Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období 2007-2013 Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Školení pro žadatele – I. výzva 2013 MAS Podhůří Železných hor
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Prezentace pro projekt : Pelhřimovsko za vzděláním Podnikatelské příležitosti venkova " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Přehled fichí Budujeme region se společnou budoucností Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR a podpora podnikatelů
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
ŠUMAVA: Dotační příležitosti pro podnikatelské subjekty v letech
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do venkovských oblastí Seminář pro žadatele z území MAS 21, o.p.s. k 1. výzvě Strategického.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy.
Školení MAS Podhůří Železných hor o.p.s. k 2. výzvě v roce 2011 Přednášející: Jiří Zápotočný, ředitel o. p. s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
III.1.3 Podpora cestovního ruchu ÚZPI dne 18. října 2007.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán EAFRD Ministerstvo.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Budujeme region se společnou budoucností II Návrh fichí Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
Prezentace pro seminář: Podpora a možnosti využití dotací pro podnikatele na venkově Rusava, Dotace pro venkov.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy ÚZPI dne 18. října 2007.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Osa III.  cíl: zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova  představuje 16,93 % alokace PRV (cca 2,59 mld.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
Program rozvoje venkova 2007 – 2013 – Osa III
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc

Osa III. – Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Osa III. – Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Cíl: Vytvořit různorodé pracovní příležitosti a prorůstové podmínky pro atraktivní život na venkově příležitostí Vytvořit různorodé pracovní příležitosti a prorůstové podmínky pro atraktivní život na venkově příležitostí Zlepšení kvality života venkovského obyvatelstva Zlepšení kvality života venkovského obyvatelstvaPriority: III.1. Tvorba pracovních příležitostí III.2. Podmínky růstu a kvality života na venkově III.3. Vzdělávání a místní partnerství

Osa III.- Opatření Opatření k diverzifikaci hospodářství venkova (diverzifikace činností nezemědělské povahy - obnovitelné zdroje energie, zakládání podniků, cestovní ruch) Opatření ke zlepšení kvality života ve venkovských oblastech (obnova a rozvoj vesnic, ochrana a rozvoj dědictví venkova, Opatření týkající se vzdělávání a informování Opatření týkající se dovedností a propagace za účelem přípravy a provádění strategií místního rozvoje

Osa III. – Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova - opatření Osa III. – Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova - opatření  III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy  III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje  III.1.3 Podpora cestovního ruchu

III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy Opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých podnikatelských aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace činností zemědělských subjektů směrem k nezemědělským podnikatelským činnostem s cílem dosažení výrazného posílení ekonomického potenciálu a zajištění podmínek pro kvalitní život místních obyvatel a stability venkovského prostoru při podpoře zaměstnanosti. Opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých podnikatelských aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace činností zemědělských subjektů směrem k nezemědělským podnikatelským činnostem s cílem dosažení výrazného posílení ekonomického potenciálu a zajištění podmínek pro kvalitní život místních obyvatel a stability venkovského prostoru při podpoře zaměstnanosti.ZÁMĚRY  a) diverzifikace činností nezemědělské povahy  b) výstavba a modernizace bioplynové stanice  c) výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elektřiny  d) výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

Příjemci dotace  fyzické a právnické osoby, které podnikají minimálně 2 roky v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů  v rámci záměru b), c) a d) nesmí žadatel spadat do kategorie mikropodniků  v rámci záměru b) může být příjemcem i skupina osob sdružená smlouvou o sdružení

Výše dotace Výše dotace Výše dotace – maximální: podle cenové mapy Částka celkových ZV na jeden projekt: 50 tis. Kč – 5 mil. Kč

Výdaje způsobilé pro spolufinacování –Rekonstrukce a modernizace objektu, případně nová výstavba budov a ploch pro nezemědělskou činnost a rozvoj nezemědělské produkce (stavební materiál, stavební práce pro připojení k tech. infrastuktuře) –Úprava ploch v areálu podnikatelské provozovny –Nákup výrobních zařízení a technologií sloužících k diverzifikaci do nezemědělských činností(truhlářství, tesařství, kovářství, výroba keramiky, pletení košíků, sklářská výroba, rukodělné činnosti, zednické práce, zámečnictví, čalounictví, opravy strojů a zařízení, maloobchod apod) –Pořízení výpočetní techniky, vybavení provozovny (základní nábytek)

Výdaje způsobilé pro spolufinacování –Projektová dokumentace –Technická dokumentace –Nákup pozemků v souvislosti s projektem (do 10% ZV) –V případě, že se jedná o nákup samostatné budovy/pozemku, musí být vyjsněn vztah k pozemku na němž budova stojí (vlastnictví, dlouhodobá nájemní smlouva) –DPH za podmínky, že žadatel není plátcem DPH

Opatření III.1.2. Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Opatření je zaměřeno na podporu zakládání nových a rozvoj existujících podniků nejmenší velikosti – mikropodniků, včetně nových živností v oblasti výroby a zpracování. Cílem opatření je především vytváření nových pracovních míst a rozvoj hospodářské struktury nezemědělských aktivit. Opatření je zaměřeno na podporu zakládání nových a rozvoj existujících podniků nejmenší velikosti – mikropodniků, včetně nových živností v oblasti výroby a zpracování. Cílem opatření je především vytváření nových pracovních míst a rozvoj hospodářské struktury nezemědělských aktivit.ZÁMĚRY  a) zakládání a rozvoj mikropodniku  b) výstavba a modernizace bioplynové stanice  c) výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elektřiny  d) výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

Příjemci dotace Příjemci dotace:  záměr a) – fyzické a právnické osoby podnikatelé (i bez historie), které splňují podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků; žadatel nesmí být zemědělský podnikatel dle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů;  záměry b), c), d) – fyzické a právnické osoby (i bez historie), které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, které splňují podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků;  v rámci záměru b) může být příjemcem i skupina osob sdružená smlouvou o sdružení

Výše dotace Výše dotace Výše dotace – maximální: podle cenové mapy Částka celkových ZV na jeden projekt: 50 tis. Kč – 5 mil. Kč

Výdaje způsobilé pro spolufinacování –Rekonstrukce a modernizace objektu, případně nová výstavba budov a ploch pro zakládání a rozvoj existujících mikropodniků (stavební materiál, stavební práce) –Úprava ploch v areálu podnikatelské provozovny –Připojení k technické infrastruktuře –Nákup strojů, výrobních zařízení a technologií sloužících k zakládání a rozvoji mikropodniků –Nákup vybavení provozovny pro podnikatelskou činnost –Pořízení výpočetní techniky

Výdaje způsobilé pro spolufinacování –Projektová dokumentace –Technická dokumentace –Nákup budov a staveb pozemků v souvislosti s projektem (do 10% ZV) –V případě, že se jedná o nákup samostatné budovy/pozemku, musí být vyjsněn vztah k pozemku na němž budova stojí (vlastnictví, dlouhodobá nájemní smlouva) –DPH za podmínky, že žadatel není plátcem DPH

Opatření III.1.3. Podpora cestovního ruchu Popis opatření – zaměření dotace: Rozvoj aktivit v rámci rozvoje venkovské ekonomiky směrem k činnostem cestovního ruchu (především venkovské turistice), zejména k využití potenciálu zemědělských farem v oblasti agroturistiky Záměry: a) Pěší trasy, vinařské stezky, hippostezky b) Ubytování, sport Příjemci dotace: Záměr a) - Zemědělský podnikatel, FO/PO podnikající v zem. výrobě podle zákona č. 252/1997 Sb. o zemědělství - Nestátní neziskové organizace - Nezemědělské podnikatelské subjekty, které svou činnost zahajují, nebo mají kratší než dvouletou historii Záměr b) - Zemědělský podnikatel, FO/PO podnikající v zem. výrobě podle zákona č. 252/1997 Sb. o zemědělství - Nezemědělské podnikatelské subjekty, které mají kratší než dvouletou historii

Výše dotace Výše dotace Záměr a) – nevytváří příjmy Výše dotace – maximální: 90 % ZV Částka celkových ZV na jeden projekt: 50 tis. Kč – 1,5 mil. Kč Záměr b) – vytváří příjmy Výše dotace – cenová mapa Částka celkových ZV na jeden projekt: 50 tis. Kč – 10 mil. Kč Další výzva k přijímání žádostí: polovina roku 2010

Výdaje způsobilé pro spolufinacování – záměr a) –Tvorba pěších a lyžařských tras, hippostezek, vinařských stezek a dalších tématických stezek (směrové a informační tabule, značení, odpočinková místa podél stezek, budování a zpevnění mostku, lávek a povrchů, vyhlídky, zábradlí, úvaziště pro koně,a veškeré další stavební výdaje související s danou stezkou –Nákup a výsadba doprovodné zeleně soubisející s projektem –Nákup pozemků souvisejících s projektem do 10 % ZV projektu (znalecký posudek) –Projektová dokumentace:zpracování projektu dle závazné osnovy, SP, MS, zadávací řízení –Technická dokumentace: projektová dokumentace ke stavebnímu řízení, odborné posudky ŽP, výkaz výměr a položkový rozpočet na stavební práce, dozor

Výdaje způsobilé pro spolufinacování – záměr b) –Náklady na stavbu, modernizaci a rekonstrukci malokapacitního ubytovacího nebo stravovacího zařízení : ubytovací jednotky, vnitřní komunikace, společenské prostory, stravovací služby, zázemí pro výrobu a skladování, zázemí pro zaměstnace, garáže, stavební materiál, stavební práce, bourací práce, technická infrastruktura, technická zařízení staveb –Náklady na stavbu, rekonstrukci, modernizaci, přestavbu půjčoven sportovních potřeb (půjčovny kol, lodí, lyžařského vybavení atd.) –Náklady na stavbu, rekonstrukcí, modernizaci, přestavbu, sportovních zařízení v areálech jak vnitřních, tak venkovních (hřiště, koupaliště, jízdárny, hippostanice), –Nákup vybavení pro malokapacitní ubytovací a a stravovací zařízení (nábytek, kuchyňské vybavení, elektrospotřebiče) –Nákup vybavení a sportovních potřeb pro půjčovny a zařízení pro sportovní vyžití

Výdaje způsobilé pro spolufinacování – záměr b) –Náklady na výstavbu příjezdové cesty, odstavných stání, a úprava povrchů pro malokapacitní ubytovací zařízení (parkovací místa), případně pro zřízení malého kempu (3-5 stání pro karavany) –Náklady na výstavbu požárních nádrží souvisejících s projektem do objemu 10 m 3 –Nákup a výsadba doprovodné zeleně v areálu –Nákup nezbytné výpočetní techniky –Nákup staveb a pozemků v souvislosti s projektem (do 10 % ZVD) –Projektová dokumentace: zadávací řízení –Technická dokumentace –DPH za podmínky, že žadatel není plátcem DPH