JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Tato prezentace neobsahuje (a ani obsahovat nemůže) kompletní výčty všech zákonných možností a nezahrnuje zdaleka všechny výjimky.
Advertisements

Dnes fiktivně, zítra reálně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Nejčastější praktické problémy související s plátcovstvím DPH u obcí
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Obecná část rozpočtového práva III
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. října 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Novela zákona o DPH (235/2004 Sb. ) pro územně samosprávné celky od 1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účtování Daně z přidané hodnoty Označení.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. listopadu 2013.
Spotřební a energetické daně
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. prosince 2014.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Blanka Mattauschová MFČR – Odbor nepřímé daně
DPH v roce 2012 Ing. Olga Hochmannová
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. listopadu 2014.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 3. prosince 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 27. listopadu 2013.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Účtování DPH účet 343.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU,
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.12 Ročník3. ročník.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Daň silniční 25. listopadu 2015 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z přidané hodnoty 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR,
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Účtování DPH účet 343.
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013

1. Nepřímé daně 2. Daň z přidané hodnoty 3. Subjekty daně z přidané hodnoty 4. Předmět daně z přidané hodnoty 5. Osvobození od daně z přidané hodnoty 6. Základ daně z přidané hodnoty 7. Sazba daně z přidané hodnoty 8. Zdaňovací období daně z přidané hodnoty 9. Rozpočtové určení daně z přidané hodnoty 10. Správa daně z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 2

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 3 Nepřímé daně všeobecné daň z přidané hodnoty selektivní spotřební daně včetně energetických daní

 zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů  právní úprava Evropské unie ◦ Směrnice 2006/112/ES – o společném systému daně z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 4

 základní prvky daně z přidané hodnoty ◦ subjekt ◦ předmět ◦ základ ◦ sazba ◦ (období, výpočet, rozpočtové určení)  správa daně z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 5

A. Osoby povinné k dani B. Plátci C. Skupina D. Identifikované osoby E. Ručitelé Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 6

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 7  ekonomická činnost ◦ samostatnost ◦ soustavnost  speciální režim ◦ stát, kraje, obce, ◦ organizační složky státu, krajů a obcí, dobrovolné svazky obcí, ◦ hlavní město Praha a jeho městské části ◦ právnické osoby založené nebo zřízené zvláštním právním předpisem nebo na základě zvláštního právního předpisu

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D ,- Kč dobrovolní plátci povinní plátci OBRAT za posledních 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců osoby povinné k dani

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D březen duben květen překročení obratu registrace plátce

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 10  skupina spojených osob se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která je registrována k dani jako plátce podle § 95a (skupinová registrace)  spojené osoby ◦ kapitálově ◦ jinak  skupina se považuje za samostatnou osobu povinnou k dani

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 11  osoba povinná k dani, která není plátcem nebo právnická osoba nepovinná k dani, pokud v tuzemsku pořizují zboží z jiného členského státu Evropské unie, které je předmětem daně  registrace identifikované osoby

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 12  ručení za nezaplacenou daň (§ 109) a ručení oprávněného příjemce (§ 108a)  příjemci zdanitelných plnění ◦ vědomostní test ◦ zjevně odchylná úplata od obvyklé ceny ◦ převod na účet mimo tuzemsko ◦ převod na jiný než zveřejněný účet (nově limit) ◦ nespolehlivý plátce ◦ neregistrovaný distributor pohonných hmot  zvláštní způsob zajištění daně (§ 109a)

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 13 A. Vymezení předmětu daně z přidané hodnoty B. Základní pojmy C. Princip daně z přidané hodnoty D. Příklad E. Povinnost přiznat daň na výstupu F. Daňové doklady G. Nárok na odpočet daně

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 14  předmětem daně je (§ 2) ◦ dodání zboží (+ převod nemovitosti a přechod nemovitosti v dražbě) ◦ poskytnutí služby ◦ pořízení zboží z jiného členského státu Evropské unie (+ pořízení nového dopravního prostředku z jiného členského státu Evropské unie) ◦ dovoz zboží  zdanitelné plnění ◦ je předmětem daně a není osvobozené od daně  není předmětem daně (§ 2a)

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 15  daň na výstupu  daň na vstupu  odpočet  nadměrný odpočet  vlastní daňová povinnost daň

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 16 plátce přijatá zdanitelná plnění uskutečněná zdanitelná plnění daň na vstupu daň na výstupu plátce neplátce plátce

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 17 výrobce látek A výrobce šatů B správce daně ,- Kč látky ,- Kč

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 18 výrobce šatů B maloobchod C správce daně ,- Kč šaty ,- Kč

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 19 maloobchod C zákazníci správce daně ,- Kč šaty ,- Kč

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 20 maloobchod C správce daně výrobce šatů B výrobce látek A ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 21  ke dni přijetí úplaty nebo  ke dni uskutečnění zdanitelného plnění ◦ dodání zboží ◦ převod nemovitostí dodání nemovité věci ◦ poskytnutí služby ◦ pořízení zboží z jiného členského státu

 listinná nebo elektronická podoba  povinnost vystavovat daňové doklady (§ 28)  náležitosti daňového dokladu (§ 29)  zjednodušený daňový doklad (§ 30) ◦ pokud celková částka za plnění není vyšší než Kč ◦ nemusí obsahovat některé náležitosti (§ 30a) Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 22

DIČ evidenční číslo daňového dokladu rozsah a předmět zdanitelného plnění sazba DPH obchodní firma datum uskutečnění zdanitelného plnění celková částka včetně DPH Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 23

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 24  nárok má plátce, pokud přijaté zdanitelné plnění v rámci své ekonomické činnosti použije pro uskutečnění svých zdanitelných plnění, plnění osvobozených od daně s nárokem na odpočet daně atd. ◦ v plné výši ◦ v částečné výši ◦ v poměrné výši ◦ v krácené výši

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 25  bez nároku na odpočet daně (§ 51)  s nárokem na odpočet daně (§ 63)

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 26 Přijatá úplata(121 Kč) Základ daně (100 Kč) DPH (21 Kč)

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 27 Sazba DPH základní (21 %) snížená (15 %)

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 28  sazba daně u zboží ◦ základní ◦ snížená – příloha č. 3, teplo a chlad  sazba daně u služeb ◦ základní ◦ snížená – příloha č. 2  sazba daně u staveb pro sociální bydlení ◦ převod ◦ výstavba, změna dokončené stavby a opravy  sazba daně u bytové výstavby ◦ změna dokončené stavby a opravy  editační povinnost (závazné posouzení)

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 29  kalendářní měsíc (§ 99)  kalendářní čtvrtletí (§ 99a) ◦ podmínky ◦ blokace pro nově registrované plátce ◦ nespolehlivý plátce

 upravuje zákon č. 243/2000 Sb.  sdílená daň ◦ státní rozpočet (71,31 %) ◦ obecní rozpočty (20,83 %) ◦ krajské rozpočty (7,86 %) Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 30

Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D. 31  správce daně (§ 4 odst. 1 písm. f)) ◦ finanční úřad ◦ celní úřad  povinnost podat daňové přiznání (§ 101)  splatnost daně (§ 101)  vrácení nadměrného odpočtu (§ 105)

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. odborný asistent katedry finančního práva a finanční vědy PF UK nám. Curieových Praha tel.: Daň z přidané hodnoty JUDr. Radim Boháč Ph.D.