Setkání s novináři Ministerstvo obrany České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mise AČR v letech
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
IX. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
NATO - North Atlantic Treaty Organisation
Současný systém podpory
•Satelitní komunikace – řešení pro jednotky na cvičišti i na bojišti, nezávislé na terénu, přímé linky do štábů - bez přepojování. Záložní linky pro pozemní.
Projekt uspěl při výběru v programu „Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žijí“ a byl podpořen Nadací VIA a Nadací České spořitelny částkou Kč.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Nasazení jednotek AČR v zahraničí
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Sekce logistiky MO Zásadní změny v pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY PROVINČNÍ REKONSTRUKČNÍ TÝM
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
Nouzové přežití obyvatelstva
Nasazení Armády České republiky na území Afghánistánu
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Ochrana kritické infrastruktury
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Nasazení sil a prostředků AČR v zahraničních a pozorovatelských misích v roce 2006.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Terorismus.
Marek Bach Jiří Hejtmánek Lukáš Visingr Michaela Jakubcová ČESKÁ REPUBLIKA A ZAHRANIČNÍ MISE BSS103 Bezpečnostní politika ČR 26. dubna 2006.
Historie vzniku a vývoje NATO
1 National Security Authority. 2 Příprava nové legislativy a systému kybernetické bezpečnosti v ČR.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Organizace zdravotnické služby v armádě
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Dotační projekty Vysokého Mýta
ENERGO-PRO GROUP Working in compliance with nature.
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Kybernetická obrana české republiky
Digitální učební materiál
Aktuální informace o stavu
Bezpečnostní politika ČR
Zrealizované projekty z Fondu pro vnější hranice v rámci ročních programů FVH 2007, ročního programu FVH 2008 realizovaných v roce 2009.
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Setkání s novináři Ministerstvo obrany České republiky k účasti Armády České republiky v operaci na území Afghánistánu Praha, 28.8.2007

PRT – nejnáročnější zahraniční mise Vytvoření samostatného Provinčního rekonstrukčního týmu v Afghánistánu je nejnáročnější zahraniční misí Armády České republiky Nejde o běžnou vojenskou jednotku, jedná se o organizaci, ve které pracují společně vojáci a civilisté PRT pomáhají s obnovou infrastruktury a ulehčují život místním lidem, zajišťují bezpečnost Vytvoření vlastního týmu je iniciativou ČR, nejde o příkaz či návrh kohokoliv jiného

PRT – národní projekt ČR Český PRT není samostatným projektem Ministerstva obrany ani Ministerstva zahraničních věcí Jedná se o národní projekt, na kterém musí spolupracovat řada institucí a organizací, úspěšné PRT potřebuje kromě dobře vycvičených vojáků špičkové odborníky různých profesí Prostředky na financování projektů – bez peněz nelze účinně a efektivně pomáhat

PRT v Lógaru – úkol 2008 Vytvoření vlastního Provinčního rekonstrukčního týmu je iniciativou České republiky Český PRT bude součástí alianční operace ISAF Schválení návrhu vládou ČR – 22.8.2007 Předložení k rozhodnutí Parlamentu ČR – podzim 2007 Vojenská část PRT v Lógaru od března 2008, civilní část od léta 2008

Informace o působení AČR v Afghánistánu

o nasazení AČR v Afghánistánu Souhrnné údaje o nasazení AČR v Afghánistánu AČR působí v Afghánistánu již od roku 2002 Operace NATO: ISAF - 6. a 11. polní nemocnice, květen 2002 - únor 2003, celkem 280 osob, - polní chirurgický tým, leden – duben 2003, celkem 12 osob ISAF–KAIA - od září 2004 dosud, 5 kontingentů, celkem 85 osob - od listopadu 2006 do dubna 2007 vedoucí úloha na letišti Kábul, celkem 66 osob ISAF–PRT- od března 2005 dosud, 6 kontingentů, celkem 421 osob ISAF– polní nemocnice a chemická jednotka - od dubna 2007 dosud, 2 kontingenty, celkem 197 osob ISAF– SOG Vojenské policie, duben - říjen 2007, celkem 35 osob Koaliční operace: Enduring Freedom, 2004 a 2006, speciální síly, celkem 240 osob Současné působení v silách ISAF : Polní nemocnice (Kábul) do 99 osob; PRT (Fajzabád) do 110 osob; SOG VP (Hilmand) do 35 osob Celkem : 244 osob

Způsoby plnění hlavního úkolu: ÚKOL PRT FAJZABÁD Hlavním úkolem PRT Fajzabád je v úzké spoluprácí s civilní částí PRT a ve spolupráci s vládou provincie, místními bezpečnostními institucemi a mezinárodními organizacemi přispívat ke stabilizaci a rozvoji provincie Badachšán a podporovat rekonstrukční proces v oblasti. Způsoby plnění hlavního úkolu: Soustavná přítomnost v prostoru nasazení, monitorování a hodnocení místní a oblastní bezpečnostní situace Podpora vládních a nevládních organizací Podpora vojenských a policejních reforem (Afghánská národní armáda a Afghánská národní policie) Podpora procesů odzbrojení Plánování a provádění rekonstrukčních projektů

BADACHŠÁN 5. kontingent AČR v silách ISAF PRT duben - červenec 2007 celkem 85 osob 95 % tvořili příslušníci 4. brigády rychlého nasazení velitel plukovník Aleš Opata

Finanční zdroje na projekty celkem investováno k 7.8.07 Ministerstvo zahraničních věcí 195 040 USD 145 250 USD Křesťanská sbírka 8 000 USD 10 300 USD Dětské hnutí STONOŽKA 7 100 USD 7767 USD OSTATNÍ DÁRCI ADRA – materiální sbírka hraček a školních pomůcek, materiální podpora sirotčince Fajzabád Olivova nadace – 100 vakcín proti žloutence typu A Město Chrudim- materiální sbírka hraček a školních pomůcek

Specifikace projektů Konstrukční projekty – vodní nádrže, elektrifikace, vodní elektrárny, mosty… Rekonstrukční projekty – školy, zdravotní centra, vodní elektrárny, budovy policie… Materiální a humanitární pomoc – školní pomůcky, léky a zdravotnický materiál, pomoc při přírodních katastrofách… „Hearts and minds“ – hračky, sportovní potřeby

Dokončené projekty KOHESTAN Wakhirdew – výstavba vodní nádrže pro vesnici 5727 $ ARGHANJ KHAH Som Darrah – elektrifikace vesnice a oprava vodní elektrárny: 6056 $ FAjZABAD- sirotčinec Výstavba budovy kuchyně: 3500 $ KHASH Sharan – Výstavba vodní nádrže pro místní školu: 3377 $ KHASH Tajek – vodní nádrž pro vesnici a školu 5800 $

Materiální pomoc YAVAN Ragh – výroba školního nábytku 100 lavic a stolů: 3700 $ KOHESTAN Pas Pul a Wakhirdew – výroba školního nábytku 100 lavic a stolů: 2200 $ KHASH Sharan – Elektrický generátor pro policii: 300 $ Dep e Parah – výroba školního nábytku 100 lavic a stolů: 3800 $ YAMGAN Hazrad e Said – výroba školního nábytku 100 lavic a stolů: 4000 $ Gharmi – zakoupení nábytku a vybavení pro policejní stanici: 2000 $ KURAN WA MUNJAN Skazer – výroba školního nábytku 50 lavic a stolů: 1600 $ Paskoran – výroba školního nábytku 80 lavic a stolů: 2500$ Skazer – Elektrický generátor pro kliniku: 300 $

Materiální pomoc FAYZABAD- Materiální pomoc sirotčinci – 60 dětí Pravidelná potravinová pomoc – 300-500$ měsíčně Školní pomůcky Palivové dřevo Obuv a oblečení pro děti Vakcíny proti žloutence typu A 3000 $ „winterizace“ zimní deky OSTATNÍ DISTRIKTY Distribuce školních pomůcek: 8 000 $ Distribuce zdravotnického materiálu a léků 5000 $ Humanitární pomoc oblastem postiženým povodněmi a sesuvy půdy 6000 $ „Hearts and minds“ – distribuce hraček a sportovních potřeb

Probíhající projekty ARGHANJ KHAH Tagabak – výroba 50 školních lavic a stolů 1850 $ SHEGNAN Dasar – oprava střechy školní budovy 2000 $ Kala – vybavení jídelny Afghánské národní policie 1050 $ KOHESTAN Eshtatuk – výstavba vodní nádrže 6000 $ Qualat – výstavba vodní nádrže 4000$ KHASH Tajek – záchody pro základní školu 3991 $ KURAN WA MUNJAN Skazer – rekonstrukce ochranné stěny kliniky a střechy 13 000 $ Skazer – konstrukce záchodů u místní kliniky 1200 $

Plánované projekty YAWAN KOHESTAN Výstavba mostu 45 000 $ RAGH Wakhirdew – rekonstrukce školy: 3000 $ RAGH Ahmador – rekonstrukce školy 5 000 $ ARGHANJ KHAN Som Dareh – předání školních stanů 2000 $ Banio – rekonstrukce školy 4000 $ YAMGAN Gharmi – rekonstrukce kanceláře distrikt managera 3000 $ Gharmi, Kaw – rekonstrukce vodní elektrárny 3000 $ KURAN WA MUNJAN Paskoran – konstrukce mostu 4000 $ Skazer výstavba školy 60 000 $

Informace o provincii Lógar

Geneze záměru Provincie Lógar ČR v Afghánistánu – vojenské kontingenty, vládní a nevládní organizace Záměr ČR – koncentrace rekonstrukčních snah do jedné oblasti PRT je logickým důsledkem úvah ČR o větším zapojení v misi NATO v Afghánistánu Východiskem – oficiální seznam afghánské vlády a ISAF pro vybudování nových PRT Provincie Lógar

Češi v Afghánistánu Badachšán Lógar Kábul Hilmand

Provincie Lógar Jedna z nejmenších provincií – necelých 5000 km2 350 000 obyvatel východ a jih – hornatý západ – pánev obklopena horami

Provincie Lógar Hlavní město a správní středisko – Pol-e ´Alam (23 000) 7 distriktů; v čele provincie guvernér Paštúni, Tádžikové, Hazarové Bohatší provincie zaměřená na zemědělskou výrobu

Provincie Lógar Lógar – prosperující oblastí Množství řek a zavlažovacích kanálů Složitá bezpečnostní situace, ale stabilnější než v sousedních provinciích Opakované žádosti guvernéra o zřízení PRT

Dotazy