Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Dohodovací řízení 2011 Akutní péče 100% úhrady roku 2009 včetně center a MNP (návrh SZP a AČMN) nebo 95% úhrady roku 2009 se zohledněním center a MNP (návrh.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Systém zdravotní a sociální péče v České republice
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Novela seznamu zdravotních výkonů
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Ministerstva zdravotnictví ČR
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Poptávka po zdravotní péči
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008

PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE  Výsledky změn v úhradách v roce 2008  Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění  Návrh úhradové vyhlášky pro rok 2009

ZMĚNY V ÚHRADÁCH V ROCE 2008  Úhrady nemocnicím  postupně opouštějí model neprůhledného paušálu, byl podpořen rozvoj DRG  zaveden nákup péče v oblasti plánovaných operací kyčelních a kolenních kloubů vedoucí ke zkrácení čekacích dob  Došlo k významnému navýšení úhrad praktickým lékařům - kompenzace za dlouhodobé podfinancování jejich segmentu  Byly zavedeny regulační poplatky

VÝSLEDKY NÁKUPU ZDRAVOTNÍ PÉČE POZITIVA  Zvýšení počtu plánovaných operací – zdravotní pojišťovny pro své pacienty nasmlouvaly na rok 2008 o , tj. o 35 % více kyčelních a kolenních náhrad než v roce 2007 a čekací doby se u těchto zákroků zkrátily o 3 až 6 měsíců  Zveřejnění bezdůvodných rozdílů v úhradách jednotlivým nemocnicím za stejné služby, úspory u předraženého materiálu

VÝSLEDKY NÁKUPU ZDRAVOTNÍ PÉČE POTŘEBA ZLEPŠENÍ  Velmi pomalá a nedostatečná reakce většiny pojišťoven, zejména VZP  Nutnost zrychlení procesu koncentrace této péče do menšího množství zdravotnických zařízení, která splňují podmínky pro poskytování kvalitní péče

PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE  Výsledky změn v úhradách v roce 2008  Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění  Návrh úhradové vyhlášky pro rok 2009

FINANČNÍ SITUACE REŽIMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ  Dnešní úspory na fondech zdravotních pojišťoven vznikly v důsledku rychlého růstu ekonomiky a platů v letech 2007 a 2008 a v důsledku zavedení regulačních poplatků  Poslední ověřená čísla dokumentují 28 miliard na účtech pojišťoven určených na úhradu zdravotní péče a zároveň 23 miliard pohledávek zdravotnických zařízení vůči pojišťovnám. Volné peníze tedy představují 5 miliard Kč  Tyto peníze budeme potřebovat již v roce 2009 – díky ochlazení ekonomiky vyberou pojišťovny méně peněz, než zaplatí podle svých zdravotně pojistných plánů  Úhrady zdravotnickým zařízením významně narůstají již v roce 2008 – jenom v prvním pololetí zaplatily zdravotní pojišťovny praktickým lékařům o 900 milionů Kč, ambulantním specialistům o 800 milionů a nemocnicím téměř o 2 miliardy více

PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE  Výsledky změn v úhradách v roce 2008  Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění  Návrh úhradové vyhlášky pro rok 2009

ROLE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PŘI PŘÍPRAVĚ ÚHRADOVÉ VYHLÁŠKY  Vyhláška určující hodnoty bodu, výše úhrad a regulační omezení nově od začátku roku 2008 platí pouze, pokud se poskytovatel a pojišťovna nedohodnou jinak za účelem zohlednění lokálních podmínek  Ministerstvo při přípravě vyhlášky vychází z dosažených dohod a je zákonem zavázáno respektovat veřejný zájem, definovaný jako dostupnost kvalitní zdravotní péče a finanční rovnováhu systému veřejného zdravotního pojištění

HLAVNÍ ZMĚNY VE VYHLÁŠCE NA ROK 2009  Sjednocení skutečné hodnoty bodu u ambulantních specialistů – po 4 letech dochází ke skutečné realizaci navýšení ceny práce lékařů  Zohlednění navýšení ceny práce ostatních zdravotnických pracovníků k – v úhradách bude u sester realizováno během 2 let  Zvýšení podílu plateb nemocnicím za případ + změna úhrady ambulantních služeb – zohlednění pohybu pacientů a zmenšování bezdůvodných rozdílů v úhradách  Významné zvýšení úhrad psychiatrickým léčebnám  Podmínění dalšího navyšování úhrad praktickým lékařům zvýšením dostupnosti jejich péče

DOPADY NA OBČANY  Další snížení čekacích dob na plánované operace (umělé klouby, operace katarakty)  Podpora postupného přesunu vysoce specializovaných služeb na vybraná pracoviště zajišťující vysokou kvalitu a naopak běžné péče blíže k občanům  Zlepšení dostupnosti služeb  poskytovaných praktickými lékaři (rozšíření ordinační doby, jednou týdně do 18h večer)  poskytovaných ambulantními specialisty (přepočítání historických limitů na úroveň skutečně poskytnuté péče)  domácí péče, zejména pro těžce nemocné pacienty