Aktuální informace o požární bezpečnosti staveb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Povinnosti a odpovědnost při přípravě a provádění staveb
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
STANDARD VÝKONŮ A ČINNOSTÍ AUTORIZOVANÝCH OSOB
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Dokumentace k zajištění BOZP
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
Stavební zákon a územní plánování
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Dokumentace k zajištění BOZP
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Umisťování staveb.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
územního plánování na obcích v roce 2007
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Aktuální informace o požární bezpečnosti staveb 1) přehled změn právních předpisů 2) technická pravidla a doporučení 3) změny norem v souvislosti s výtahy 4) zkušební předpis - ZP 30 5) změny kodexu norem PBS a jim příbuzným 6) plánované změny norem PBS 7) informace o aktuálních stavbách a problémech 8) nedostatky projektů PBŘ a chyby projektantů Ing. Michal Valouch Ing. Jiří Pokorný Ph.D 30. 1. 2013

Novela zákona č. 183/2006 Sb., Změny přijaté zákonem č. 350/2012 Sb.: účinnost novely od 1. ledna 2013 ve výkonu veřejné správy v kvalifikačních požadavcích ve zjednodušení na úseku územního rozhodování (jedna stavba - jedno rozhodnutí) zjednodušení na úseku stavebního řádu (např. povinný autorský dozor, postavení OS) Změny souvisejících předpisů: zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně a 13 dalších zákonů Hlavním cílem novely je urychlení, zjednodušení a zlevnění přípravy a povolování jednotlivých staveb

Novela zákona č. 183/2006 Sb., Novela mění zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně v částech: výkonu SPD v oblasti stavební prevence § 31 odst. 1 písm. b) - původní „slovní“ popis dle druhu řízení je nahrazen podrobnějším rozpisem s odkazem na příslušné paragrafy staveb dle SZ

Novela zákona č. 183/2006 Sb., Změny prováděcích vyhlášek ke SZ: legislativně technické úpravy vyvolané novelou SZ návrh změny vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb - stanoví obsah a rozsah dokumentace pro vydání umístění stavby nebo zařízení - stanoví obsah a rozsah společné dokumentace pro vydání společného územního rozhodnutí a stavebního povolení - nové znění všech příloh - z hlediska PBS stanové obsah a náležitosti PD a situace - snaha o sjednocení podmínek dle vyhlášek 23/2008 Sb., v platném znění a 246/2001 Sb.

Novela zákona č. 183/2006 Sb., Změny prováděcích vyhlášek ke SZ: návrh změny vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území - pouze změny vyvolané vazbou na jednotlivá ustanovení SZ - § 21 upravuje požadavky na využívání pozemků staveb pro bydlení a rodinnou rekreaci a umisťování staveb na návrh změny vyhlášky č. 503/2006 Sb., o podrobnější úpravě územního řízení, veřejnoprávní smlouvy a územního opatření - nově upraven obsah žádosti o územně plánovací informaci - zrušeny oba formuláře žádostí a obsah žádostí je stanoven pouze rámcově

Nový občanský zákoník Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Účinnost od 1. ledna 2014 (3081 paragrafů) Stavba se stává součástí pozemku (nemovitost) Dočasné stavby jsou nemovitosti - nebudou součástí pozemku Stavba nebude předmětem evidence v katastru nemovitostí (pouze pozemek) Právo stavby je věc nemovitá (právo dočasné - platí 99 let – eviduje se) Stavebník je povinen udržovat stavbu v dobrém stavu Stavba na cizím pozemku připadá vlastníkovi pozemku

Novela vyhlášky č. 268/2006 Sb., o technických požadavcích na stavby Vyhláška č. 20/2012 Sb. účinnost od 1. února 2012 TP staveb pro skladování minerálních hnojiv, přípravků a prostředků na ochranu rostlin (§ 3, § 53a) dostatečné větrání a vytápění obytných pobytových místností (§ 11 odst. 3 a 5) dostatečný přívod venkovního vzduchu do místností se spotřebiči paliv (min. požadovaný spalovací vzduch) (§ 11 odst. 6)

Aktuální informace

Pravidla pro správnou praxi Změny v roce 2012: TPG 304 02 Plnicí stanice stlačeného zemního plynu TPG 609 01 (Z1) Regulátory tlaku plynu pro vstupní tlak do 4 bar včetně. Umísťování a provoz TPG 702 04 (Z2) Plynovody a přípojky z oceli s nejvyšším provozním tlakem do 100 barů včetně TPG 905 01 (Z2) Základní požadavky na bezpečnost provozu plynárenských zařízení

Pravidla pro správnou praxi Změny v roce 2012: TPG 920 22 Protikorozní ochrana v zemi uložených ocelových plynových zařízení. Provoz a údržba zařízení aktivní ochrany TPG 941 02 Řešení odtahů spalin od spotřebičů na plynná paliva. Revize spalinových cest TPG 921 02 Vizuální hodnocení svarových spojů na plynárenských zařízeních z polyetylenu

Pravidla pro správnou praxi Připravované předpisy a dokumenty: TPG 700 04 Stanovení technického stavu plynovodů nad 4 bar do 10 bar včetně TPG 900 01 Názvosloví a zkratky v plynárenství TPG 920 26 Katodická ochrana potrubí uložených v zemi 11

Pravidla pro správnou praxi Připravované předpisy a dokumenty: TP LPG 200 00 Skladování a prodej tlakových nádob se zkapalněnými uhlovodíkovými plyny (LPG) TPG 982 01 Vybavení garáží a jiných prostorů pro motorová vozidla s pohonným systémem CNG TPG 983 02 Plynové hospodářství zemědělských bioplynových stanic Metodika rizik VTL plynovodů 12

Děkuji za pozornost Otázky ? 13

Ing. Michal Valouch Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR Kloknerova 26 148 01 Praha 414 michal.valouch@grh.izscr.cz +420 950 819 860 14

Část 2 Ing. Jiří Pokorný Ph.D