Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organizace zdravotnické služby v armádě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organizace zdravotnické služby v armádě"— Transkript prezentace:

1 Organizace zdravotnické služby v armádě

2 Cíle a úkoly zdravotnické služby v armádě
Zachování lidské síly, záchrana života a minimalizace fyzické a psychické nezpůsobilosti. Zachování bojové připravenosti armády v průběhu války.

3 Struktura zdravotnické služby
Zdravotnické služba je v armádě členěna do úrovní. Tyto úrovně jsou celkem čtyři a pokrývají celé spektrum péče o zraněné nebo nemocné. Označují se mezinárodním pojmenováním Role (Role 1, Role 2 …).

4 První pomoc Měla by přichází bezprostředně po zranění.
Skládá se z evakuace postiženého z „horké“ zony. Následně je prováděn ošetření za pomoci osobního lékařského vybavení každého vojáka jako jsou obvaz a tišící prostředky (morfium) většinou jiným vojákem. Následuje Role 1 zdravotnického zabezpečení.

5 Role 1 Lékařský odsun na Role 1.
Lékařem provedená opatření k obnovení a stabilizaci životních funkcí, tak aby byl zraněný schopen dalšího odsunu, ale také preventivních medicínských opatření, běžná ambulantní primární péče, základní zubní péče nebo laboratorní testy. Do 20 osob personálu – záleží na typu jednotky. Nejméně 1 lékař a 5 odsunových prostředků. Průchodnost pacientů za den, výkonů denně

6 Role 2 Lékařský odsun na Role 2.
Třídění a příjmu raněných, resuscitace a léčba šokových stavů na vyšší úrovni než ROLE 1. Rutinně prováděná primární úrazová chirurgie ( primární ošetření ran) a omezenou lůžková kapacita pro krátkodobou hospitalizaci raněných a nemocných do doby, než budou navráceni k jednotce nebo evakuováni. Jsou dva typy - ROLE 2 LM ( Light Manoeuvre) a ROLE 2 E (Enhanced).

7 Role 2 Zdravotnická rota . Do 130 osob personálu. 16 lékařů.
14-28 odsunových prostředků dle typu brigády. Průchodnost kalkulována na 300 pacientů denně. Chirurgie – 2 týmy, každý denně výkonů ( maximum denně). Dočasná – krátkodobá hospitalizace 40 pacientů.

8 Role 3 Lékařský odsun na Role 3.
Provádění chirurgických zákroků zachraňujících život a končetiny, sofistikované laboratorní testování. Hospitalizace pacientů Specialisté – závislost na misi – čelistní chirurgie, popáleninová, interna, neurologie, intenzivní péče atd.

9 Role 3 Zdravotnický prapor ,polní nemocnice.
Cca 360 osob, 41 lékařů a 18 odsunových prostředků 200 lůžek, z toho 12 JIP 6 chirurgických týmů se schopností provést denně asi 80 operací

10 Role 4 Lékařský odsun na Role 4.
Časově náročná definitivní léčba a rehabilitace. Vojenské nemocnice na území členských nebo aliančních států NATO. Ústřední vojenská nemocnice. V případě neexistence vojenských nemocnic (například v UK) jiné hospitalizační báze nebo centra.

11 Zdravotnický odsun Zdravotnický odsun je odsun pacientů do zdravotnických zařízení pod zdravotnickým dohledem. Cílem je rychle a šetrně dopravit raněné a nemocné na zdravotnické etapy k ošetření, zabezpečit pohyblivost vojsk odsunutím raněných a uvolnit zdravotnické etapy pro příjem dalších raněných a nemocných.

12 Zdravotnický odsun U Role 1 se kalkuluje se vzdáleností 5 km od místa zranění, cesta tam a zpět s vyložením a naložením by měla být proveditelná do jedné hodiny. Plánovaná doba odsunu všech zraněných z místa zranění na Role 1 je 6 hodin. K odsunu do Role 1 se používají jakékoliv dostupné prostředky, povětšinou ale pozemní vozidla a lehké vrtulníky.

13 Zdravotnický odsun Mezi Role 1 a Role 2 se předpokládá vzdálenost 20 km s dobou koloběhu dvě hodiny. Plánovaná doba na přesun z Role 1 do Role 2 je 8 hodin. K odsunu do Role 2 se používají pozemní a letecké prostředky, zastoupené především střednými a těžkými vrtulníky.

14 Zdravotnický odsun Vzdálenost Role 2 a Role 3 je předpokládaných 40 km. Doba koloběhu u pozemní přepravy (90% raněných) jsou tři hodiny u vzdušné přepravy (10% raněných) jedna hodina. Určená doba na přepravu všech zraněných po zemi je 10 hodin a vzduchem 8 hodin. K odsunu na Role 3 se opět používají jak pozemní tak vzdušné prostředky, kde jsou zastoupeny stejně jako u předešlého stupně hlavně střední a těžké vrtulníky.

15 Zdravotnický odsun Na přesun do Role 4 nejsou žádné určené limity. Záleží zde velmi na místě nasazení vojsk. Na přesun do zdravotnických zařízení Role 4 jsou určeny především dopravní, případně speciálně upravená letadla, ale mohou se použít i lodě a nebo vlaky.

16 Zdroje


Stáhnout ppt "Organizace zdravotnické služby v armádě"

Podobné prezentace


Reklamy Google