Jak zlepšit systém akreditace a financování VŠ České VŠ - ve stejné lize jako Oxford a Sorbonna? Daniel Münich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Advertisements

Financování vysokých škol
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Společné projekty Asociace U3V. Společné projekty: 2004 : tis. Kč Podpora infrastruktury Univerzit třetího věku v České republice 2005 :
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Analýza vývoje veletrhu Gaudeamus Brno 1994 – 2011 Praha
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Schůzka projektového týmu Postdoc I. 9. ( ) Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Valová Lenka Za použití prezentace MŠMT z
ZÁSADY A PRAVIDLA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VYSOKÝCH ŠKOL PRO ROK 2012 A DALŠÍ Seminář k výpočtům limitů přepočteného počtu studentů vstupujících do financování.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
dotazníkové šetření na vysokých školách
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Sněmu RVŠ 21. února 2013 Lenka Valová.
Kvalita terciálního vzdělávání Daniel Münich. Otázky do diskuse Reflektuje navrhovaná reforma terciálního vzdělávání v ČR doporučení Rady z června tohoto.
Zpráva o projektech FRVŠ podaných do výběrového řízení 2013 doc. PhDr. Petr Zemánek, CSc. Květen 2012.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Univerzita Karlova, Praha Pedagogická fakulta Středisko vzdělávací politiky Myslíkova 7, Praha 1 Tel.:
Zpráva o projektech FRVŠ podaných do výběrového řízení 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Květen 2009.
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Zpráva o projektech FRVŠ podaných do výběrového řízení 2009 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Květen 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Pozice UTB ve Zlíně v rámci českých veřejných vysokých škol a možnosti dalšího rozvoje Petr Sáha Zdroj dat: MŠMT, Rozpočet.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA Program kandidáta na funkci rektora Prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.
Prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc. – představení kandidáta nar , Havlíčkův Brod, ČR, ženatý, bezdětný Zaměstnání, akademické funkce: 2003, 2006,
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Společensky odpovědné podnikání
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Zapojení odborníka z Univerzity v St
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Transkript prezentace:

Jak zlepšit systém akreditace a financování VŠ České VŠ - ve stejné lize jako Oxford a Sorbonna? Daniel Münich

QS World University Rankings 2013

3 Nízký podíl zahraničních akademiků

Rozdíl mezi světově špičkovou a místně obyčejnou VŠ • Vysoce mezinárodní akademická komunita – Najímání na mezinárodním ak. trhu • Fungování ve světových jazycích • Špičkový výzkum • Akademické zázemí – Intenzivní výzkumné semináře – Návštěvy kvalitních vědců • Společenské prostředí přátelské cizincům – Cizinecká agenda, školy a školky • Jiná liga stojí mnohem více peněz

Zdroje financování • Veřejné ČR – Institucionální (výzkum a vzdělávání) – Účelové (výzkum a vzdělávání) • Veřejné EU – Dočasné a rozvojové • Soukromé – od studentů (+ export) XX – od podnikatelského sektoru XX – od absolventů a filantropů XX

8 Mizivě nízká míra institucionální spolupráce ve výzkumu a vývoji s podnikatelským sektorem

9

Nízká spolupráce s podnikatelským sektorem

Proč potřebujeme hodnocení • Výzkumu a vzdělávací činnosti • Bez informací není řízení • Internal governance – Strategické řízení VŠ jako celek – Řízení fakult a kateder • External governance – Priority setting – Financování (počty studentů a podpora excelence) – Efektivnost výdajů a dvojí zodpovědnost (accountability) • Informovaní externisté – Uchazeči, zaměstnavatelé, veřejnost

• Další nedokončený pokus o změnu zákona VŠ – Akreditace vs. hodnocení • (Ne)hodnocení ani na VŠ (buďme na sebe hodní) • Důsledky špatně nastaveného financování – vysoký počet MA a – dlouhá studia a míra neúspěšného ukončování – „Nafouklé“ kapacity VŠ bez ohledu na kvalitu • Nízká dotace na studium/rok, vysoká na vystudování jednoho studenta • Začínající demografický pokles • Diplomová a certifikační mánie • Nedostatek věrohodných informací

Normativní financování • standardní ve světě (kredity ve Švédsku) • zákonný rámec jen obecný • detailní předpis Pravidla • každý rok ad-hoc rozpočet • duální systém plně podporovaného studia na VVŠ a nepodporovaného studia na SVŠ • složitý předpis a rovnostářské financování • nízký stupeň diverzifikace VŠ • vysoký stupeň vnitřních rozdílů

Normativní financování

• Normativní financování cca 16 mld. z 20 mld. – Financování podle počtu studentů (12.3 mld) – Oborové koeficienty – „Bonus“ za Kvalitu a výkon 3.6 mld.

Normativní financování • Stropy počtu financovaných studentů (B, MA, nMA, PhD) závisí na Indikátorech Kvality a Výkonu

Financování Kolik škola dostane na jednoho normativního studenta v rámci ukazatelů A a K Kč na studentaRozdíl od průměru UK 36,04310% JU 31,630-3% UJEP 29,800-9% MU 33,1011% UP 32,501-1% VFU Brno 31,040-5% OU 31,160-5% UHK 30,231-7% SU 30,055-8% ČVUT 33,5933% VŠCHT Praha 34,8507% ZČU 32,186-1% TUL 31,387-4% UPa 30,952-5% VUT v Brně 32,7150% VŠB-TUO 30,248-7% UTB ve Zlíně 29,833-9% VŠE 31,864-2% ČZU v Praze 30,451-7% MENDELU 31,436-4%

CERGE-EI Výzkum zaměřený na veřejné politiky • IDEA - nezávislý think tank zaměřující se na výzkum v oblasti veřejných politik Přispívá k vědeckým a veřejným debatám v České republice i v zahraničí Společné pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR v.v.i. Výzkum •úspěšná publikační činnost v nejlepších mezinárodních vědeckých žurnálech •špičkoví výzkumníci z různých světových regionů PhD a MA studijní programy •PhD program moderní ekonomie s českou a americkou akreditací •absolventi nastupují akademickou dráhu na prestižních světových univerzitách, získávají pozice v mezinárodních organizacích jako MMF, EBRD nebo Světová banka.

Děkuji za pozornost

Zdroj: Jan Koucký, SVP UK, prezentace From Incremental Funding to Quality & Performance Indicators