Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona
Advertisements

Přijímací řízení.
Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Nakladatelská licenční smlouva
Analýza Centra ProEquality
1 Veřejné knihovny a IT. Projekt „Kopie obálek a anotací v katalozích“ Knihovnická dílna 2008 Vít Richter Národní knihovna ČR Praha.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
Elektronické informační zdroje a české právo Plzeň Elektronické informační zdroje II Česko-saská síť knihoven Vít Richter
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
E-knihy a čtečky v SVI ÚOCHB AV ČR, v.v.i. Mgr. Jana Procházková.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Novela autorského zákona a knihovny
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona Mladá Boleslav Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR Autorský zákon po novele.
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona Zlín Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR Autorský zákon po novele 216/2006 Sb.
Autorské právo a Open Access
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Půjčování nosičů zvuku. Jednání na MK dne Intergram do 14 dnů předloží návrh smlouvy – platba 30,- Kč za výpůjčku CD Intergram se do poloviny.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Příprava Koncepce rozvoje knihoven na léta Seminář účastníků SK ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Co mohou knihovny očekávat od novely autorského zákona?
e-PK aktuální stav služeb DDS
Služby elektronického dodávání dokumentů (EDD) v ČR
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Komise pro služby Hradec Králové,
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Zpřístupnění děl nedostupných na trhu
Transkript prezentace:

Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová

Roční počet požadavků na DODO do 507 do 1008 do 5007 do do 50003(NK, MZK, NLK) do (STK) nelze zjistit2VPK celkem: 21336

Počet kopií zhotovených za rok do 50014celkem podle odpovědí: do 10002VPK (za všechny aktivní knihovny): do do do nad (STK: 55126, UZPI: 10873, NLK cca 30000) nelze zjistit2

Průměrný počet kopií na jeden požadavek strany do 59 do 1016 do 155 více1 nelze zjistit2

Cena zhotovené kopie bezplatně 3 zdarma pro zaměstnance (jinak placeno)3 1,- Kč 1 2,- Kč 24 5,- Kč (dokumenty před rokem 1900)1 A3 - jiná cena (4,- Kč) Kč 1 individuálně dle dohody 1

Limity zhotovovaných kopií žádné limity 7 jen články/kapitoly z knih 9 limity stanoveny nejsou, ale celé knihy se nedělají 9 nezhotuvují se kopie norem, kvalif. prací a celé knihy 1 maximálně 20 stran na jeden požadavek 1 maximálně 25 stran na jeden požadavek,nelze celé knihy a časopisy 1 do 30 stran, celé knihy nelze 2 do 40 stran, celé knihy nelze 1

Schopnost identifikovat volná díla Ne/nesledujeme15 Neděláme/je možné3 Bez odpovědi1 Ano * 12 • NPgKK - na základě dosavadních zkušeností cca 20 % • ČVUT - počet z výše uvedených děl je minimální, téměř nulový • UMPRUM - 25 % jsou také vzorníky, střihy,..z přelomu 19./20. stol, 35% kopie od autorů, kde uplynulo 70 let od smrti, 35% novější autoři, 5% různé • ÚZPI - lze odhadnout, že se v naprosté většině jedná o příspěvky v odborných časopisech od zahraničních dosud žijících autorů • VŠB - TU - zanedbatelné minimum

Hromadná smlouva o užití autorských děl zpřístupňováním díla knihovnou jednotlivcům ze strany veřejnosti na požádání podle § 18 odst. 2 = zpřístupňování díla veřejnosti způsobem, že kdokoli může mít k němu přístup na místě a v čase podle své vlastní volby zejména počítačovou nebo obdobnou sítí Stav:

Současný stav • Možnost poskytování elektronického dodávání dokumentů je postavena na výkladu AZ  Zhotovená digitální kopie je pouze technická kopie, která umožňuje přenos, cílem je tištěná rozmnoženina  Dilia s tímto výkladem nesouhlasí, ale toleruje současnou praxi • Příprava smlouvy s Dilia – odvíjí se od AZ § 101, odst. 9, písm. f) - základní principy:  Zmocnění Dilia k uzavření hromadné licenční smlouvy i pro nezastupované autory  Umožňuje zhotovení rozmnoženiny zveřejněného díla, knihovnou jednotlivcům ze strany veřejnosti na požádání podle § 18 odst. 2 pro účely výzkumu a soukromého studia  Nevztahuje na počítačové programy, zvukové a zvukově obrazové záznamy, vydané notové záznamy díla hudebního či hudebně dramatického  Nevztahuje se na díla, která jsou předmětem licenčních smluv  Nelze zhotovovat kopie, jestliže to nositel práva zakázal,