Komunitní plánování o.p.s. Komunitní plánování o.p.s.  Ivan Úlehla  Žďár 58, 398 11 Protivín   

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Úvod do kpss Ivan Úlehla. Komunitní plánování o.p.s.  Posláním společnosti je šířit a prosazovat principy a metody komunitního plánování.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Setkání PS obcí a zástupců samospráv
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Financování sociálních služeb pro města a obce v r Obec – poskytovatel, zřizovatel, donátor Vyrovnávací platba, zapojení obcí a jejich PO Role obcí.
Sociální práce s lidmi ohroženými nebo sociálně vyloučenými Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Aktuální informace k financování sociálních služeb v roce 2015 a 2016 Brno, Ing. Linda Maršíková Oddělení koncepce financování sociálních služeb.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje D. Vrána.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR s přihlédnutím ke kontextu EU Mgr. Jana Bartošková Krajský úřad Zlínského kraje, Odbor sociálních věcí Inovace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Ministerstvo financí ČR
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Ing. Stanislava Správková
Klíčové aktivity projektu
STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY OPAVSKO Z.S. CZ /0.0/0.0/16_063/
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

komunitní plánování o.p.s. Komunitní plánování o.p.s.  Ivan Úlehla  Žďár 58, Protivín   

komunitní plánování o.p.s. 49°13'56.98" 14°13'29.59"

komunitní plánování o.p.s. OPS od roku 2002  17 výcviků pro triády (60 h)‏  2 roční projekty zavádění kpss v KV kraji  3letý projekt vzděl. a supervize MČ Prahy (80h)‏  3letý tendr MPSV jednotné metodiky prss  výcvik krajských metodiků a vzdělavatelů (240)‏  střednědobý plán rozvoje sociálních služeb pro Jihomoravský a Karlovarský kraj

komunitní plánování o.p.s. Reforma sociálních služeb rok 2000  stávající systém financování je neudržitelný  struktura služeb neodpovídá potřebám lidí  kvalita služeb je špatná  není zákon o sociálních službách

komunitní plánování o.p.s. Úkoly reformy  orientovat se na plnění zadaných výstupů (priorit) nikoli orientace na normy a kvóty  zavést komunitní plánování služeb (dostupnost, efektivita a přiměřenost)‏  služby musí odpovídat na potřeby lidí v nepříznivé sociální situaci  zavést standardy kvality sociálních služeb  peníze za uživateli nikoli za poskytovateli

komunitní plánování o.p.s. Budoucnost reformy  „dotlačit“ reformní myšlení na kraje a obce  do roku 2013 přebudovat služby (ESF)‏  „bez plánu nejsou peníze“  propojit standardy kvality služeb a prss  dopracovat indikátory kvality prss

komunitní plánování o.p.s. Výstupy reformy 2007  Bílá kniha v sociálních službách  Standardy kvality sociálních služeb  Metodiky pro plánování rozvoje sociálních služeb  Krajští metodici pro plánování  Národní priority  Odpovědnost za služby mají kraje a obce  Část peněz jde za uživateli

komunitní plánování o.p.s. Financování sociálních služeb §101  dotace ze státního rozpočtu pouze pro registrované poskytovatele  dotují se běžné výdaje v souladu se zpracovaným střednědobým plánem rozvoje  dotace je poskytována prostřednictvím kraje  výše dotace pro kraje se stanoví mj. na základě zpracovaného střednědobého plánu rozvoje

komunitní plánování o.p.s. Povinnost krajů  zpracovat SPRSS ve spolupráci s obcemi, poskytovateli a uživateli  sleduje a vyhodnocuje plnění plánů  informuje MPSV o plnění plánů

komunitní plánování o.p.s. národní priority, koncepce krajské plány národní plán obecní plány krajské priority, koncepce obecní priority, koncepce formuluje skládají vymezují naplňuje

komunitní plánování o.p.s. Veřejná zakázka MPSV 2005  až bude zákon v platnosti mít metodiky  zajistit jednotný přístup k plánování  vytvoření metodik pro plánování na lokální a regionální úrovni  vytvoření vzdělávacích programů pro zpracovatele plánů krajské vzdělavatele  vyškolení krajských vzdělavatelů  návrh další metodické podpory plánování

komunitní plánování o.p.s. Metodiky pro plánování  jednotné pro všechny obce a kraje  princip spolupráce triády pro všechny úrovně  plán stojí na dohodách, které zajišťují jeho splnitelnost  přiměřenost řešení místním podmínkám, přání a zdrojům

komunitní plánování o.p.s. vyškolení krajských metodiků - vzdělavatelů metodika plánování návrh dalšího metodického vedení návrh metodik vzdělávní pro účastníky vzdělávní pro krajské metodiky pilotní školení účastníků analýza dobrých zkušeností analýza vzdělávacích programů Osnovy vzdělávání          film  

komunitní plánování o.p.s. Národní priority služeb §2  zachovávat lidskou důstojnost osob  vycházet z individuálně určených potřeb  působit na osoby aktivně  podporovat rozvoj jejich samostatnosti  motivovat proti dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace  posilovat sociální začleňování  poskytovat v zájmu osob a v náležité kvalitě  zajišťovat dodržování lidských práv a svobod

komunitní plánování o.p.s. Plán rozvoje sociálních služeb  oblast sociálních služeb  pro všechny cílové skupiny  přebudování struktury a organizace služeb  rozvoj a útlum služeb  řeší dostupnost, návaznost a kvalitu služeb

komunitní plánování o.p.s. Kapitoly požadované po krajích 07  návrh strategie zajišťování služeb = priority rozvoje a útlumu a jejich financování  přehled nyní poskytovaných služeb  potřeby uživatelů v poskytování služeb  náměty k chybějícím službám  rozklíčování způsobu financování

komunitní plánování o.p.s. Konstrukce plánu §3, h)‏ potřeby zdroje hledání způsobů uspokojování potřeb ekonomické vyhodnocení strategie zajišťování a rozvoje služeb povinnosti zúčastněných sledování a vyhodnocení + +

komunitní plánování o.p.s. Zjišťování potřeb §3, h  §3, písm. h) „aktivní zjišťování potřeb osob ve stanoveném území“  §94 písm. a) obec „zjišťuje potřeby poskytování sociálních služeb osobám nebo skupinám osob na svém území“  §95, písm. a) analogicky kraj

komunitní plánování o.p.s. Obec zjišťuje potřeby, aby  podávala informace o službách (§94, b)‏  reagovala na zjištěné potřeby vytvářením nabídky ve spolupráci dle §94, c)‏  měla podklady pro zpracování SPRSS  mohla garantovat svým občanům poskytnutí odpovídající služby  mohla jednat s krajem o financích

komunitní plánování o.p.s. Potřeby  už nikdy nezkoumejte jaké služby jsou potřeba  zkoumejte, jakou pomoc a podporu lidé v nepříznivé sociální situaci potřebují, aby se mohli začlenit, nebo předejít sociálnímu vyloučení, a tedy přiměřeně žít běžný způsob života svých vrstevníků  žízeň – napít se – vodárna  srovnat zjištěné potřeby se stávajícími zdroji a navrhnout možnosti uspokojování = zjišťovat potřeby poskytování služeb

komunitní plánování o.p.s. Zdroje  ochota participovat  odborníci v regionu  dostupné finance na  provoz  přebudování  stávající služby a jejich odborníci

komunitní plánování o.p.s. Popis současné sociální situace  kvalita služeb a potřeby službami uspokojované  rozvojové plány poskytovatelů  potřeby lidí na stanoveném území  dostupné zdroje  sociální vývojové trendy daného území  alokace finančních prostředků a efektivita  možnosti změn

komunitní plánování o.p.s. Běžný život  jaký je běžný život jednotlivých věkových a sociálních skupin?  má se na něm něco měnit a jakým směrem?  co nejnutnějšího mají služby nahrazovat, aby člověk žil běžným životem?  jaké způsoby života nepodporovat a jak to dělat?

komunitní plánování o.p.s. Priority  jak budeme naplňovat priority národní/krajské?  priorita „udržet a rozvinout stávající síť služeb“ je sebevražedná  jakou prioritu si stanovit pro oblast:  změn  útlumu  rozvoje

komunitní plánování o.p.s. Záměr  aby obce a kraje toto vše a mnoho dalšího zavedly, je to celé napojeno na financování – bez plánu nejsou peníze  cílem je, aby bylo normální dívat se co lidi pálí, dát ty, které to pálí dohromady a poskytnout jim servis tak, aby sami situaci řešili  zlepšit efektivitu vynaložených prostředků na služby, které lidi opravdu potřebují

komunitní plánování o.p.s. Děkuji za pozornost Ivan Úlehla