Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního hospodářství
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Nebezpečné odpady.
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.
Integrovaný registr znečišťování
Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Registrace podle EMAS III
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Podnikový informační systém pro odpadové hospodářství
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právní režim nakládání s odpady
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vodohospodářské aktuality
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Odbor životního prostředí MHMP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec

Zadání •Revize potřeb –Mezinárodní reporting –Národní ohlašování –Hodnocení politiky •IT řešení

CENIA Řízení mezinárodního reportingu ISSISR EURLEX Expert MŽP Odpovědný expert Zásadní datové zdroje vstup dat Požadavky na data data požadavek Nový reporting Požadavky na data Report požadavek Archív zpráv Report Příjemce zprávy Report Zadání nového reportingu

Národní ohlašování Řízení ohlašování povinnými subjekty Centrální ohlašovna – komunikační rozhraní mezi ohlašovateli a dotčenými subjekty státní správy (ověřovatelé hlášení), pověřenými konkrétními úkoly na základě platné legislativy.

Národní ohlašování CO ohlašovatel ČIŽP Krajský úřad ORP Správci povodí VÚV T.G.M. CENIA ČHMÚ

Národní ohlašování název formulářelegislativní zmocněnívěcný ověřovateldatum pro doručení formuláře Formulář pro hlášení do integrovaného registru znečišťování Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., příloha 4 Česká informační agentura životního prostředí (CENIA) Do Souhrnná provozní evidence (SPE) zdrojů znečišťování ovzduší - provozovatelé zvláště velkých a velkých zdrojů Vyhláška MŽP č. 356/2002 Sb., příloha č. 9 Česká inspekce životního prostředí do Vzor pro předání oznámení o výpočtu poplatku za znečišťování ovzduší Legislativa nepředepisuje jeho formu, tento byl vytvořen na MŽP (nejvíce používaný) Krajský úřaddo Společný formulář pro souhrnnou provozní evidenci zdrojů – provozovatelé středních zdrojů a pro poplatky Formulář SPE - dle Vyhláška MŽP č. 356/2002 Sb., příloha č. 9; poplatkový formulář - legislativa nepředepisuje jeho formu; Obec s rozšířenou působností do Roční hmotnostní bilance rozpouštědelVyhláška MŽP č. 355/2002 Sb., příloha č. 4 Krajský úřad nebo Obec s rozšířenou působností do Oznamovací list uživatele organických rozpouštědel těkavých organických látek a produktů s jejich obsahem Vyhláška MŽP č. 355/2002 Sb., příloha č. 6 Krajský úřad nebo Obec s rozšířenou působností do Odběr povrchové vodyVyhláška MZe č. 431/2001 Sb., příloha č.2 Správce povodído Odběr podzemní vodyVyhláška MZe č. 431/2001 Sb., příloha č. 1 Správce povodído Vypouštěné vodyVyhláška MZe č. 431/2001 Sb., příloha č.3 Správce povodído Formuláře zasílané do Centrální ohlašovny

Národní ohlašování Formuláře zasílané do Centrální ohlašovny název formulářelegislativní zmocněnívěcný ověřovateltermín doručení formulářů poplatková hlášení pro stanovení výše záloh poplatku za odebrané množství podzemní vody (za zdroj odběru podzemní vody) Vyhláška MŽP č. 125/2004Sb., příloha k vyhlášce Česká inspekce životního prostředí poplatkové přiznání pro výpočet vyrovnání poplatku (za zdroj odběru podzemní vody) Vyhláška MŽP č. 125/2004Sb., příloha k vyhlášce Česká inspekce životního prostředí do Poplatkové hlášení za zdroj znečišťováníVyhláška MŽP č. 293/2002 Sb., příloha č.4Česká inspekce životního prostředí do Poplatkové přiznání za zdroj znečišťováníVyhláška MŽP č. 293/2002 Sb., příloha č.4Česká inspekce životního prostředí do Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., příloha č. 6Krajský úřad nebo Obec s rozšířenou působností V praxi nejčastěji 1x ročně do (dle vodoprávního povolení) Dotazník – Registr průmyslových zdrojů znečištění Není legislativní zmocněníVÚV TGMdo Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru Vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb.,příloha č. 19MŽP -CeHOdo Hlášení o produkci a nakládání s odpadyVyhláška MŽP č. 383/2001 Sb.,příloha č. 20Obec s rozšířenou působností do 15.2.

Národní ohlašování Formuláře zasílané do Centrální ohlašovny název formulářelegislativní zmocněnívěcný ověřovateltermín doručení formulářů Zařízení na využívání a odstraňování odpadů Vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb., příloha č. 22 Obec s rozšířenou působností Provozovatelé do 2 měsíců od zahájení nebo ukončení provozu zařízení. ORP musí nahlásit změny za předchozí rok do na MŽP. Skládky odpadůVyhláška MŽP č. 383/2001 Sb., příloha č. 23 Obec s rozšířenou působností Provozovatelé do 2 měsíců od zahájení nebo ukončení provozu zařízení. ORP musí nahlásit změny za předchozí rok do na MŽP. Evidence o shromažďovacích místech nebezpečných odpadů a sběrových místech a skladech odpadů Vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb., příloha č. 24 Obec s rozšířenou působností Evidenční list využití kalů v zemědělství Vyhláška MŽP č. 382/2001 Sb., příloha č. 1 Obec s rozšířenou působností do 15.2.

Hodnocení politiky ŽP

Situace v letech Situace v letech Long-term trend of annual sulphur dioxide pollution (microg/m3) Source: CHMI

Hodnocení politiky ŽP •Cardiffský proces – hodnocení dopadů sektorových politik na ŽP •Hodnocení vhodnosti státních podpor z hlediska vlivu na ŽP (ekologicky nevhodné podpory) •Indikátory UR •Ročenka a Zpráva o ŽP •…

IT řešení •4 organizace resortu budou od nezávislé na přímém řízení z MŽP (ČHMÚ, ČGS, VÚV, VÚKOZ) •Definování řiditelných vazeb, předávání ucelených vyhodnocených informací MŽP místo toku dat  Pravděpodobný vznik dvou agentur řídících své informační toky pro podporu MŽP v oblastech tvorby a hodnocení politiky, strategií, legislativy a mezinárodních vazeb … laissez faire

CENIA, Czech Environmental Information Agency Kodanska Prague 10 Czech Republic Phone: Fax: Děkuji za pozornost