Agrofórum 2012 přímé platby po roce 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY EU PRO ROKY
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Regionální dimenze sítě TEN-T
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
BSP Kick off meeting, June 16 03
Chmelařský kongres Praha 2008
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
PRINCIPY NASTAVENÍ PODPOR PO ROCE 2013 Setkání s NO na MZe – 8/10/2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Chronologie vývoje nové SZP v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
SZP v ČR po roce 2013, výhled a porovnání se současností pro AGROFÓRUM 2012 Ing. Jan Dejl Ředitel odboru pro přímé platby (MZe)
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Reforma společné zemědělské politiky po roce 2014 a její nastavení v ČR z pohledu ZS ČR Ing. Martin Pýcha Zemědělský svaz ČR.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Příprava a podání Jednotné žádosti. Standardně do 15. května (v roce 2015 byl termín posunut do 29. května) + 25 dní pro pozdní podání (se sankcí) Termín.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Financování Národního programu GZ pro výživu a zemědělství 2016 Rada genetických zdrojů rostlin, VÚRV, Ing. Vlastimil Zedek, Ministerstvo zemědělství.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Pěstování RRD na zemědělské půdě
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Transkript prezentace:

Agrofórum 2012 přímé platby po roce 2013 Ing. Jan Dejl Ředitel odboru pro přímé platby (MZe) jan.dejl@mze.cz

Přímé platby Rok 2012 Rok 2013 Reforma SZP (2014 -2020)

Přímé platby v roce 2012 v letošním roce dojde poprvé v NČS k aplikaci modulace na základě rozhodnutí EK z října 2011 významný dopad bude mít na čerpání Top-Up modulace bude posuzována individuálně na úrovni farmy a vypočítá se z celkové sumy všech přímých plateb (SAPS, zvláštní podpora dle čl. 68, oddělená platba na cukrovku, oddělená platba na rajčata) a nároku na Top- Up

Přímé platby v roce 2012 pokud přesáhne celková suma přímých plateb pro daný podnik částku 5.000 EUR, částka překračující tuto úroveň podléhá modulaci na úrovni 10 % - takto vypočtená částka modulace se odečte od nároku na Top-Up v letošním roce v případě, že součet přímých plateb a Top-Up přesáhne částku 300.000 EUR, aplikuje se na částku přesahující tuto hranici další dodatečná modulace ve výši 4 % - takto vypočtená částka modulace se odečte od nároku na Top-Up v letošním roce

Přímé platby v roce 2012 vlivem modulace může být skutečný nárok na výplatu Top-Up na úrovni farmy výrazně redukován u podniků s velkým objemem přímých plateb - může být dopad modulace takový, že skutečný nárok na výplatu Top-Up pro danou farmu může být roven nule

Přímé platby v roce 2013 na základě novely NR č. 73/2009 (ES) z roku 2012 bude možné poskytnout Top-Up i v roce 2013 Top-Up může být poskytnut pouze na sektory, které obdržely Top-Up v roce 2012 podmínky pro poskytnutí budou stejné jako v roce 2012 (aplikace modulace) poskytnutí Top-Up v roce 2013 bude rozhodnuto na národní úrovni modulace přímých plateb pro NČS bude stejná jako v roce 2012

Reforma SZP (2014 – 2020) návrh nařízení o přímých platbách na roky 2014 – 2020 zavádí v rámci I. pilíře vícesložkový systém přímých plateb založený na platebních nárocích pro všechny ČS základní platba, ozelenění, platby pro malé a mladé farmáře, eventuálně možnost vymezení až 5 % obálky na oblasti LFA a dále dobrovolné vázané podpory až do výše 10 %

Reforma SZP (2014 – 2020) ČR se v rámci vyjednávání k reformě SZP bude zaměřovat především na (1): zrušení návrhu na zastropování přímých plateb, případně na zajištění varianty s co nejmenším dopadem na zemědělce v ČR dosažení dostatečné flexibility v definici aktivního farmáře na národní úrovni nastavení vhodných podmínek pro ošetření citlivých sektorů

Reforma SZP (2014 – 2020) ČR se v rámci vyjednávání k reformě SZP bude zaměřovat především na (2): dosažení rovného přístupu ke všem ČS u čl. 22 (interní konvergence plateb) nastavení systému s platebními nároky, tak aby co nejvíce kopíroval potřeby ČR (např. parametry využívání národní rezervy) prosazení dobrovolné povahy platby malým a mladým farmářům

Reforma SZP (2014 – 2020) ČR se v rámci vyjednávání k reformě SZP bude zaměřovat především na (3): optimální nastavení podmínek greeningu (a): dobrovolnost greeningové složky rozhodnutí o aplikaci greeningu na úrovni farmáře sankce za případné nesplnění požadavků na ozelenění nepřesáhne výši samotné greeningové platby

Reforma SZP (2014 – 2020) ČR se v rámci vyjednávání k reformě SZP bude zaměřovat především na (4): optimální nastavení podmínek greeningu (b): agrotechnická a ekonomická logika navržených opatření (diverzifikace plodin, zachování travních porostů a EFA) se snahou zamezit zhoršení konkurenceschopnosti evropských zemědělců

Principy nastavení plateb v kontextu řešení problémů živočišné výroby a citlivých sektorů priorita MZe – řešení situace citlivých sektorů, s důrazem na ŽV (především přežvýkavce) připraven materiál s názvem „Principy nastavení podpor v období po roce 2013 v souvislosti s reformou Společné zemědělské politiky“, který byl poradou ministra (PM) schválen dne 30.10. 2012

1. Regionalizace přímých plateb varianta ČR = 1 region varianta ČR = více regionů (LFA/Non LFA, výrobní oblasti, NUTS) Rozhodnutí PM: ČR = 1 region (varianta administrativně nejméně náročná, navazující na stávající systém SAPS)

2. Administrace platebních nároků (PN) Zavedení PN od roku 2014 - varianty: administraci PN bude provádět SZIF administraci PN bude provádět MZe na administraci PN se bude podílet jak SZIF, tak MZe Rozhodnutí PM: administraci PN bude provádět SZIF (nejvhodnější varianta z hlediska legislativně-právního i administrativního)

3. Platba na oblasti s přírodními omezeními (LFA) platbu ve výši 5 % národního stropu na přímé platby neposkytnout platbu poskytnout plošně na celou výměru LFA platbu poskytnout na úzce zacílenou oblast LFA Zavedení možnosti podporovat LFA v rámci přímých plateb je ústupek EK pro státy, kde vypočtená újma je vyšší než maximální limit pro platby stanovený v nařízení pro rozvoj venkova, a tudíž nelze v rámci rozvoje venkova tuto újmu plně kompenzovat Toto není případ ČR, protože dle předběžných propočtů LFA platby v ČR nepřesáhnou stanovený limit

4. Postupné sbližování hodnoty PN v současné době je tato možnost ponechána výlučně členským státům s režimem jednotné platby (SPS) ČR spolu s některými novými členskými státy EU (HU, LT, LV, SK a RO) usiluje o rozšíření působnosti tohoto článku i na státy uplatňující jednotnou platbu na plochu (SAPS) jednalo by se o časově limitovanou podporu do roku 2018 (od roku 2019 by měla být nastavena jednotná hodnota platebních nároků) MZe bude nadále ve spolupráci se SZ Brusel usilovat o prosazení možnosti využití odlišení hodnoty PN i pro státy, které aplikovaly SAPS

5. Využití nepovinné podpory vázané na produkci využití 10 % národního stropu na přímé platby (PP) - pro členské státy aplikující SAPS (včetně ČR) využití více jak 10 % národního stropu na PP - pro některé členské státy aplikující SPS možnost podpory doposud podporovaných sektorů (chmel, škrobové brambory,cukrovka, rajčata, přežvýkavci) příp. podpora dalších sektorů ČR usiluje o rozšíření seznamu podporovaných sektorů a možnost navýšení této podpory nad 10 % národního stropu na PP i pro členské státy se SAPS

6. Flexibilita mezi pilíři možnost alokovat až 10 % národního stropu na přímé platby ve prospěch EAFRD alokované % je do roku 2019 neměnné MZe bude tuto možnost nadále sledovat, a to zejména ve vztahu k sektorovému zacílení v rámci PRV na oblast živočišné výroby a citlivých sektorů

Současný stav přípravy nastavení podpor pro citlivé sektory prostřednictvím přímých plateb: priorita MZe - řešení situace citlivých sektorů, s důrazem na ŽV (především přežvýkavce) podpora prostřednictvím regionalizace se jeví jako nevhodná (problematické zacílení na citlivé sektory a administrativní náročnost) - na základě usnesení z PM nebude využita možnosti využití čl. 38 na podporu citlivých sektorů s důrazem na podporu ŽV, především přežvýkavců , dále chmel, škrobové brambory, (cukrovku) pokud ČR bude umožněno využít čl. 22 (odlišení hodnoty PN), možná alternativa k čl. 38 v případě nedostatečnosti finančních prostředků na základě tohoto článku (např. na podporu cukrovky, příp. rajčat)

Podpora ŽV prostřednictvím environmentálních opatření PRV 2014+ A) Plošná opatření čl. 29 - Agroenvironmentální-klimatické operace (AEO) podopatření ošetřování travních porostů (u pastevních titulů je zavedena přímá podmínka pastvy hospodářských zvířat) podopatření péče o krajinu (v rámci vybraných titulů je nepřímo podporována živočišná výroba přes vytváření krmivové základny (vytvářením krmivové základny dochází nepřímo k podpoře dojného skotu, který nemá přímou vazbu na travní porosty) čl. 30 - Ekologické zemědělství (EZ) - podopatření travní porosty čl. 32 - Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními (LFA)

kritérium způsobilosti: AEO – podopatření ošetřování travních porostů, EZ – podopatření travní porosty a LFA platba na ha travního porostu (AEO a EZ), resp. na ha z. p. (LFA) za podmínky dodržení minimální intenzity hospodářských zvířat vztažené na ha z. p. (tím je zajištěno, že platbu obdrží pouze chovatelé hospodářských zvířat) oproti programovému období 2007-2013 je plánována změna v podmínce minimální intenzity hospodářských zvířat (kdy bylo nutné splnit intenzitu min. 0,2 VDJ/ha travního porostu) - pro programové období 2014-2020 je plánováno zvýšení až na 0,3 VDJ/ha z. p.

Příspěvek projektových opatření PRV k podpoře ŽV podpora výstavby nebo rekonstrukce ustájovacích prostor a chovatelských zařízení, skladovacích prostor pro druhotné produkty živočišné výroby a pro objemná krmiva preference projektů se zaměřením na welfare zvířat, preference žadatelů zařazených do AEO, žadatelů s určitým minimálním poměrem VDJ/ha, apod. investice do zpracování vlastních produktů, podpora režimů kvality, preference krátkých dodavatelských řetězců

Děkuji za pozornost.