING - BODY - WHERE Somebody / someone = někdosomethig = něcosomewhere = někde Nobody / no one = nikdonothing = nicnowhere = nikde Everyone / everybody = každýeverything = všechnoeverywhere = všude +

4 SOME používáme: a) in positive sentences - v kladných oznamovacích větách. There is some milk in the glass. Ve sklenici je nějaké mléko. I saw someone jumping through the window. Viděl jsem někoho vyskočit oknem. b) in questions when we offer things - v otázkách, když něco nabízíme. Would you like some cake? Chtěl bys (nějaký) koláč? c) in questions when we ask for thing – v otázkách, když o něco žádáme. Can I have some water, please? Mohl bych dostat vodu, prosím?

5 ANY používáme: a) in negative sentences - v záporných větách. There isn't any orange juice in the fridge. V lednici není žádný pomerančový džus. Peter didn't eat anything this morning. Petr dnes ráno nic nejedl. b) in most questions – ve většině otázek (kromě dříve zmíněných). Do you need any help? Potřebuješ (nějakou) pomoc? Do you know anything about football? Víš něco o fotbale?

6 NO používáme: with a positive verb - se slovesem v kladném tvaru. do češtiny se pak celá věta překládá záporně. There is nobody at home. Doma nikdo není. I have nothing to do. I am very bored. Nemám co dělat. Velmi se nudím.

7 EVERY používáme: In positive sentences - v kladných větách. We use a singular verb after „every…“ Po „every…“ vždy používáme sloveso v jednotném čísle. Everybody knows that London is the capital of England. Každý ví, že Londýn je hlavní město Anglie. Bill plays computer games every evening. Bill hraje počítačové hry každý večer.

8 Přeložte věty: Somebody stole my English book. Can you lend me some money, please? There is nothing in the fridge. We need to buy some food. Is everything all right? I didn't say anything. Have you got any friends? It is dark. I can't see anything.

9 Řešení: Somebody stole my English book. Někdo ukradl mou anglickou knihu. Can you lend me some money, please? Můžeš mi půjčit nějaké peníze, prosím? There is nothing in the fridge. We need to buy some food. V ledničce nic není. Potřebujeme koupit nějaké jídlo. Is everything all right? Je všechno v pořádku? I didn't say anything. Nic jsem neřekl. Have you got any friends? Máš nějaké přátele? It is dark. I can't see anything. Je tma. Nic nevidím.

10 Zdroj ilustrací: http://office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily."

Podobné prezentace


Reklamy Google