ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 Celková charakteristika Kongresu „ Energetická budoucnost vzájemně propojeného světa“ Energetický komitét ČR WEC EGÚ.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vnější dimenze energetické politiky EU
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků za rok 2008

Název, zařazení, cíl a roky řešení •Výzkum dlouhodobě udržitelného rozvoje energetiky ČR se zaměřením na jaderné a další perspektivní technologie pro výrobu elektřiny a tepla a úspory energie ve všech odvětvích lidské činnosti - "Udržitelný rozvoj energetiky •Projekt v rámci programu MPO „Trvalá prosperita“ •Cílem projektu je identifikace možných postupů a časových horizontů nasazování nových postupů a technologií umožňujících náhradu za dočerpávané fosilní zdroje ve vhodné kombinaci nových jaderných energetických zdrojů, obnovitelných zdrojů energie a využívání vodíkových technologií a v dlouhodobé perspektivě energetického využívání řízené jaderné fúze •Projekt je řešen v letech 2007 až 2010

Dílčí cíle projektu •Zvýšení spolehlivosti, bezpečnosti a pohotovosti energetických zdrojů a jejich zapojení do veřejných distribučních sítí. •Omezení využívání neobnovitelných zdrojů energie a snížení negativních vlivů na životní prostředí a populaci •Stimulace aktivního přístupu k úsporám energie ve všech odvětvích lidské činnosti •Zajištění energetických potřeb takovými způsoby, které vedle omezení nežádoucích emisí skleníkových plynů přinesou také úspory neobnovitelných přírodních zdrojů.

Řešitelský tým •Řešení bude probíhat v rámci konsorcia 4 významných výzkumných a vývojových organizací v dané problematice v rámci České republiky i v rámci mezinárodních výzkumných a vývojových programů: •ENVIROS - příjemce podpory •Spolupříjemci podpory: –VUPEK-ECONOMY –EGU-Brno –Ústav jaderného výzkumu (ÚJV)

Hlavní etapy projektu •Etapa 1 – Výzkum trendů ve vývoji energetického hospodářství ČR, úlohy a disponibility fosilních zdrojů energie a nasazování nových zdrojů energie (jaderných energetických zdrojů, obnovitelných zdrojů energie, využívání vodíkových technologií a v dlouhodobé perspektivě energetickým využíváním řízené jaderné fúze). Termín: 09/ /2009 •Etapa 2 – Výzkum a vypracování modelových technik a nástrojů pro posuzování nasazování nových zdrojů energie do energetického hospodářství na období až za rok Termín: 09/ /2010 •Etapa 3 – Výzkum a vypracování modelových technik a nástrojů pro posuzování nasazování nových zdrojů energie do elektrizační soustavy ČR na období až za rok Termín: 1/ /2010 •Etapa 4 – Výzkum a ocenění parametrů pokročilých technologií použitelných pro výrobu elektřiny, tepla a vodíku v perspektivě za rok Termín: 1/ /2010 •Etapa 5 – Komplexní analýza a optimalizace výstupů z etap 1-4. Termín: 4/2010 – 12/2010

Rozdělení nákladů podle etap a roků

Problematika dlouhodobé udržitelnosti •Po roce 2030 náběh nových technologií a další dosud ne zcela identifikované změny po roce 2050 •Ekonomický vývoj a s tím spojená poptávka po energii se velmi obtížně prognózuje – viz ekonomické problémy současnosti •Změny klimatu a chování lidstva je spojeno s mnoha otazníky a problémy •Mimořádný význam snahy o efektivnější užití a úspory energie •Strategie krytí potřeb - bezpečnost dodávek – minimalizace dopadů na klima a životní prostředí – ekonomika energetických procesů – sociální dopady •PROTO JE NUTNO STUDOVAT I VÝHLED ZA ROK 2050: –Nikoliv snaha formulovat optimální vývoj a energetickou politiku, –ALE variantní scénáře a citlivostní analýzy poskytující informace o tom CO SE STANE KDYŽ –K tomu jsou potřebné odpovídající vstupy

Nové scénáře EU27 naplňující

Pojetí nově připravované EPE •Navrhovaný pětibodový „EU Energy Security and Solidarity Action Plan“ obsahuje návrhy v oblasti: –Rozvoje energetické infrastruktury a diversifikace energetických zdrojů –Vnější energetické vztahy –Krizové mechanismy pro ropné produkty a zemní plyn –Energetická efektivnost –Nejlepší využití tuzemských energetických zdrojů. •Filosofické pojetí dlouhodobého výhledu do roku 2050, které je založeno na tom, že z dnešního podílu nízkouhlíkové výroby elektřiny ve výši 44 % by se podíl zvýšil do začátku dvacátých let na dvě třetiny a do roku 2050 by výroba elektřiny v EU byla zcela založena na nízkouhlíkové bázi, pozemní doprava by bylo do roku 2050 nezávislá na ropě (přechod na elektřinu, vodík a alternativní paliva) a přechod na výstavbu pouze nízkoenergetických budov, respektive budovy dodávajících energii ven a těmto záměrům odpovídající elektrický systém (decentralizované zdroje energie);

World Energy Outlook IEA 2008

Intenational Energy Outlook – ME USA 2008

Emise CO2 podle IEA 2008

Variantní scénáře snížení emisí CO2

Poznatky – na co se zaměřit? •Shromáždit co nejvíce poznatků o možnostech (ve výhledu za rok 2050): –vývoji světové, evropské a české ekonomiky –zvyšování efektivnosti a úsporách energie –nových technologií užití fosilních, jaderných i obnovitelných zdrojů energie –nástupu vodíkové energetiky –technologií na snížení vlivů na životní prostředí a klima  Vše nejen z energetického hlediska u uživatele, ale také co to bude stát materiálově a energeticky, kdy lze uvažovat s nasazením •Ocenit zpětný vliv přechodu na nové technologie na spotřebu energie a ekonomiku: •solární zařízení, zařízení pro užití větrné a geotermální energie, CCS, nástup jádra, vodíková energetika, zařízení na skladování energie, snižování emisí atd, •vícecestné zásobování dopravy (ropné výrobky, biopaliva, plyn, elektřina, vodík a problém hybridů) •Prohloubit posuzování užití nových technologií a energetických dopravních systémů, a to i ve vazbě na tendence v EU – propojení modelů ENVIROS a EGÚ

Poznatky – na co se zaměřit? •Dál pokračovat ve zdokonalení modelové techniky •Zlepšit vypovídací schopnost a presentační formu výstupů z modelů •Kromě scénářů variantních se více zaměřit na citlivostní analýzy a krizové scénáře JAK DÁL ? •V roce 2009 – dokončit sběr informací a úprav v modelech – ověřovací scénáře •V roce 2010 – variantní, rizikové scénáře a citlivostní analýzy – závěrečné zprávy •Pochopitelně průběžně využívat výsledky při jiných činnostech pro státní správu a další zájemce (SEK, projekce emisí...). DĚKUJI ZA POZORNOST