Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní povinnosti v ochraně ovzduší
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Integrovaný registr znečišťování
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Legislativní proces J.Kožiak.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Vodohospodářské aktuality
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Vedoucí oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:

Obsah prezentace  Právní předpisy k integrovanému registru znečišťování životního prostředí (IRZ)  Návrh zákona o IRZ a ISPOP  Stav projednávání návrhu zákona  Obsah návrhu zákona  Ohlašování údajů za rok 2007  Závěr

Právní předpisy k IRZ  Účinné pro ohlašování za rok 2007  Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), ve znění zákona č. 521/2002 Sb.; zákona č. 437/2004 Sb.; zákona 695/2004 Sb.; zákona č. 444/2005 a zákona č. 222/2006 (úplné znění č. 435/2006 Sb.).  Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování, ve znění nařízení vlády č. 304/2005 Sb.  Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování.  Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 166/2006, kterým se zřizuje evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek (dále jen E-PRTR) a kterým se mění směrnice Rady 91/689/EHS a 96/61/ES.  Připravované  Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování (IRZ) a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP).

Zákon o IRZ a ISPOP  Zákon o integrovaném registru znečišťování (IRZ) a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP).  Vytvořen vzhledem k přijetí evropského nařízení a vzhledem k potřebě lépe řešit otázku integrovaného ohlašování.  Vyjmutí IRZ ze zákona o integrované prevenci.  Zrušení prováděcích právních předpisů – nařízení vlády o IRZ, vyhláška o vedení evidence.  Zákon legislativně zakotvuje integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (centrální ohlašovnu).  Předpokládaná účinnost - leden – únor  Souběžně připravováno nové nařízení vlády k IRZ (látky v ovzduší, látky v odpadech a ohlašované údaje).

Zákon o IRZ a ISPOP  Stav projednávání zákona:  – schválení vládou.  – předložení do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (PSP). V PSP návrh jako tisk  – první čtení v PSP.  – výbor pro životní prostředí.  – druhé čtení (zkrácení lhůty).  – třetí čtení v PSP – schválení návrhu zákona.  Další průběh procesu - (ne)projednání v Senátu, podpis prezidenta republiky a publikace ve sbírce zákonů.  Účinnost – dnem vyhlášení ve sbírce zákonů – pravděpodobně konec ledna 2008 (zákaz retroaktivity = v některých účincích platný až pro rok 2009).

Zákon o IRZ a CO  Dvě hlavní části – IRZ a ISPOP IRZ  Zákon upravuje praktické aspekty ohlašovacího procesu do IRZ v České republice.  Zákon vymezuje rozsah povinných subjektů (provozovatelů) ohlašujících do IRZ (kromě subjektů vymezených nařízením o E-PRTR).  Zákon vymezuje rozsah ohlašovacích povinností do IRZ.  Ohlašovací termín – návrh posunout do  Zrušení odkladné lhůty pro ohlašování.  Ohlašované údaje předávány elektronicky v datovém standardu.  Delikty – neohlášení údajů nebo uvedení nesprávných údajů.  Novela zákona o integrované prevenci – vyjmutí všech ustanovení o IRZ ze zákona a upravení povinností hlásit za roky 2007 a  Vláda je zmocněna k vydání nařízení, které upravuje – rozsah sledovaných látek nad rámec nařízení o E-PRTR (styren a formaldehyd v ovzduší, látky v odpadech) a povinně ohlašované údaje. Návrh nařízení v současnosti po meziresortním připomínkovém řízení.

Zákon o IRZ a CO ISPOP  Zřízení integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí.  Legislativní zakotvení „jednoho ohlašovacího místa“ (Centrální ohlašovny).  Údaje se budou předávat elektronicky v datovém standardu, který bude každoročně zveřejněn MŽP.  Přímé novely složkových předpisů – zákon o ochraně ovzduší, zákon o vodách, zákon o odpadech, zákon o obalech.  Umožnění ohlašování prostřednictvím CO postupně většině povinných subjektům.  ISPOP přestane být postupně vázán na ohlašování do IRZ a začne postupně fungovat pro všechny subjekty bez ohledu na to zda ohlašují své údaje od IRZ či nikoliv.

ISPOP – zahrnuté formuláře  IRZ  Ovzduší  Voda  Odpady  Obaly

ISPOP – časový plán  IRZ  Za rok 2009 (v roce 2010) – subjekty ohlašující do IRZ.  Vodní zákon – vymezené ohlašovací povinnosti (§ 126 odst. 6)  Za rok 2009 (v roce 2010) – subjekty ohlašující do IRZ.  Za rok 2010 (v roce 2011) – subjekty vymezené nařízením o E-PRTR, kterým nevznikla povinnost ohlašovat do IRZ (nepřekročení prahů).  Za rok 2011 (v roce 2012) – všechny subjekty plnící ohlašovací povinnosti podle § 126 odst. 6.  Ovzduší (souhrnná provozní evidence, poplatky)  Za rok 2009 (v roce 2010) – subjekty ohlašující do IRZ.  Za rok 2010 (v roce 2011) – všechny subjekty plnící vymezené ohlašovací povinnosti.

ISPOP – časový plán  Odpady – vymezené ohlašovací povinnosti (§ 82 odst. 3)  Za rok 2009 (v roce 2010) – subjekty ohlašující do IRZ.  Za rok 2010 (v roce 2011) – subjekty vymezené nařízením o E-PRTR, kterým nevznikla povinnost ohlašovat do IRZ (nepřekročení prahů).  Za rok 2011 (v roce 2012) – všechny subjekty plnící ohlašovací povinnosti podle § 82 odst. 3.  Obaly  Za rok 2011 (v roce 2012) – osoby, na které se vztahuje povinnost zpětného odběru nebo využití odpadu podle § 14 zákona č. 477/2001 Sb., o obalech.

Ohlašování údajů za rok 2007 do IRZ  Provozovatel - Činnost podle přílohy I nařízení o E-PRTR (činnosti IPPC + 9 nových).  Relevantní právní předpisy:  Nařízení o E-PRTR  Zákon o integrované prevenci  Nařízení vlády o IRZ  Vyhláška o vedení evidence  Nařízení o E-PRTR:  91 látek (prahy podle nařízení) pro úniky do ovzduší, vody, půdy.  Množství odpadů (prahy podle nařízení a s rozlišením na nebezpečný odpad a ostatní odpad).  Přenosy látek v odpadních vodách – stejné prahy jako úniky do vody.  Nařízení vlády o IRZ  Látky emisích do ovzduší neuvedené v nařízení E-PRTR – styren a formaldehyd (prahy podle nařízení vlády č. 368/2003 Sb.) ;  Veškeré přenosy látek v odpadech (prahy podle nařízení vlády č. 368/2003 Sb.),  Látky v přenosech v odpadních vodách – látky neuvedené v nařízení E-PRTR (prahy podle nařízení vlády č. 368/2003 Sb.)  Aplikace IntForm2007 – verze E-PRTR/IRZ.

Ohlašování údajů za rok 2007 do IRZ  Provozovatel  Činnost mimo přílohu I nařízení o E-PRTR.  Relevantní právní předpisy:  Zákon o integrované prevenci  Nařízení o IRZ  Vyhláška o vedení evidence  Rozsah ohlašovacích povinností je shodný jako v předchozích letech (2004, 2005, 2006).  Při překročení ohlašovacích prahů plní ohlašovací povinnost.  Aplikace IntForm2007 – verze IRZ.

Termíny ohlašování do IRZ  POZOR - Změna termínu ohlašování!!!  za rok 2007 – (novela zákona o integrované prevenci)  za rok 2008 – (novela zákona o integrované prevenci)  za rok 2009 – (podle nové právní úpravy)  Vypuštění možnosti odkladu hlášení !!!  za rok 2007 již nebude možné žádat o odklad hlášení do (podle zákona o integrované prevenci).

Kompetence  MŽP vede IRZ a ISPOP.  MŽP zveřejňuje údaje ohlášené do IRZ – do (poprvé podle uvedeného návrhu ).  MŽP zajišťuje přenos dat v rámci ISPOP.  MŽP zveřejňuje datový standard pro předávání údajů prostřednictvím ISPOP.  MŽP metodicky řídí a koordinuje ISPOP.  MŽP poskytuje správcům ISVS informace o formě a struktuře výstupů z ISPOP.  ČIŽP kontroluje plnění ohlašovací povinnosti a rozhoduje o správních deliktech.

Závěr  Nový návrh zákona o IRZ a ISPOP prošel 3. čtením v PSP. (Senát + prezident).  Předpokládaná účinnost – leden  Poprvé podle zákona se budou ohlašovat údaje za rok 2009 (v roce 2010).  Zavedení ISPOP – přímé novely složkových zákonů a určení časového harmonogramu přechodu do ISPOP pro jednotlivé povinné subjekty.  Zavedení ISPOP – přechod na jednotný datový standard všech formulářů a podávání těchto formulářů elektronicky.

Závěr  Ohlašování údajů do IRZ za rok 2007 – do  Ohlašování údajů do IRZ za rok 2008 – do  Rozsah ohlašovací povinností pro rok 2007 (2008) závisí na tom, zda je v provozovně činnost vymezená v příloze I nařízení o E- PRTR (všechny činnosti IPPC + 9 nových činností).  Ke sjednocení požadavků ve smyslu rozsahu sledovaných údajů na všechny provozovatele ohlašující do IRZ dojde pro ohlašovací rok 2009.

Pro další informace navštivte a

Děkuji Vám za pozornost. Jan Maršák