Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří Kabát Domácí péče 2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří Kabát Domácí péče 2017."— Transkript prezentace:

1 Jiří Kabát Domácí péče 2017

2 Co se událo Říjen 2016 – návrh úhradové vyhlášky na rok 2017, snaha o zvrácení průměru na RČ. Internetové stránky Listopad pracovní skupina seznamu výkonů, výkon UPV v domácím prostředí, zachování pro segment 925 Leden 2017 – novela zákona o zdravotních službách, návrh APHPP, návrh nové zdravotní služby – Hospicová domácí péče

3 Co se událo Únor 2017 – pracovní skupina seznamu výkonů, výkon MSPP proti ošetřovatelské návštěvě APHPP Duben 2017 – návrh výkonu MSPP Čas + ČSPM, zachování pro segment 925 Duben 2017 – dohadovací řízení na rok 2018, sjednocení segmentu, společný návrh Duben 2017 – jednání na ústředí VZP, konzultace k inovaci DP, VZP má zájem o změnu, pilotní projekt

4 Strom problémů domácí péče
INDIKACE - lékař indikuje ošetřovatelskou péči bez znalosti ošetřovatelských problémů a přebírá za ní odpovědnost, aniž by měl potřebnou kvalifikaci, přičemž lékařská diagnostika popisuje rozsah onemocnění, na rozdíl od ošetřovatelské diagnostiky, která určuje zásah daného onemocnění do života pacienta a zkoumá další faktory, které onemocnění významně ovlivňují – prostředí –chování – rodina.

5 Strom problémů domácí péče
KOMPETENCE- v rámci stávající indikace domácí péče sestra nemá kompetenci určovat rozsah péče, která vychází z potřeb a problémů pacienta klasifikovaných v ošetřovatelském procesu.

6 Strom problémů domácí péče
BYROKRACIE - sestra při každé návštěvě hodnotí ošetřovatelské problémy a s ohledem na vývoj upravuje plán péče. Ten je zatížen písemným odsouhlasením indikujícího lékaře, což přináší byrokrativní zátěž. Neexistuje žádný koncept jednotné dokumentace. Revize vyžadují dokumentaci dle vlastního výkladu revizních pracovníků, což se ve skutečnosti vždy liší.

7 Strom problémů domácí péče
ÚHRADOVÝ SYSTÉM -stávající koncept úhrad neuznává autoritu a kompetence sestry vést samostatně ošetřovatelský proces a systémově uspokojovat potřeby pacientů. Úhrady péče jsou zatíženy přesnou specifikací plánu péče lékařem v poukaze 06 a ne aktuálními potřebami pacienta, které diagnostikuje sestra. Navíc jsou úhrady podhodnocené a neodpovídají plánovanému nárůstu.

8 Strom problémů domácí péče
REGULAČNÍ SYSTÉM - regulace jsou v domácí péči nastaveny na průměrnou úhradu za jednoho unikátního pojištěnce. Každá agentura má jinou hodnotu. Hodnota se zvyšuje dlouhodobě pouze o 0,04% objemu péče. Zvyšování hodnoty bodu vždy ovlivní celková regulace a na to doplácí pouze pacient.

9 Inovace domácí péče Inovace musí v každém případě směřovat k získání kompetence sestry vést ošetřovatelský proces samostatně a být odměňován za dobrou práci. Sestra v domácí péči se posouvá více do role lektora, poradce. Je vyžadována aktivní spolupráce pacienta a rodiny.

10 Inovace domácí péče Navrhované modely:
Model domácí péče – ošetřovací den, agregovaný výkon s kompetencí sestry Stávající model domácí péče, výkonová úhrada s kompetencí sestry

11 Ošetřovací den Jedná se o agregované výkony za ošetřovací den pro jednotlivé skupiny pacientů v návaznosti na jejich zdravotní stav. Zásady a principy úhradového modelu: Praktický či ošetřující lékař indikuje domácí ošetřovatelskou péči Sestra DP indikuje rozsah ošetřovatelské péče, která vychází z ošetřovatelských problémů pacienta Sestra DP provádí hodnocení stavu pacienta a zařazení do úhradové kategorie dle domluvené klasifikace

12 Ošetřovací den Sestra DP vytváří ošetřovatelský plán s pravidelným hodnocením stavu, které zahrnuje zprávu pro praktického lékaře Průměrná úhrada za celý den ošetřovatelské péče bez ohledu na vytížení sestry v daný den, sestra si organizuje práci dle ošetřovatelského procesu, lékař indikuje ošetřovatelskou péči, ne její rozsah. Zohlednění výše úhrady dle stavu pacienta Klasifikace skupin pacientů dle zdravotního stavu a náročnosti ošetřovatelské péče Je třeba používat ošetřovatelskou klasifikaci, která dokáže měřit efektivitu péče a znázornit jí v časové ose – Nanda, Omaha?


Stáhnout ppt "Jiří Kabát Domácí péče 2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google