ZEBRA CHAPMANOVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

(Odocoileus virginianus)
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Kočka domácí Felis Catus.
Základní skupiny živočichů
Medvědi.
CHOVÁ SE JAKO OSEL ( ASINUS ). Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Třída: savci (Mammalia) Řád: lichokopytníci (Perissodactyla) Čeleď:
Lichokopytníci.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Tučňáci Katka Krejsová.
Prase domácí - Sus scrofa domesticus
Husa běločelá.
Jakub Weinstein: NUTRIE ŘÍČNÍ.
ANTARKTIDA.
ŠELMY.
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
Ještěrky.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Žirafa.
velemlok obrovský – Andrias japonicus
Vypracovaly: Viktorie Honziková Karolína Tomková
Psovité šelmy By: Petr West.
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
CHOBOTNATCI Adéla Kohoutová 3.G.
Vytvořila Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice
SAVCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY - NÁSOBENÍ MIMO OBOR NÁSOBILEK VYPÁTREJ PODLE INFORMACÍ A OBRÁZKU UKRYTÉ ZVÍŘE. VYBER SI LIBOVOLNÉ POLÍČKO. VYPOČÍTEJ PŘÍKLAD A.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
LICHOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Jsou to tzv. prstochodci. Nejčastěji jeden nebo tři prsty. Váhu těla nese vždy prostřední prst. Prsty zakončeny rohovitým.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PRAŽSKÁ ZOO stavba pražské zoo Kůň převalského žirafa Lachtani
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Klokani.
Delfíni.
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Název projektu: Živá příroda ve škole
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
LICHOKOPYTNÍCI.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Kůň Převalského.
Zebra.
Řád: Lichokopytníci.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Želva zelenavá Hugo Kleibl. Klasifikace Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Podkmen: obratlovci (Vertebrata) Třída: plazi (Reptilia)
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Lichokopytníci.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

ZEBRA CHAPMANOVA

Vědecká klasifikace Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci Řád: lichokopytníci  Čeleď: koňovití  Rod: Equus Podrod: zebra 

 Tato zebra má na světlé srsti široké černé pruhy s výraznými tmavohnědými mezipásy, končetiny jsou bez pruhů. Charakteristické zbarvení slouží jako vynikající maskovací systém, z dálky nejsou zebry téměř vidět a zblízka se jeví mohutnější.

Pruhy usnadňují komunikaci uvnitř stáda, žádné dvě zebry nemají stejné proužkování. Zebra dorůstá v kohoutku výšky 125 cm, váží 275 kg.

Zebry žijí ve skupinách 10 – 30 jedinců s harémovou strukturou (jeden dospělý samec ve skupině). Při cestách kráčí první nejstarší samice, za ní mláďata, další členové stáda a nakonec samec. V případě nebezpečí se stádo semkne do kruhu, s mláďaty uprostřed. 

Zebra Chapmanova (poddruh zebry stepní) obývá rozsáhlé savany a stepi jihovýchodní Afriky (Zimbabwe, Botswana a Mozambik). Pro své maso a kůži jsou vybíjeny pytláky.  Zebra Chapmanova má mezi širokými černými pruhy vyznačeny ještě pruhy tmavohnědé. Tím se liší od ostatních čtyř poddruhů zeber .

Podobnost zebry s koněm vyvolává automaticky otázku, lze-li na ní jezdit. Obecně lze říci, že ano, ale problém je, že je mnohem obtížnější ji ochočit a vycvičit, než je tomu u koní. Případy, kdy se to podařilo, existují, ale jsou vzácné.

Po úspěšném páření nastává březost, která trvá celý rok Po úspěšném páření nastává březost, která trvá celý rok. Mládě se rodí jedno, pokud se narodí dvojčata, obvykle nejsou životaschopná obě. Po narození mládě měří kolem 84 cm a váží průměrně 35 kg. Samice je schopna páření téměř ihned po porodu, ale stává se to jenom zřídka. V průměru mívá samice mládě jednou za 3 roky.

Mezi potravu patří především tráva. Stavbou těla se zebry podobají primitivním druhům koní. Mají kratší nohy a větší hlavu, a nejsou tak dobrými sprintery jako ušlechtilá plemena domácích koní. Mohou běžet rychlostí až 55 km/h a jsou vytrvalejšími běžci než kůň. Mezi potravu patří především tráva.

Přijde zebra k fotografovi Přijde zebra k fotografovi. Fotograf se ptá: "A fotečky bude te chtít černobílé nebo barevné?"

Vypracovala: Pavla Záškodná, Kateřina Zbořilová Třída: 8.B Jste spokojení? Vypracovala: Pavla Záškodná, Kateřina Zbořilová Třída: 8.B Zdroj: Wikipedie