Kojenecké, batolecí a předškolní období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Kojenecké období.
Kojenec - socializace Škola:
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Batole - socializace Škola:
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Vývoj člověka - postnatální
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Komunikace s dětským pacientem
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Mladší školní období.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
BATOLE 1 – 3 rok.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Zpracovala: Erika Vash Jarmila Strachoňová Lenka Russwurmová
PŘEDŠKOLNÍ VĚK.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
Přednáška č. 3 Předškolní období
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vývojová psychologie Novorozenec, kojenec.
Logopedická třída MOTÝLCI
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Alternativní a augmentativní komunikace
NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Vývojová dysfázie.
Vývoj dítěte v období mezi 1 a 3 roky
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
ETAPY LIDSKÉHO VÝVOJE. Prenatální období Od početí do porodu Prudký tělesný vývoj Interakce s vnějším světem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Socializace Kejřová.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

Kojenecké, batolecí a předškolní období

Kojenecké období-první rok života (cca 1,5-12 měsíců) V tomto období je vývojovým milníkem 9. měsíc. Dítě leze, chodí s oporou kolem ohrádky. Uchopí i drobný předmět (klešťový úchop). V řeči využívá slabičných tvarů (ba-babička) Individuální variabilita ve vývoji řeči je ovšem značná!!!! Postoupil kefalokaudální vývoj-nyní používá i kolínka k lezení. Vývoj úchopu-od dlaňového ke klešťovému. Začíná záměrně pouštět předměty.

Kojenecké období-první rok života Sociální vztahy Významná teorie Reného Spitze, psychoanalytika, který zkoumal zejména děti vyrůstající v ústavech.Z jeho teorie Geneze prvních objektních vztahů lze vybrat poznatek, že kolem 6-8 měsíce dítě navazuje specifický vztah k jedné osobě (tj. matce). Pokud je tento vztah přerván, dochází u dítěte k „anaklitické depresi“. (anaklíno řecky opírám se o někoho). Dokument R. Spitze.

Kojenecké období-první rok života Př. Separace dětí od matky v nemocnici-do 6.-7. měsíců cizí osoby akceptovány jako náhrada při zachování péče. U dětí starších 7. měsíců klasický separační obraz. Znaky navázání specifického vztahu k matce-separační úzkost a strach z cizích. Separační úzkost a strach z cizích jsou znakem normálního emočního vývoje děcka!!! Poznatek, že kolem 7. měsíce dítě navazuje specifický vztah k 1 osobě dokládají i jiné výzkumy. Schaffer a Callender zjistili, že do 7. měsíce separace nevyvolala žádný protest a cizí osoby byly akceptovány dobře jako náhrada za matku.

Kojenecké období-zrod „já“ Margareta Mahlerová (1975) kniha Psychologický zrod dítěte. Dle Mahlerové se „já“ rodí právě v rámci interakce matka a dítě. Vývoj sebepojetí dítěte je závislé na utváření jeho vztahu k matce. 1. Stadium normálního autismu-novorozenec. Nerozlišuje sebe ani svoji matku od okolí. Redukce tenze a uspokojení potřeb v rámci autistického světa. 2. Normální symbióza. 2. -4. měsíc. Dítě neodlišuje sebe od matky, začíná odlišovat okolí.

Kojenecké období-první rok života 3. Období separace-individuace. Od 4. měsíce do 3. let. Má subfáze: a/diferenciace (4.-10. měsíc). Začíná odlišovat matku od druhých lidí. Separační úzkost. b/procvičování (10. – 16. měsíc). Aktivní vzdalování od matky s návratem k ní (pružné pouto). Souvisí s vývojem chůze. Nucená separace může vest k regresi či stagnaci vývoje. Krátké separace pomáhají k odlišení já od matky. Rozvoj hybnosti dává pocit autonomie. c/navazování přátelských vztahů (16. -25. měsíc). Odolnější frustraci, navazování vztahů s dalšími lidmi. Ambivalence k matce-druhý vrchol separační úzkosti, vzdorování a negativní pocity k matce.

Kojenecké období-první rok života d/ individuace (25. – 36. měsíc). Dítě může začít fungovat samostatně, plně individualizováno („zrození já)“, obraz matky internalizován. Dítě snese přiměřené separace (MŠ atp.). Lze diskutovat o některých bodech této teorie, zejména o vytváření vztahu jen k jedné osobě, v některých kulturách se dítě začleňuje přímo do malé skupiny lidí. Dle nejnovějších výzkumů si dítě vytváří více vztahů současně. Cenný je popis vývoje dítěte od poloviny druhého roku.

Kojenecké období-kvalita připoutání Mary Ainsworthová-sledovala longitudinálně řadu párů matka-dítě v průběhu prvního roku života. Hodnotila zejména kvalitu vztahu dítěte k matce. Děti byly vystaveny krátké separaci od matky.Na základě reakcí dětí při návratu matky rozlišila 3 skupiny: 1/děti s pevným vztahem k matce 2/ děti nejistým-vyhýbavým vztahem k matce 3/ děti s nejistým-rezistentním vztahem k matce

Kojenecké období-shrnutí Na konci kojeneckého období: Je dítě schopno záměrných aktivit řízených vůlí. Udrží vzpřímený postoj, je schopno záměrně uchopovat a pouštět věci, rozvinulo praktickou inteligenci. Je připraveno řečově komunikovat. Navázalo specifické vztahy k lidem, kteří o něj pečují.

Batolecí období - 2. a 3. rok života Řeč – na konci 1. roku dětský žargon, vykoná jednoduchou reakci na výzvu Intonuje-mezi 10. a 11. měsícem napodobuje intonaci v dlouhých „žargonových“ promluvách Ke druhému roku začíná dítě chápat symbolický význam slov. Slovní zásoba roste exponenciálně-ve 12 měsících užívá 6 slov, ve 2 letech až 300 slov. Velký pokrok v sebeobsluze Jemná motorika-úchop, upuštění, čmárání

Batolecí období - 2. a 3. rok života Sesazení z trůnu-nový sourozenec Sdílení pozornosti (odkazování pohledem) Vytváří roli v rodině Ve dvou letech-vztahy k druhým dětem-hra paralelní Zrození psychologického „já“ (Mahlerová) – fáze vzdoru či negativismu. Pochopení symbolického významu slov („Co to je?“) Piaget-symbolické a předpojmové myšlení

Předškolní období (cca 3-6 let) Opět značný pokrok v motorice (chůze po schodech, poskoky, stoj na 1 noze)-obliba různých motorických aktivit-prolézačky Kresba-souvisí s vývojem motoriky Ve 3 letech kreslí čmáranice, 4. roky člověka, 5. let kreslí dle představy Řeč-2 leté děti dvojslovné věty,3 leté souvětí souřadné i podřadné. Kolem 5-6 roku by měla vymizet patlavost.

Předškolní období (cca 3-6 let) Dítě je schopno používat symboly (symbol reprezentuje něco), například kresba nebo slovo je reprezentant něčeho reálného. Stejně tak kreativní hra je symbol (krabice je stůl, bábovička z písku je dort…). V tomto období již dítě také rozumí pojmům minulost a přítomnost. Př.-pokud pláče po matce, můžeme ho utěšit, že matka brzy přijde-bude tomu rozumět.

Předškolní období (cca 3-6 let) Emoční vývoj a socializace Rodina je nejdůležitější prostředí v socializaci dítěte Dítě se učí emočně reagovat, osvojuje si hodnoty, hranice v chování, osvojuje si sociální role (syn, bratr, vnuk...) Předškolní období je velmi důležité zejména v osvojování kontrol a rolí!!!! Socializace-sociální reaktivita, sociální kontroly, sociální role.

Předškolní období (cca 3-6 let) Osvojování kontrol-v různých společnostech různě nastaveno, například v kmenu Zulu končí shovívavost v 18-24 měsících a nastává krutost a tvrdost. U nás pozvolný socializační tlak od 3. roku. V předškolním období dochází k rozvoji seberegulace. Dítě se nejdříve řídí hlasitými instrukcemi, potom spíše myšlením než řečí.

Předškolní období (cca 3-6 let) Sebehodnocení-vysoké, ale nestabilní, odvozuje se od hodnocení rodičů Sociální role 2 děti spolu v 1 místnosti 6-8 měsíc-spíše nezájem 1 rok-zájem vzrůstá, krakání za vlasy apod. 1,5 roku-větší zájem, méně konfliktů o hračky 2-2,5 rokuparalelní hra 2,5 roku-hra společná, asociativní-společně sdílené projekty 4-5 let hra kooperativní Role ve skupině-soupeřivost, vedoucí role, mužská a ženská role

Předškolní období (cca 3-6 let) Role mužská a ženská Stereotypní očekávání vzhledem k pohlaví (dívky jsou popisovány jako menší, slabší, chlapci statnější, silnější) Sdílené pohlaví-rodiče více stimulují dítě stejného pohlaví (zejména muži) V předškolním období dítě výrazněji přejímá ve svých zájmech a postojích mužské či ženské chování (hračky, hry, oděvy)

Předškolní období (cca 3-6 let) HRA-velmi důležitá v socializaci Hranice mezi horu a prací není přesná Hry jsou například konstrukční (lego), úkolové (na prodavače)…. Proč si dítě hraje? 2 názory: 1/vede k osvojení dovedností užitečných pro život, k obnovení sil, k zotavení 2/hra má smysl sama o sobě, je jednou ze základních potřeb člověka.

Předškolní období (cca 3-6 let) Některé děti si vytvářejí pro svou hru ve fantazii společníky, které postrádají ve skutečnosti, dávají jim jména, rozmlouvají s nimi-nejedná se o žádnou patologii, jedná se o intenzivní potřebu dětské společnosti a způsob procvičování sociálních rolí.

Předškolní období (cca 3-6 let) Vstup dítěte do školy: Školní zralost- Pracovní složka (pozornost) Sociální složka Fyzická zralost Kognitivní zralost-zrakové rozlišování, sluchové rozlišování, vizuomotorika, grafomotorika, početní představa, slovník

Předškolní období (cca 3-6 let) V současné době cca 30% odkladu školní docházky Prevence-kvalitní příprava na školu v posledním ročníku MŠ V USA vyrovnávací programy Head Start atd.

Sebepojetí Základy ve 2 letech-pohlaví, dítě Předškolák-popíše se fyzicky Mladší školní věk-psychologické vlastnosti Teorie mysli-pokus s čokoládou Děti týrané-nižší schopnost sociálnímu porozumění